Plasmacytose på minkfarm.
---------------------------------------------------------------------------------
Minksygdomme. - http://www.pelsdyravl.com/minksygdomme
------------------------------------------------------------------------------
”ALLE OMBORD” ”NORD HJÆLPER NORD”
--------------------------------------------------------------------------------
Branchekode om plasmacytose
Dansk Pelsdyravlerforenings branchekode om smittebeskyttelse og -bekæmpelse af plasmacytose på minkfarme.
Branchekoden indeholder vejledning om reglerne i den nye plasmacytosebekendtgørelse samt yderligere krav og anbefalinger fra Dansk Pelsdyravlerforening. Alt i alt er branchekoden derfor et vigtigt bidrag til udrulningen af den nye strategi for bekæmpelse af plasmacytose, som Fødevarestyrelsen og Dansk Pelsdyravlerforening blev enige om tidligere i år.
En strategi, som gerne skulle føre til en endnu lavere forekomst af plasmacytose de kommende år.
Læs branchekoden her
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Bekendtgørelse om plasmacytose hos pelsdyr
I medfør af § 29, § 30, stk. 1 og 3, § 33, § 34, stk. 1, § 35, § 37, og § 70, stk. 3 og 5, i lov om hold af
dyr, jf. lovbekendtgørelse nr. 466 af 15. maj af 2014, fastsættes i henhold til § 7, nr. 1, i bekendtgørelse nr.
511 af 23. april 2015 om Fødevarestyrelsens opgaver og beføjelser.
Læs Bekendtgørelse om plasmacytose hos pelsdyr i dens fulde længde her.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Priser for test hos Kopenhagen Diagnostik
Kopenhagen Diagnostik har revideret prispolitikken for udførsel af test for plasmacytose. De nye regler træder i kraft den 4. april 2017.
Medlemmer af Dansk Pelsdyravlerforening, gratis.
Avlere, der ikke er medlem af Dansk Pelsdyravlerforening, kr. 2,50 pr. blodprøve, som faktureres ved bestilling af testmaterialet. Mindste bestilling af materiale er 10 kort svarende til 120 blodprøver. Hvis blodprøverne fra avleren ikke er modtaget rettidigt hos Diagnostik (+1 uge) i forhold til den aftalte indsendelsesuge, pålægges avleren en prisforhøjelse på kr. 2,50 pr. blodprøve. Ved test af blodprøver fra 3.lande (ikke EU- eller EØS-lande) tages desuden kr. 5.000,- for sagsbehandling i forbindelse med Kopenhagen Diagnostiks import af blodprøverne.
Danske avlere med et højprævalent smittet pelsdyrhold, der ikke følger Dansk Pelsdyravlerforenings plasmacytosebekæmpelsesprogram, herunder anbefaling om sanering, kr. 2,50 pr. blodprøve. Dette gælder fra 4. april 2017. Det bevirker, at der for et pelsdyrhold, hvori der konstateres flere end 3 reagenter efter den 4. april 2017, og som ikke saneres til førstkommende pelstid i henhold til Dansk Pelsdyravlerforenings saneringsordning, derefter betales kr. 2,50 pr. prøve. Betalingskravet fortsætter, indtil farmen igen opnår plasmacytosefri status eller senere saneres jf. saneringsordningen.
Danske avlere, der ikke efterlever testterminerne i plasmacytosebekendtgørelsen, kr. 2,50 pr. forsinket blodprøve.
Ved test af dyr til eksport, kr. 2,50 pr. prøve.
Uanset medlemskab tages der kr. 1.000,- pr. udstedt eksportcertifikat ved eksport af livdyr.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kopenhagen Fur Diagnostik udpeget som officielt laboratorium
EU har ændret regler for laboratorier. Det bevirker, at prøver, der testes i forbindelse med sygdomsovervågning og -bekæmpelse jf. en af Fødevarestyrelsens bekendtgørelser pr. 14. december 2019 skal analyseres af et officielt laboratorium.
”Arbejdet i Diagnostik er jo bundet op på Fødevarestyrelsens plasmacytosebekendtgørelse. Vi har derfor søgt om udpegning som officielt laboratorium, og Fødevarestyrelsen har vist fuld tillid til vores DANAK akkreditering, dokumentation og de faglige kvalifikationer hos medarbejderne i Diagnostik. Så nu er udpegningen som officielt laboratorium kommet i hus”, siger Lars Skjoldegaard, chef / Danske Minkavlere.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Giver vaccination eller slankning af minkene flere omprøver?
Den nuværende ELISA test har nu været brugt siden 2015, og vi har derfor gjort os en masse erfaringer og optimeringer om selve analyseprocessen. I den forbindelse har vi nu også interessant information om forekomsten af omprøver.
Er vaccination skyld i omprøver?
Den tidligere test, CIEP testen, var aflæst manuelt af personalet. Her så vi meget ofte i vinterperioden, at der var mange såkaldte atypiske reaktioner. Et eksempel på årsagen til disse atypiske reaktioner kunne i CIEP testen være, at dyrene var vaccineret for nyligt. Derfor har det været anbefalingen, at man ventede 14 dage med at udtage blodprøver, hvis man havde vaccineret dyrene. Eller i hvert fald at man gav besked til laboratoriet om, at dyrene var vaccinerede. Det har altid været muligt at se forskel på en plasmacytosereagent og disse atypiske prøver, men de har medført ekstra tid og besvær hos avlerne og i laboratoriet til at vurdere prøverne og indimellem også omprøver.
I den nuværende test, ELISA testen, anvender vi en anden komponent i dyrets immunforsvar til testen. Det bevirker, at ELISA testen er endnu mindre følsom for de reaktioner, der tidligere kunne ses i forbindelse med vaccinerede dyr, og at vaccination ikke giver flere omprøver hos Diagnostik.
Det er derfor nu heller ikke længere nødvendigt at tage højde for vaccinationstidspunkt, når du indsender blodprøver.
Hvorfor er der så flere omprøver om vinteren?
Derimod er der noget andet vi kan se i prøverne her i vintersæsonen. Ved sammenligning af data fra 2012 og frem til i dag har vi nemlig set en meget tydelig tendens i forhold til antallet af reaktioner i vores test, der i vores efterfølgende led i testproceduren viser sig ikke at være plasmacytose. Link: https://farmcockpit.kopenhagenfur.com/avler/management/plasmacytosesituationen/videoer-saadan-testes-blodproeverne-i-diagnostik/.
Fra omkring midten af december og frem til slutningen af januar stiger antallet af omprøver, der skyldes reaktioner, der i vores efterfølgende led i testproceduren viser sig ikke at være plasmacytose. Det positive er, at en stor andel af de omprøver, der indsendes i denne periode, bliver erklæret negative – sidste år ca. 65%. Men det er selvfølgelig til stor frustration for både avler og Diagnostik, når det er nødvendigt at indkalde omprøver. Link: https://farmcockpit.kopenhagenfur.com/nyheder/nyheder/2019/januar/se-hvordan-kopenhagen-fur-diagnostiks-testsystem-fungerer/.
Chefdyrlæge Tina Struve udtaler, ”at biologisk set giver det udmærket mening, fordi dyrene i denne periode skal igennem en masse. Der er pelsskifte og sortering, efterfulgt at en del uro i farmen i forbindelse med pelsningen samt den efterfølgende slankekur. Alt dette til sammen påvirker dyrene, og de udvikler et aktivt immunforsvar, der skal hjælpe dem med ikke at blive inficeret af bakterier og virus. Disse komponenter i immunforsvaret er det, vi anvender i testen til at finde dyr, der reagerer på plasmacytoseinfektion. Når dyrene så får så store niveauer af disse antistoffer i kroppen, kan det ind imellem godt drille lidt i testen. Heldigvis er reaktionen ikke specifik mod plasmacytose, og sidste sæson frikendte vi ca. 65% af dyrene, når vi får mulighed for at udføre test af omprøver. Men det giver altså ofte flere omprøver lige omkring juletid selvom det altså oftest ikke er forårsaget af infektion med plasmacytose.”
