Farm Rådgivning KF - 2012
2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017 - 2018 - 2019
--------------------------------------------------
Kopenhagen Rådgivning: Se frem mod avlsarbejdet
Pelsningen står for døren, og der er mange tanker, man som minkavler skal gøre sig. Kopenhagen Rådgivning kommer i denne uge med inspiration og indspil til de tanker, man bør gøre sig i forhold til fodring og pasning op til pelsning, men også til det fremtidige avlsarbejde og huldstyring.
Fodring og Pasning
Så er årets høsttidspunkt ved at være over os, og rigtig mange er i gang med at veje dyrene nu. De første meldinger vi får ind er, at det generelt ser fornuftigt ud rundt omkring. Nogle melder om en markant størrelsesfremgang, hvorimod andre melder, at der en lidt længere hale af små mink, end der plejer.
Men selvom der nu starter en travl periode, er det vigtigt at have stor fokus på pasning af dyrene. Fodringen og pasning nu og hele vejen gennem pelstid er vigtig. Pas på med ikke at fodre for hårdt, så minkene går i stå, men vi skal stadig sørge for, at vi fodrer dem nok til, at de til stadighed har en daglig tilvækst. En tommelfingerregel er, 4-5 timer uden foder på tråden, også i den kommende tid. Halm på redekassen er også særdeles vigtig nu. Minkene skal altid have adgang til rigelig mængder halm.
Avlsarbejde
Lige nu vælger vi avlsdyr til næste sæson. Det er fortsat vigtigt, at man ser på sine produktionsstatistikker og overvejer indkøb af nye avlsdyr. Dette arbejde er hele grundlaget for en forbedret produktion; avlsresultat og skindpris og dermed den samlede indtjening.
For en sikkerheds skyld, kommer her lige udvalgsrækkefølgen endnu engang. Det er vigtigt, at man har gennemtænkt, hvordan man selv ønsker at lave sin udvælgelse, inden man går i gang.
1) Sunde og robuste dyr
2) Mange hvalpe - Gode reproduktionsegenskaber
3) Størrelse
4) Velvet - Velvet 2 (alt efter type)
5) Kvalitet
6) Farve og renhed (i nogle mutationstyper, eks. Silverblue, Safir osv.)
Er man i tvivl om prioritering på sin farm, kan man altid kontakte en konsulent.
Nogle gør det, at de kun sorterer i en hvis mængde dyr, andre sorterer det hele og bruger avlsprogrammet til at vælge næste års avlsmateriale, og en meget stor gruppe gør noget midt imellem. Som eksempel kan det nævnes, at man kun ser på 3 x gange så mange hanner, som man skal bruge, udvalgt efter størrelse. Skal der bruges 100 hanner i en type, udvælges de 300 største til sortering, resten pelses. På tævesiden er dette tal ca. det dobbelte antal af det, man skal bruge. Har man derimod væsentlig mindre dyr end gennemsnittet i landet, kan man overveje kun at nøjes med at se på 2 x hanner og 1,5 gange tæver. Denne vægtning laves efter granskning af sine statistikker.
Tidlig huldstyring
Da vi fra forårets undersøgelse omkring hanners hulds ved, at hannerne gerne skal være i et huld 3 i december, er det vigtigt, at man skiller dyrene ad, så de går enkeltvis, så hurtigt som muligt. Det betyder, at så snart der er ledige bure, sættes dyrene ud enkeltvis og fodres som avlsdyr. Det vil dog være en god idé lige at lave en overgang i fodringmængden, således at man går ned i to step. Samtidig vil det lette huldstyringen, hvis man går efter lange mink i stedet for fede mink.
------------------------------------------------------