”Det er en stor fornøjelse som dyrlæge at arbejde med en test, som er af så god kvalitet som plasmacytosetesten, Sammenlignet med andre både humane og veterinære test er den helt ekstraordinær god, og testmetoden og procedurerne sikrer en høj testsikkerhed. Det giver sikkerhed i arbejdet og tryghed for såvel medarbejdere som for de berørte avlere”, siger chefdyrlæge Tina Struve.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Se hvordan Kopenhagen Fur Diagnostiks testsystem fungerer
Kopenhagen Fur Diagnostik modtager ofte spørgsmål om, hvordan testen foregår i laboratoriet.
Selve arbejdet med blodprøverne er opdelt i de tre testfaser: ELISA, CIEP og obduktion. Vi har en meget følsom test som sikrer, at vi i arbejdet med bekæmpelsen af plasmacytose finder reaktioner for antistoffer så effektivt som muligt. Det medfører dog et større efterarbejde, hvor det sikres, at prøver ikke klassificeres som positive, før enhver mulighed for frikendelse er udelukket. Systemet er opbygget, så der undervejs i alle de efterfølgende faser arbejdes på at finde de biologiske beviser, der er nødvendige for at frikende prøven og ikke omvendt. Grundigheden bevirker, at svartiden på de prøver, der går videre til testfase 2 (CIEP) og 3 (Obduktion) er længere end de 4-6 arbejdsdage, der er gældende for prøverne i testfase 1, som inkluderer op til tre ELISA-analyser.
Her kan du se videoer om blodprøvernes vej gennem systemet fra start til slut. De vil fremover kunne findes i menuen under Plasmacytosesituationen, hvor vi også har en række andre videoguides.
Fordelingen af negative og ikke-negative resultater
Nedenfor kan du se et flowdiagram over testsystemet samt data over fordelingen af negative og ikke-negative resultater i perioden december 2017 – december 2018. Diagrammet viser bl.a., at 99,9 % af prøverne blev fundet negative allerede i den primære ELISA-test, samt at avlere indsendte blodprøver og dyr fra 125 farme til vores sekundære diagnostik i testfase 2 (CIEP) og 3 (Obduktion). CIEP-testen resulterede i en frikendelse af 73 farme – svarende til 58 %, og obduktion af dyr fra 52 farme medførte frikendelse af yderligere 8 farme svarende til 15 %. Samlet resulterede testfase 2 og 3 således i, at 81 ud af 125 farme blev frikendtsvarende til 65 %.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Videoer - Sådan testes blodprøverne i Diagnostik
Sekretariatet i Kopenhagen Fur Diagnostik modtager fra tid til anden spørgsmål om, hvordan blodprøvetagningen foregår i laboratoriet.
Her kan avlerne se blodprøvernes vej igennem systemet fra start til slut.
Planlægning, forsendelse og modtagelse
1. Testfase: Primæranalyse 1. og 2. gang
1. Testfase: Sekundær analyse
2. Testfase: CIEP-prøver
3. Testfase: Obduktion
Afslutning: Sagsbehandling af testresultater og epidemiologi
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Status fra Diagnostik
Testsæsonen 2018/2019 er stort set afsluttet. Diagnostik har i perioden 1. marts 2018 – 1. marts 2019 modtaget 5.741 forsendelser og ca. 3,6 mio. blodprøver til testfase 1.
Den gennemsnitlige svartid i testfase 1 udgjorde 3 arbejdsdage, hvilket lever op til målsætningen, og median svartiden var 2 dage. I 34 tilfælde blev Diagnostiks målsætning om en maksimal svartid på 6 arbejdsdage overskredet – svarende til 0,6%.
Hvordan er arbejdsgangen hos Kopenhagen Fur Diagnostik?
Sekretariatet i Kopenhagen Fur Diagnostik modtager fra tid til anden spørgsmål om, hvordan blodprøvetagningen foregår i laboratoriet.
Klik her for at se film om blodprøvernes vej igennem systemet fra start til slut.
I kan altid se film om blodprøvernes vej igennem huset her. klik på billedet herunder for at finde filmene.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Ny maksimal svartid
Som følge af udviklingen med færre farme og færre avlsdyr på de danske farme forventes antallet af indsendelser og blodprøver at falde i testsæsonen 2019/2020. For spare på omkostninger vil Diagnostik også i den forestående sæson som udgangspunkt kun køre med 2 ugentlige kørsler (tirsdag og torsdag).
Med det reducerede antal ugentlige kørsler opstår desværre en systemmæssig risiko for overskridelse af vores svarfrist på op til 6 arbejdsdage, fordi nogle testresultater først endeligt kan fastlægges efter gennemgang af alle tre elementer i testfase 1.
De tre elementer er: Primær analyse 1 og 2 samt sekundær analyse. Udfordringen opstår i de tilfælde, hvor vi modtager forsendelser torsdag eftermiddag eller om fredagen, idet disse prøver derefter venter på første kørsel den kommende tirsdag.
Det er derfor besluttet, at Diagnostiks svarpolitik for testfase 1 ændres en smule til: Op til 6 arbejdsdage, dog med tillæg af 1 arbejdsdag, hvis blodprøverne modtages på en torsdag efter kl. 12.00 eller på en fredag.
HUSK:
Sørg altid for at dine forsendelser er fremme hos os inden torsdag kl. 12.00, så minimerer du risikoen for længere svartider.
For at sikre en kort svartid er der enkelte uger, hvor vores to ugentlige kørsler ikke sættes i gang på tirsdage og torsdage. Det kan f.eks. skyldes sammenfaldende helligdage. I de tilfælde vil de aktuelle kørselsdage forudgående blive kommunikeret her i cockpittet.
Hvordan er arbejdsgangen hos Kopenhagen Fur Diagnostik?
Sekretariatet i Kopenhagen Fur Diagnostik modtager fra tid til anden spørgsmål om, hvordan blodprøvetagningen foregår i laboratoriet.
Klik her for at se film om blodprøvernes vej igennem systemet fra start til slut.
I kan altid se film om blodprøvernes vej igennem huset her. klik på billedet herunder for at finde filmene.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Smittebeskyttelse - Handlingsplan for plasmacytosebekæmpelse - 12 trin
Procedure ved besøg på farme og pelserier
Denne procedure gælder for alle uanset besøgets art og formål. Proceduren skal følges ubetinget, uanset hvilken farm der besøges og uanset geografi og smittestatus.
Læs Procedure ved besøg på farme og pelserier her. - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/smittebeskyttelse_-_procedure_ved_bes_g_p__farme_og_pelserier.pdf
Handlingsplan for plasmacytosebekæmpelse - 12 trin
Her kan du læse de 12 trin i handlingsplanen for plasmacytosebekæmpelse, som du skal gennemgå med dyrlægen i tilfælde af plasmacytose på farmen.
Læs Handlingsplan for smittebegrænsning og bekæmpelse af plasmacytose. - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/paragraf_8_handlingsplan2.pdf
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Testomfanget i Vendsyssel reduceres
Diagnostik og Dansk Pelsdyravlerforenings Plasmacytoseudvalg har evalueret de senere års udvikling af plasmacytoseforekomst og testprogrammet for indsatsområdet.
- Avlerne i området har i en årrække gjort et stort sygdomsbekæmpelsesarbejde. Vi kan se, at det bærer frugt, og at smittetrykket i dele af Vendsyssel er faldet. Derfor har vi besluttet, at målrette det skærpede testkrav i vores branchekode for plasmacytosebekæmpelse, så ikke alle plasmacytosefrie farme i indsatsområdet tester lige meget. Tanken er, at frie farme i ikke-ramte områder fremover skal testes markant mindre, end farme, der ligger inden for en radius af 5 km til smittede farme, siger Lars Eilertsen, formand for Plasmacytoseudvalget.
Hidtil har samtlige plasmacytosefrie farme i indsatsområdet fulgt følgende testkrav i branchekoden:
Det intensive testkrav i skemaet ovenfor fastholdes for plasmacytosefrie farme, som er beliggende indenfor 5 km. til en smittet farm uanset antallet af reagenter. 5 km-testområderne ophæves, når den smittede farm generhverver status som plasmacytosefri.
For de øvrige plasmacytosefrie farme i indsatsområdet - altså farme, der ligger mere end 5 km fra en smittet farm – lempes testkravet i branchekoden, så de skal opfylde følgende plan:
Minkfarmene i Nordjyllands Pelsdyravlerforening har i gennemsnit 2.160 avlshunner. På en gennemsnitlig farm reduceres testomfanget årligt med 1.668 prøver med det nye testprogram. Aktuelt ligger næsten 150 plasmacytosefrie farme i indsatsområdet mere end 5 km fra en smittet farm.
- Med det nye testprogram for frie farme i indsatsområdet introducerer vi en dynamisk og målrettet sygdomsovervågning i stedet for at skære alle farmene i Vendsyssel over samme kam. Det er smartere, klogere og billigere, siger Lars Eilertsen, formand for Plasmacytoseudvalget.
Diagnostik er ved at implementere ændringen i laboratoriets systemer, så det kan rulles ud i efteråret 2018.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Video: Baggrunden for Test 600
Der skal i disse uger gennemføres en stikprøve, Test 600, på jyske farme udenfor bekæmpelseszonen. Det har givet anledning til undren over, hvorfor alle farme, uanset størrelse, skal udtage 600 prøver tilfældigt på farmen.
Se Jesper Clausen, Kopenhagen Fur, forklare baggrunden for antallet af prøver i videoen.
https://www.youtube.com/watch?v=wvgKRwkLYE8
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Reduktion af Test 600
Dansk Pelsdyravlerforenings Plasmacytoseudvalg har evalueret de senere års udvikling af plasmacytoseforekomst og testprogrammet i branchekoden for smittebeskyttelse og -bekæmpelse af plasmacytose.
- Der er gjort en kæmpe bekæmpelsesindsats, siden vi indførte kravet om Test 600 i efteråret og Test 600 + 10 % i januar/februar. Screeningerne har været en succes, og vi har fundet flere større udbrud forud for pelsning forskellige steder i landet. Udbruddene er blevet bekæmpet effektivt, og nu er vi tilbage på et normalt sygdomsbillede syd for Limfjorden. Faktisk er plasmacytoseforekomsten på et rekordlavt niveau, siger Lars Eilertsen, formand for Plasmacytoseudvalget.
Det er derfor besluttet at ophæve branchekodens krav om Test 600 + 10 % i januar/februar for plasmacytosefrie farme uden for indsatsområdet i Nordjylland. I stedet slås plasmacytosebekendtgørelsens krav om ”hantest” (15 % af avlsdyrene) sammen med en Test 600. Det vil sige, at avlerne skal udtage ”hantesten”, og hvis antallet af prøver udgør færre end 600 prøver, hvilket er tilfældet for alle farme med færre end 4.000 avlstæver, så skal der suppleres op, så det samlede prøveantal udgør 600.
Det er dog samtidig besluttet, at de mindre farme, der i dag sammenlagt tager færre end 600 prøver i ”hantesten” og Test 600+10%, ikke skal pålægges et skærpet testkrav, hvorfor det nuværende testomfang fastholdes for disse farme. Det drejer sig om farmene med 923 eller færre avlstæver.
De store farme med flere end 4.000 avlstæver skal opfylde plasmacytosebekendtgørelsens krav om ”hantest” (15 % af avlsdyrene). På en farm med f.eks. 5.000 avlstæver skal der fortsat udtages 750 prøver. Testomfanget pr. farm før og efter ændringen ser således ud:
Den nye kombinerede ”hantest”/Test 600 skal udtages i perioden 1. november – 31. december. Det årlige testprogram for plasmacytosefrie farme uden for indsatsområdet vil se således ud:
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Spørgsmål og svar om Plasmacytose
Test
- Skal jeg teste i december?
Alle avlere, som får foder leveret fra Holstebro Fodercentral, skal foretage test af alle dyr, som bliver indsat i avl til kommende sæson.
- Hvem skal teste i februar?
Alle farme som er beliggende i en kontrolzone, og alle farme som ikke har farmen registreret med plasmacytosefri status (A – farm).
- Hvornår ophæves kontrolzonen?
Afhængigt af status på farmene vil kontrolzonerne tidligst kunne ophæves i efteråret 2016 eller efteråret 2017.
Sanering
- Hvem får tilbudt saneringshjælp?
Alle farme der ved blodprøveundersøgelse får konstateret reagenter eller er beliggende inden for 1 kilometers afstand til et smittet pelsdyrhold. For de avlere, som får foder leveret fra Holstebro Fodercentral, og hvor der ikke er givet et tilbud grundet naboer med reagenter, vil det være muligt at få et tilbud om rengøringshjælp ved henvendelse til Kopenhagen Diagnostik.
- Hvilke typer må indsættes?
Der er ingen begrænsninger, men det anbefales at holde sig til typerne Brown/Glow, Pastel, Pearl, Hvide eller Palomino.
- Hvad er forskellen på en 20 eller 60 kroners aftale?
Rengøringsniveauet giver forskellen, dog kan der kun vælges en rengøringsaftale på 60 kr. til smittede pelsdyrhold.
- Hvem skal godkende rengøring af min farm?
For alle farme som ved nedpelsning har status som smittet pelsdyrhold, er det Fødevarestyrelsen, der skal godkende rengøringen, øvrige godkendes af Diagnostik, hvis der er tale om udbetaling i forbindelse med en saneringsaftale.
- Må jeg sætte dyr ind tidligere end den 20. februar?
Det kræver, at der i området, hvor farmen er beliggende, er enighed om, at rengøring og desinfektion er afsluttet. Og at der er indhentet dispensation hos Kopenhagen Diagnostik. Der kan højst blive tale om indsættelse fem dage tidligere.
- Skal jeg indsætte dyr igen?
Der er ikke krav til indsættelse af ny besætning. Saneringshjælpen gives alene til rengøring af farmen.
- Hvad er konsekvensen, hvis jeg ikke sanerer mit smittede pelsdyrhold?
Så er farmen er ikke længere omfattet af katastrofehjælpsordningen.
Indtil farmen generhverver status som plasmacytosefrit pelsdyrhold, skal der betales for blodprøveundersøgelse.
Indtil farmen generhverver status som plasmacytosefrit pelsdyrhold, skal gødning og gylle hygiejniseres.
Kontrolzonen, som er etableret omkring det smittede pelsdyrhold, vil tidligst blive ophævet, når årsagsfarmen generhverver status som plasmacytosefrit pelsdyrhold, og der i tilknytning hertil er foretaget test af alle farme i kontrolzonen.
Rengøring
- Kan jeg selv gøre rent?
Du kan selv rengøre farmen, og ved tvivl om niveauet på den rengøring som du foretager, kan Diagnostik tages med som rådgiver i processen.
- Skal jeg bruge sæbe?
Vi anbefaler, at der anvendes sæbe ved vask af farmen. Det er nemt at se forskel, hvis der ikke er anvendt sæbe.
- Hvor meget sæbe skal jeg bruge?
Det typiske forbrug vil ligge fra ca. 70 til 100 liter pr. 1000 avlstæver.
- Hvor meget tryk/vand skal min højtryksrenser give?
Det er ikke alene trykket på renseren, som er afgørende for effekten af vasken, men også vandmængden den giver. Ved valg af højtryksrenser bør der derfor ses på, hvor meget vand den giver.
- Hvad gør jeg, hvis det bliver vinter?
Det vil stadig være muligt at vaske selv i let frost, men skulle det sætte ind med hård frost og store snemængder, må du i samråd med Diagnostik finde en løsning. Dog må vi anbefale, at vask af åbne haller må prioriteres først og derefter lukkede haller, fordi det her vil være muligt at holde en lidt højere temperatur under vasken.
- Hvad med desinficering - selv el. firma?
Der er ikke krav til, hvem der desinficerer farmen. Det er her vigtigt at overholde kravet til den mængde desinfektion, som skal udlægges, samt sikre sig selv og hjælpere med den beskyttelse som er et krav ved håndtering af desinfektionsmidler.
Gødning/gylle
- Skal min gylle hygiejniseres?
Er farmen registreret som et smittet pelsdyrhold, skal gyllen hygiejniseres i forbindelse med den afsluttende desinfektion af farmen.
- Må jeg flytte uhygiejniseret gylle?
Der vil fra Fødevarestyrelsen ikke blive givet tilladelse til transport af uhygiejniseret gylle.
- Skal gyllen, der er flyttet til nabotank, også hygiejniseres?
Skulle der være flyttet gylle til andre tanke før, der i egen farm er konstateret reagenter, skal gyllen i disse tanke hygiejniseres. Her gælder det den totale mængde i tanken.
Hvordan kontrollerer jeg, at gyllen er hygiejniseret korrekt?
Det er muligt at måle PH i gyllen ved hjælp af små PH-strips, som kan bestilles ved henvendelse til Kopenhagen Diagnostik.
- Hvad gør jeg med mit halm?
Hvis det er muligt, kan kommunen ansøges om afbrænding af halm ved farmen. Hvis ikke, må halmen deponeres i en gødningstak, om muligt i en markstak, hvor der dog skal ansøges om en tilladelse hos kommunen. Henvendelse skal ske til teknik og miljø i kommunen.
- Hvad er reglerne om markdepot?
Kommunen udstikker reglerne ved deponering af markstak, men almindeligvis skal der i bunden udlægges et mindst 10 centimeter tykt lag halm, hvorpå halmen fra farmen placeres. Endvidere skal markstakken holdes overdækket hele tiden. Efter sidste tilførsel af halm til markstakken skal den holdes lukket i mindst tre måneder, før den igen åbnes for udbringning.
Øvrige
- Må jeg flytte dyr inden for kontrolzonen?
Ifølge bekendtgørelsen om plasmacytose er der flytte- og salgsforbud. Dispensation til flytning af mink inden for kontrolzonen skal man ikke regne med.
- Hvor får jeg pelset mine hanner efter endt parring?
Når farmen er rengjort og desinficeret, og der herefter er indsat ny besætning, vil farmen være at betragte som ren, hvorfor der ikke vil være restriktioner for, hvor hannerne kan pelses efter parring.
- Skal min besætning aflives, hvis jeg får reagenter i maj/juni?
Det vil ikke være muligt at give et svar, fordi situationen i og omkring den enkelte farm vil være afgørende for valget i den konkrete situation.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vejledning til farmrengøring er tilgængelig
Kopenhagen Rådgivning har i samarbejde med Fødevarestyrelsen udarbejdet denne vejledning til de danske minkavlere. Vejledningen er et redskab til avlere, som skal rengøre og desinficere deres gårde.
Vejledningen kan findes som pdf øverst på denne side, hvor der også er videoguides med gode råd til avlere om rengøring og desinficering af minkgårde.
-----------------------
Videoguides - Sådan rengøres en farm
Her kan du altid se, hvordan en rengøring af en farm skal foregå.
Se filmene forneden og gør dig også bekendt med denne vejledning, som er godkendt af Fødevarestyrelsen. -
Første trin: Rengøring og desinfektion
Denne film viser dig de forberedelser, som du skal igennem før selve vasken påbegyndes.
Andet trin: Udvendig vask
Her kan du se, hvordan bagsiden af burene samt gyllerenden skal vaskes.
Læs også denne guide om brug af højtryksspuler. - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/hoejtryksrensning_bar.pdf
Tredje trin: Indvendig vask
Dette er det sidste trin. Her kan du se rengøringen af minkhallen, redekassen, ruserne etc.
Læs også denne guide om brug af højtryksspuler. - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/hoejtryksrensning_bar.pdf
Et par gode råd på falderebet.
I denne korte film kan du se, hvad du skal være særligt opmærksom på under rengøringen.
Læs også denne guide om brug af højtryksspuler. - https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/hoejtryksrensning_bar.pdf
----------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------
Plasmacytosesituationen fra 2014 - 2020
Her kan du løbende finde de seneste opdateringer omkring plasmacytosesituationen i dansk pelsdyravl.
Forventet svartid på prøver modtaget af Diagnostik: For testfase 1 - Op til 6 arbejdsdage, dog med tillæg af 1 arbejdsdag, hvis blodprøverne modtages på en torsdag efter kl. 12.00 eller på en fredag.
Hold dig opdateret på disse links:
Farme med reagenter - listen nulstilles hvert år 1. maj
Seneste nyheder:
14. januar - 2020: Eksport af dyr
Fødevarestyrelsens krav om 1) gyldig flytteattest, 2) farmens status som plasmacytosefri og 3) at de ordinære testkrav i bekendtgørelsen skal være udført på flyttetidspunktet, skal alle tre være opfyldt ved eksport af dyr.
Plasmacytosebekendtgørelsens krav har således de seneste år været identiske, uanset om flytningen foregår mellem to farme i Danmark, eller om dyrene skal til en farm i udlandet.
Husk: Fødevarestyrelsen fører tilsyn med, om disse flyttekrav er opfyldt.
2. december - 2019: Diagnostiks svartider op til jul
Kopenhagen Fur Diagnostik er lukket fra 21. december til 2. januar, og vi nærmer os nogle uger op til jul med mange planlagte prøver. Så hvis du gerne vil være sikker på at få svar på dine prøver eller skal have udstedt flytteerklæringer inden jul, så send dine prøver ind i god tid. Vores maksimale svartid om testresultatet er normalt 6 arbejdsdage (dog med tillæg af 1 arbejdsdag, hvis prøverne modtages på en torsdag efter kl. 12.00 eller på en fredag).
Hvis vi rammer loftet for vores daglige kapacitet, fordi mange avlere udskyder indsendelsen til sidste øjeblik op mod jul, så kan vi blive tvunget til at prioritere mellem rettidigt indsendte prøver og forsinkede prøver. Personalet og robotterne i laboratoriet står klar, så skynd jer, at få sendt blodprøver ind!
5. august - 2019: Hvalpesyge påvis i Skjern
DTU Veterinærinstituttet har den 1. august påvist hvalpesyge i mink fra en farm beliggende i postnr. 6900 Skjern.
5. juli - 2019: Sidste udkald for plasmacytosetest i juli
Diagnostik har lukket i uge 30 og 31. Hvis du skal flytte dyr i juli, og du vil være sikker på at have dine testresultater, flytteattest mv. på denne side af sommerferien, så skal dine blodprøver modtages hos Diagnostik senest tirsdag den 9. juli kl. 12.00.
19. juni - 2019: Hvalpesyge i mink i Højslev
DTU Veterinærinstituttet har påvist hvalpesyge i mink fra endnu en farm beliggende i postnr. 7840 Højslev
12. juni - 2019: Hvalpesyge i mink i Højslev
DTU Veterinærinstituttet har i starten af juni påvist hvalpesyge i mink fra en farm beliggende i postnr. 7840 Højslev.
26. april - 2019: Planlægning af blodprøvetagning for sæsonen 2019/2020 er klar
Du kan se din planlægning for sæsonen i farmcockpit under management – plasmacytosesituationen – planlægning.
Har du ændringer til den tildelte testuge eller de planlagte antal blodprøver, er du velkommen til at tage kontakt til diagnostik på mail diagnostik@kopenhagenfur.com eller 4326 1001
Kopenhagen Fur Diagnostis Sekretariat
26. april - 2019: Ny maksimal svartid
Som følge af udviklingen med færre farme og færre avlsdyr på de danske farme forventes antallet af indsendelser og blodprøver at falde i testsæsonen 2019/2020. For spare på omkostninger vil Diagnostik også i den forestående sæson som udgangspunkt kun køre med 2 ugentlige kørsler (tirsdag og torsdag).
Med det reducerede antal ugentlige kørsler opstår desværre en systemmæssig risiko for overskridelse af vores svarfrist på op til 6 arbejdsdage, fordi nogle testresultater først endeligt kan fastlægges efter gennemgang af alle tre elementer i testfase 1.
De tre elementer er: Primær analyse 1 og 2 samt sekundær analyse. Udfordringen opstår i de tilfælde, hvor vi modtager forsendelser torsdag eftermiddag eller om fredagen, idet disse prøver derefter venter på første kørsel den kommende tirsdag.
Det er derfor besluttet, at Diagnostiks svarpolitik for testfase 1 ændres en smule til: Op til 6 arbejdsdage, dog med tillæg af 1 arbejdsdag, hvis blodprøverne modtages på en torsdag efter kl. 12.00 eller på en fredag.
HUSK:
Sørg altid for at dine forsendelser er fremme hos os inden torsdag kl. 12.00, så minimerer du risikoen for længere svartider.
For at sikre en kort svartid er der enkelte uger, hvor vores to ugentlige kørsler ikke sættes i gang på tirsdage og torsdage. Det kan f.eks. skyldes sammenfaldende helligdage. I de tilfælde vil de aktuelle kørselsdage forudgående blive kommunikeret her i cockpittet.
5. april - 2019: Hvalpesyge påvist i ræve
DTU Veterinærinstituttet har påvist hvalpesyge i to ræve, der er fundet døde i den vilde fauna i postnr. 6240 Løgumkloster.
28. marts - 2019: Lukket på telefonen fredag den 29. marts
Hotline samt Rådgivning & Avlerservice holder lukket på telefonen fredag den 29. marts pga. skindudstilling i Herning.
Ligeledes har Kopenhagen Fur Diagnostik lukket fredag d. 29. marts.
21. marts - 2019: Fortsat positiv udvikling i plasmacytosebekæmpelsen
Forekomsten af plasmacytoseramte besætninger er stadig nedadgående. Antallet af smittede farme udgjorde i testsæsonen 16/17 90 farme, 76 farme i 17/18, og ved den nuværende afslutning af teståret 18/19 er vi nu nede på 64 smittede farme.
2 besætninger beliggende uden for indsatsområdet i Vendsyssel har i løbet af sæsonen fået konstateret få reagenter uden efterfølgende at få status som plasmacytosefri eller at gennemføre sanering. De 2 farme er derfor fortsat registreret som smittede.
I Indsatsområdet er 50 farme saneret – heraf var 33 farme registreret som højprævalent smittede og 2 som lavprævalent smittede. 12 smittede besætninger i indsatsområdet er fortsat i drift uden sanering.
26. februar - 2019: Kopenhagen Fur Diagnostik på seminar
Diagnostik er på seminar onsdag den 27.februar. Telefonerne vil derfor være lukket.
13. februar - 2019: OBS - Plasmacytose i husmår
DTU Veterinærinstituttet har påvist plasmacytose i en husmår, der er fundet død i den vilde fauna i postnr. 7600 Struer.
31. januar - 2019: Dit valg af speditør påvirker svartiden på dit testresultat
Nogle avlere indsender blodprøver til Diagnostik via PostNord andre via GLS.
Vi har en aftale med PostNord om, at de afleverer prøverne på laboratoriet først på formiddagen. Det medfører, at prøverne kan startes op i vores produktion senere samme dag. GLS har desværre ikke kunnet levere samme service til os, og vi modtager ofte først deres levering omkring frokost. Vi bestræber os naturligvis på, at få opstartet alle prøver samme dag, som de leveres, men hvis antallet af prøver leveret af GLS er højt, så er vi desværre nød til at skubbe opstarten til næste dag.
Du skal derfor være opmærksom på, at dit valg af GLS kan bevirke, at Diagnostiks normale svartid på 6 arbejdsdage i testfase 1 oftere ikke vil blive overholdt.
31. januar - 2019: Brug gerne overskydende testmateriale
Hvis du har overskydende testmateriale – testkort eller rør – liggende fra tidligere testterminer, så er du meget velkommen til at bruge af dit lager i forbindelse med kommende plasmacytosetest. I den forbindelse skal du være opmærksom på følgende:
- Hvis du har flere farme, og der bruges kort, som oprindeligt er sendt til brug på en af de andre farme, så husk at notere farmnummeret på indsendelsessedlen for den farm, hvorfra prøver er udtaget.
- Da kortserien ved brug af gamle testkort ofte ikke er kronologisk, så skal du have endnu mere fokus på din opmærkning ved udtagning af prøverne. Hvis vi indkalder omprøver, er det nemlig uhyre vigtigt, at du nemt kan finde tilbage til præcis de dyr, som skal testes igen.
Du må desuden meget gerne på forkant give Kopenhagen Fur Diagnostik besked om din brug af gammelt materiale på diagnostik@kopenhagenfur.com eller 43261000, så vi kan spare en forsendelse af materiale eller ikke sender for meget.
21. januar - 2019: Hvalpesyge i Højslev
DTU Veterinærinstituttet har påvist hvalpesyge i mink fra en farm beliggende i postnr. 7840 Højslev.
16. januar - 2019: Se hvordan Kopenhagen Fur Diagnostiks testsystem fungerer
Kopenhagen Fur Diagnostik modtager ofte spørgsmål om, hvordan testen foregår i laboratoriet.
Selve arbejdet med blodprøverne er opdelt i de tre testfaser: ELISA, CIEP og obduktion. Vi har en meget følsom test som sikrer, at vi i arbejdet med bekæmpelsen af plasmacytose finder reaktioner for antistoffer så effektivt som muligt. Det medfører dog et større efterarbejde, hvor det sikres, at prøver ikke klassificeres som positive, før enhver mulighed for frikendelse er udelukket. Systemet er opbygget, så der undervejs i alle de efterfølgende faser arbejdes på at finde de biologiske beviser, der er nødvendige for at frikende prøven og ikke omvendt. Grundigheden bevirker, at svartiden på de prøver, der går videre til testfase 2 (CIEP) og 3 (Obduktion) er længere end de 4-6 arbejdsdage, der er gældende for prøverne i testfase 1, som inkluderer op til tre ELISA-analyser.
Her kan du se videoer om blodprøvernes vej gennem systemet fra start til slut. De vil fremover kunne findes i menuen under Plasmacytosesituationen, hvor vi også har en række andre videoguides.
Fordelingen af negative og ikke-negative resultater
Nedenfor kan du se et flowdiagram over testsystemet samt data over fordelingen af negative og ikke-negative resultater i perioden december 2017 – december 2018. Diagrammet viser bl.a., at 99,9 % af prøverne blev fundet negative allerede i den primære ELISA-test, samt at avlere indsendte blodprøver og dyr fra 125 farme til vores sekundære diagnostik i testfase 2 (CIEP) og 3 (Obduktion). CIEP-testen resulterede i en frikendelse af 73 farme – svarende til 58 %, og obduktion af dyr fra 52 farme medførte frikendelse af yderligere 8 farme svarende til 15 %. Samlet resulterede testfase 2 og 3 således i, at 81 ud af 125 farme blev frikendtsvarende til 65 %.
3. januar - 2019: Ny branchekode om plasmacytose
Som varskoet i en nyhed den 20. november er en opdateret plasmacytosebekendtgørelsen trådt i kraft hen over nytåret. Bekendtgørelsen indeholder en lille samling forbedringer af overvågning af plasmacytose i Danmark. Læs her (Link). Som følge af den positive udvikling i forekomsten af plasmacytose har Dansk Pelsdyravlerforening desuden to gange i 2018 reduceret testprogrammet i vores branchekode.
Alle disse ændringer er nu blevet skrevet sammen i en opdateret version af vores branchekode for smittebeskyttelse og -bekæmpelse af plasmacytose. Se branchekoden her.
Seneste forbedring er, at efterårets Test 600, som udføres i perioden fra 15. august til udgangen af oktober, og som de seneste år er blevet udtaget af to omgange med 300 prøver hver, nu slås sammen til én samlet Test 600. Derved effektiviseres processen ved, at I kan klare udtagningen og indsendelsen af én omgang.
26. november - 2018: Influenza-sæson
Vi er nu godt i gang med de kolde og fugtige måneder, og det er dermed også influenza-sæson. I den forbindelse er det værd at huske på, at DTU Veterinærinstituttet de seneste år har påvist adskillige influenzaudbrud på danske minkgårde.
2018 er desværre ingen undtagelse, hvad det angår.
Influenza adskiller sig fra de klassiske sygdomme på minkgårde. Sygdommen kan smitte fra mink til mennesker og fra mennesker til mink. Derfor hermed en opfordring til at lade dig selv og dine medarbejdere vaccinere for influenza, så alle – også dyrene – er bedre beskyttet.
Det er endnu ikke for sent! Vaccinationen kan få stor betydning på minkgården, hvor influenza typisk koster på både dødeligheden og antibiotikaforbruget pga. sekundære infektioner.
26. november - 2018: Svartider op til jul
Kopenhagen Fur Diagnostiks gennemsnitlige svartid var i uge 47 helt nede på: 2,3 arbejdsdage.
Hos Kopenhagen Fur Diagnostik har vi nu et efterslæb på hele 166.000 prøver, som var planlagt til test i uge 45, 46 og 47, men som desværre ikke er indsendt af avlerne.
Kopenhagen Fur Diagnostik er lukket mellem jul og nytår, og vi nærmer os nogle uger op til jul med mange planlagte prøver. Så hvis du gerne vil være sikker på at få svar på dine prøver eller skal have udstedt flytteerklæringer inden jul, så send dine prøver ind i god tid. Vores maksimale svartid om testresultatet er normalt 6 arbejdsdage, men hvis vi rammer loftet for vores daglige kapacitet, fordi avlere udskyder indsendelsen til sidste øjeblik, så kan vi blive tvunget til at prioritere mellem rettidigt indsendte prøver og forsinkede prøver.
23. november - 2018: Hvalpesyge påvist i vild ræv
Der er i denne uge påvist hvalpesyge i en ræv nedlagt i den vilde fauna i postnr. 6094 Hejls.
Ifølge Kopenhagen Fur Diagnostiks oplysninger er ca. halvdelen af den danske minkbestand ikke vaccineret mod hvalpesyge, og populationen er derfor mere sårbar over for hvalpesyge end tidligere år. Så vær ekstra opmærksom på hvalpesygesymptomer i din besætning..
20. november - 2018: Ny plasmacytosebekendtgørelse
Til nytår træder den nye plasmacytosebekendtgørelse i kraft.
Vi har siden foråret drøftet vores ønsker til mindre forbedringer af bekendtgørelsen med Fødevarestyrelsen. Det hele er nu faldet på plads, og den godkendte bekendtgørelse kan ses her:
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=203866.
Ændringerne i bekendtgørelsen er i hovedtræk følgende:
- I § 9 introduceres et krav om flytteattest ved eksport af livdyr. Efter nytår vil test- og attestkrav derfor være identiske, uanset om livdyrene skal flyttes til et pelsdyrhold i Danmark eller i udlandet.
- Kravet om udarbejdelse af handlingsplaner om smittebeskyttelse og -begrænsning for smittede besætninger strammes, så planen skal udarbejdes inden for 14 dage, efter man erhverver status som smittet (§ 8). Tidligere var tidsfristen 1 måned.
- I testprogrammet i bekendtgørelsens bilag 1 ændres note 1 om goldtævetesten for plasmacytosefrie besætninger og risikobesætninger, så det fremgår, at testen skal omfatte 10 % af avlsdyrbestanden – herunder goldtæverne. Tidligere var kravet mindst 10 % af bestanden, mens kravet nu bliver både maksimum og minimum 10 % uanset andelen af goldtæver.
- Som tidligere foreslået af Nordjyllands Pelsdyravlerforening lempes testen af risikobesætninger i perioden 1. august - 15. oktober, så den ikke længere udgør en totaltest. Testen reduceres til at omfatte: Gamle avlsdyr, som skal fortsætte i avl, svarende til mindst 40 % af avlsdyrbestanden. Herudover skal der tages prøver af 600 pelsdyr spredt ligeligt i besætningen. Hvis de 40 % + 600 prøver overstiger avlsdyrbestanden i besætningen, så skal der dog kun udtages prøver svarende til avlsdyrbestanden. Ændringen af bekendtgørelsen medfører derfor, at testtrykket lempes for alle risikobesætninger med flere end 1.000 avlsdyr. På en gennemsnitlig farm med 2.500 avlsdyr reduceres testen fra 2.500 prøver til 1.600 prøver. Det nye testprogram for risikobesætninger ser således ud:
13. november - 2018: Smitsom lungebetændelse i Ikast
Der er i sidste uge diagnosticeret smitsom lungebetændelse i en minkgård beliggende i Ikast Kommune.
7. november - 2018: Information fra diagnostik
Her følger information fra Diagnostik angående tilfælde af Mink enteritisvirus, hvalpesyge, smitsom lungebetændelse, så alle har mulighed for at følge med i, hvordan det ser ud i deres område.
- Tilfælde af Mink enteritisvirus er fundet i postnummer 9480 Løkken, 9600 Års, 9560 Hadsund samt i 6715 Esbjerg N.
- Hvalpesyge fundet i 7840 Højslev.
- Smitsom lungebetændelse er diagnosticeret i postnr. 7830 Vinderup.
Yderligere, er der i den vilde fauna lavet fund af antistoffer for plasmacytose i postnr. 3720 Aakirkeby.
30. oktober - 2018: Nyt fra diagnostik
Test 600
Efterårets test 600 er nu næsten overstået, og der har ligesom tidligere været stor tilslutning til at få udtaget prøverne for at sikre status på farmene. Dog mangler enkelte stadig at indsende den anden portion af test 600. Testen gælder endvidere også for pelsningstesten, som skal udføres for de farme, der skal have pelset dyrene i eksternt pelseri.
I skrivende stund er der påvist 3 reagenter ved en test 600 i området omkring Vinderup, hvilket har medført at avler er ved at udtage test af alle avlsdyr i farmen. Igen har test 600 vist sig at være berettiget.
Hantest
For den kommende periode skal der udtages test af alle hanner i plasmacytose-frie farme, som ikke ligger i enten risikoområde eller risikoområdet i indsatsområdet i Vendsyssel. Som det fremgår af planlægningen, skal der i december tages lidt flere prøver end der er hanner i farmen, men samtidig er test 600, som tidligere var planlagt i januar eller februar, nu sløjfet. Det giver samlet færre prøver for de fleste.
Gårde med reagenter
I denne sæson er der i perioden frem til 1. november konstateret reagenter i 26 farme. Det er lavere end i samme periode sidste år på i alt 37 farme. En klar fremgang.
Antallet af reagentfarme i Vendsyssel er i denne sæson lavere end tidligere år på samme tidspunkt. Indtil dato er der påvist reagenter i 24 farme, hvor af de 5 farme var farme, som ikke sanerede i sidste sæson. I alt er der i øjeblikket 18 farme registreret som højprævalente farme og 6 farme som lavprævalente farme.
Svartid
Svartiden på indsendte blodprøver er meget lav, og for ca. 50% af indsendelserne har svartiden været på 2 arbejdsdage. I den kommende periode frem til udgangen af november vil der være rigeligt med plads til at få testet prøver.
Diagnostik har lukket mellem jul og nytår
Når der skal indsendes blodprøver til analyse i december skal der gøres opmærksom på, at hvis svar ønskes inden jul skal prøverne være diagnostik i hænde senest torsdag i uge 50. Husk, at overholde indsendelsesuge, som fremgår af det fremsendte følgebrev.
Udstedelse af flytteerklæring
Ved rekvirering af flytteerklæring i forbindelse med salg af dyr skal der enten sendes en papirformular sammen med prøverne eller en mail til diagnostik@kopenhagenfur.com med angivelse af sælgerfarms farm nr./Chr. nr. og køberfarms farm nr./Chr. nr. samt antallet af dyr, der skal flyttes Der må påregnes en ekspeditionstid på udstedelse af flytteerklæringer på 1-2 dage fra bestilling af erklæringen. Den lovpligtige test skal være udtaget, før flytteerklæringen kan udstedes.
7. september - 2018: Telefontid
For at optimere arbejdsprocesserne i sekretariatet hos Kopenhagen Fur Diagnostik, så indføres faste telefontider med virkning fra på mandag den 10. september.
Telefonen hos sekretariatet vil fremover være åben på hverdage fra 9.00 – 14.00.
22. august - 2018: Diagnostik er på TEAMDAG
Kære andelshaver, Kopenhagen Fur Diagnostik har lukket torsdag den 23. august pga Teamdag.
29. juni - 2018: Diagnostik holder lukket i ugerne 30 og 31 (23.juli – 03.august)
Skal du have testet blodprøver, inden vi holder ferielukket, skal du være opmærksom på at der kan gå op til 6 arbejdsdage inden et blodprøvesvar.
Forsendelse af blodprøver
Vi oplever en stigning af blodprøver, der bliver sendt via PostNord uden omdeling. Det gør, at blodprøverne ikke bliver leveret direkte til Kopenhagen Fur Diagnostik, men til Føtex i Glostrup.
Da Føtex postfilialen skal overholde deres regler og procedure, er det ikke muligt for Kopenhagen Fur Diagnostik at få udleveret forsendelsen, og denne vil efter liggetid på posthuset i 10 dage blive returneret til afsender.
Derfor HUSK at tilkøbe omdeling ”omdelt til adressen” (se nedenfor). når du køber porto online.
For at få en mere stabil og brugervenlig logistikløsning ved indsendelse af blodprøver er Kopenhagen Fur Diagnostik pt. ved at undersøge alternativer til PostNord. Der er fokus på løsninger, hvor afhentning bookes elektronisk af den enkelte avler, hvor afhentning sker på farmen, og hvor prøverne afleveres samlet til Diagnostik på et fast tidspunkt. Vi håber at have en løsning klar i løbet af efteråret.
27. juni - 2018: Goldtæve-testen og totaltesten
Goldtæve-testen, og for få totaltesten, er ved at være vel overstået. Der mangler prøver fra 29 besætninger.
Diagnostik har siden 1.maj modtaget og testet 577.000 blodprøver, de 80.000 prøver er fra udlandske gårde.
Den gennemsnitlige svartid i perioden har været på 3,4 dag inkl weekend. For 16 besætninger har svartiden været på mere end 6 arbejdsdage.
5 nye besætninger fik konstateret plamcytose på sin gård.
Der har været 14 genindkaldelser af prøver til om test. Heraf blev 7 frikendt og 7 blev konstateret med plasmacytose.
14. juni - 2018: Teamdag på fredag
Diagnostik er på Teamdag fredag den 15.juni, og telefonerne vil være lukket.
31. maj - 2018: Lukket på grundlovsdag
Vær venligst opmærksomme på, at Kopenhagen Fur Diagnostik holder lukket grundlovsdag d. 5. juni.
16. maj - 2018: Test af goldtæver m.m
Test af goldtæver m.m er i gang, og der testes blodprøver hverdag i ugen, mandag til torsdag frem til udgangen af juni.
Du bedes være opmærksom på, at der ved flytning af dyr, så skal den obligatoriske test være foretaget inden udstedelse af flytteerklæring.
9. maj - 2018: Diagnostik er på seminar mandag den 14. maj
Diagnostik er på seminar mandag den 14. maj og telefonerne er lukket. Vi er tilbage igen tirsdag den 15. maj.
Vi tager imod blodprøver.
19. april - 2018: Planlægning for den kommende sæson er klar
Planlægning for den kommende sæson er klar, og den kan ses her i FarmCockpit. De avlere, der står registreret med papirkommunikation, får planlægningen tilsendt med PostNord.
For de gårde, der har mulighed for at ændre status fra lavprævalent/ højprævalent til plasmacytosefri besætning, er det planlagt, så besætningen kan generhverve fri status hurtigst muligt.
Planlægningen er foretaget ud fra antal indberettet avlstæver.
Har du ændringer til din planlægning kontakt diagnostik på mail diagnostik@kopenhagenfur.com
Testmaterialet til goldtævetesten, som skal foretages i perioden 1.maj – 15.juni, vil blive pakket og sendt i perioden 23.april til 18.maj.
11. april - 2018: Diagnostisk sekretariat er på kursus 13.april
Blodprøvesvar samt udstedelse af flytteerklæringer vil blive behandlet og sendt i løbet af fredagen.
15. marts - 2018: Kopenhagen Fur Diagnostik er på seminar
Vær venligst opmærksom på, at Kopenhagen Fur Diagnostik har lukket for telefonerne i dag i tidsrummet 10 – 13. Afdelingen er på seminar.
13. marts - 2018: Modtagelse af blodprøver i perioden frem til 7. maj
Modtagelse af blodprøver i perioden frem til 7. maj vil være på et minimum.
I denne periode vil der være 2 kørsler af blodprøvetests om ugen - tirsdage og torsdage.
Det vil sige, at der vil blive sat prøver over tirsdag og torsdag fra uge 11 til uge 18.
7. marts - 2018: Hanner anvendt til parring
Kopenhagen Fur Diagnostik minder om, at det er ikke tilladt at flytte avlshanner i perioden 10. marts – 15. april.
6. marts - 2018: Status på blodprøver i parringssæsonen
Parringen er godt i gang, og sæsonens sidste forberedende test er overstået på de fleste gårde.
I marts skal der testes hanner anvendt til parring på gårde, der er registreret som lavprævalente eller højprævalente besætninger.
Test 600 + 10%
Test 600 + 10% er stort set afsluttet. Én gård blev i denne testomgang registreret med plasmacytose.
Totaltest for gårde beliggende i risikoområder uden for indsatsområdet
Alle har foretaget totaltest uden fund af reagenter.
Gårde beliggende indsatsområdet
Gårdene i området har foretaget totaltest. Der er fundet reagenter i 14 tilfælde. Tre gårde mangler fortsat at indsende blodprøver, og de vil blive indberettet til Fødevarestyrelsen.
26. januar - 2018: Blodprøver planlagt den kommende uge
Der er planlagt 260.000 til modtagelse i uge 5 samt et efterslæb på 192.000 fra ugerne 3 og 4.
Husk venligst at give Kopenhagen Fur Diagnostik besked, hvis jeres planlagte testuge ikke kan overholdes. Det gør, at Diagnostik kan fortsætte med at overholde svartid til avlerne.
Den gennemsnitlige svartid har til dato været 2,7 dage.
12. januar - 2018: Test600 plus 10% er godt i gang
"Han-testen" er gennemført. 99.9% har indsendt. Fire gårde blev testet som lavprævalent pelsdyrhold. De sidste har fået frist til indsendelse senest den 15.januar.
Test 600 + 10% er godt i gang og løber frem til uge 8.
Der er planlagt til at modtage 270.000 blodprøver i uge 3.
Robotterne bliver sat i normal drift fra uge 3 mandag – torsdag, hvis blodprøverne kommer som planlagt.
5. januar - 2018: December-tests vel overstået
Antal blodprøver testet i sæsonen maj-december: 3.699.230 prøver.
Resterende planlagte tests inden 1. marts 2018: 1.448.854.
Testet i december: 888.859.
Gennemsnitlig svartid i december inkl weekends 3,1 dage.
Antal indsendelser i december, hvor 6 dages svartid er overskredet: 0.
Uge 2
I det der kun er planlagt 15.000 blodprøver, vil der kun blive testet blodprøver tirsdag og torsdag i uge 2.
30. november - 2017: Stilhed før storm af prøver
Der er planlagt til at modtage 460.000 blodprøver til den kommende uge (49). Svartiden på blodprøver er som vanlig op til 6 arbejdsdage.
Vær opmærksom på:
Test af ungdyr for minkgården beliggende inden for 3 km til et højprævalent pelsdyrhold samt plasmacytosefrie gårde i indsatsområdet skal være foretaget senest 15. december og for smittede minkgårde er fristen senest 10.december.
Flytning af levende dyr
Inden levende pelsdyr flyttes, samhandles eller eksporteres, skal resultaterne af blodprøveundersøgelserne foreligge for den testperiode, hvori flytningen, samhandlen eller eksport gennemføres (plasmacytosebekendtgørelsen § 9, stk. 2).
Ved blodprøveundersøgelse i en given testperiode forstås de tidsmæssige krav og krav til antal blodprøver, som fremgår af skemaerne i plasmacytosebekendtgørelsens bilag 1.
Nærmere om testperioder og antal kan ses i branchekodens bilag 3.
Hvis man f.eks. vil skal flytte dyr den 12. december, så skal dyrenes, der flyttes, være testet fri for plasmacytose, og plasmacytosebekendtgørelsens krav om ”hantest” i perioden 1. november – 31.
december skal være afsluttet for afsenderens pelsdyrhold uden fund af reagenter.
27.oktober - 2017: Så mange fik generhvervet plasmacytosefri status
Test af ungdyr til fortsat avl
Avlere fra 30 % af minkgårdene har indsendt prøver til test af ungdyr til fortsat avl. Testen løber fra uge 42 til uge 50.
Plasmacytosefri status
13 minkgårde fik generhvervet plasmacytosefri status i totaltesten i perioden 1.september – dags dato.
Testmateriale er på vej
Der er sendt testmateriale ud til og med uge 48 (27.november -1. december).
20. oktober - 2017: De sidste tests inden pelstid
Der er foretaget test af hunner til fortsat avl suppleret med ungdyr på 99 procent af minkgårdene. Prøverne fra de sidste gårde er afsendt, og de forventes modtaget hos Kopenhagen Fur Diagnostik i uge 43.
Plasmacytosestatus ændret
I perioden 1. august til 19. oktober fik 21 farme ændret plasmacytosestatus, 12 farme som lavprævalent og 9 farme som højprævalent.
Test600 snart i mål
Test 600 er ved at være fuldendt. De sidste farme er sat til test i uge 43 og 44. Næste testtermin starter i uge 43 med test af ungdyr til fortsat avl, som løber frem til uge 49/50
Hurtig svartid
Der er i perioden 1. august – 20.oktober testet 1,65 millioner blodprøver. siden 1. maj er der testet 2.3 millioner blodprøvet. Den gennemsnitlig svarventetid i hele perioden har været på 2 arbejdsdage.
6. oktober - 2017: Blodprøver til Kopenhagen Fur Diagnostik
Blodprøverne, som skal indsendes til og med d. 15. oktober, modtages næsten i overensstemmelse med den planlagte testuge.
For farme beliggende uden for indsatområdet er det typisk en Test 600, der skal udføres, hvor det for farmene inden for indsatområdet omhandler en test af alle avlsdyr til fortsat avl. Disse skal suppleres med prøver fra et antal hvalpe spredt i farmen, så det samlede antal svarer til antallet af hunner i farmen.
Test 600
99% af farmene har foretaget hel eller delvis test 600. Heraf er der fundet reagenter i 1 farm.
Indsatsområdet (Vendsyssel)
88 % af farmene har foretaget test af tæver til fortsat avl supplerende med ungdyr. Husk sidste frist for indsendelse af denne test er 15. oktober.
29. september - 2017: Rettelse til oversigt vedr. farme med reagenter
Der er ved en fejl fremsendt slutresultat (med seks positive prøver) af ELISA-test til pelsdyravler Martin Steen Korsbæk, Fjerritslev, inden Diagnostiks endelige kvalitetskontroller og sekundære diagnostik var afsluttet. Det endelige og korrekte slutresultat af Martins test er uden positive prøver, og denne farm rettes og udgår derfor selvsagt på listen over farme med reagenter. Diagnostik beklager naturligvis fejlen, men rettelsen viser på den anden side, at kontrolrutinerne virker.
6. juli - 2017: Husk at indsende prøver i god tid
Hvis du skal have testet blodprøver og garanteret svar inden Kopenhagen Fur Diagnostik går på ferie (uge 30 og 31), skal blodprøverne være Diagnostik i hænde senest fredag den 14.juli. Vi er tilbage igen mandag den 7.august. Kopenhagen Fur Diagnostik ønsker jer alle en god sommer.
30 juni - 2017: Sådan får du svar inden uge 30 / 31
Sæsonen er gået rigtigt godt set i lyset af den situation, vi har været i efter det store udbrud af plasmacytose spredt i hele landet 2014-2016. Der er nu konstateret reagenter på blot 12 farme.
Samlet er der indsendt ca. 570.000 blodprøver fordelt på næsten alle gårde i landet. Der mangler modtagelse af blodprøver fra den lovpligtige test fra 3 avlere, hvorfor de må forvente en indberetning til fødevarestyrelsen, og efterfølgende at skulle betale for annalyse af blodprøver, samt foretage en totaltest af alle avlstæver.
Af de indsendte prøver er der konstateret reagenter i 12 farme. 8 af farmene er beliggende i Vendsyssel, indsatsområdet, og de resterende 4 syd for Limfjorden, 2 i Himmerland, 1 ved Vinderup og 1 på Mors. I farmen på Mors er der konstateret mere end 3 reagenter, hvorfor den er registreret som et højprævalent smittet pelsdyrhold, hvor der er etableret et risikoområde.
Af de 18 farme, som havde reagenter vinteren 2016/2017 og ikke sanerede, var 11 højprævalente og 7 lavprævalente. I de 7 lavprævalente farme er der ikke konstateret reagenter, men af de 11 højprævalente farme er der konstateret reagenter i 7 farme, alle beliggende i indsatområdet. Endvidere er der konstateret reagenter i en ny farm i indsatsområdet. Farmen havde stået tom i vinter, og der var indsat nye dyr februar 2017.
Prøver, som diagnostik modtager i øjeblikket, er næsten alle i forbindelse med salg af både tæver og hvalpe.
Hvis du skal have testet blodprøver og garanteret svar inden Kopenhagen Fur Diagnostik går på ferie (uge 30 og 31), skal blodprøverne være Diagnostik i hænde senest fredag den 14.juli.
Blodprøver modtaget efter denne dato vil tidligst blive analyseret i uge 32, anden uge af august.
23 juni - 2017: De sidste blodprøver
Kopenhagen Fur Diagnostik er lige straks i mål i denne testperiode. Lige nu mangler kun 13 farme at indsende blodprøver. Farmene er spredt fra hele landet.
Den kommende uge bliver sidste chance for at indsende blodprøver i henhold til bekendtgørelsen.
Husk, at ved salg af avlsdyr eller hvalpe at få bestilt tid til blodprøvetest, så flytning kan foregå med flytteattest.
8. juni - 2017: Næsten i mål med goldtævetest
Diagnostik er næsten i mål med goldtævetesten- 90 procent af gårdene har indsendt blodprøver. Deadline for maj/juni-testen er 15. juni.
4 gårde har til dato fået konstateret reagenter (2 som lavprævalent og 2 som højprøvalent).
Den gennemsnitlig svarventetid har til dato været 2,1 arbejdsdage.
19. maj – 2017: Diagnostik er godt i gang med blodprøver
Perioden for blodprøveundersøgelse af goldtæver og tæver med mistede kuld samt evt. totaltest er godt i gang. Indtil dato er der modtaget blodprøver fra 32 % af farmene.
Vi mangler at modtage ca. 100.000 af de planlagte blodprøver.
Det skal igen præciseres, at den indsendelsesuge, som blodprøverne er planlagt til, overholdes. Er der ønske om at udsættelse på indsendelse af blodprøver, så kontakt Diagnostik.
diagnostik@kopenhagenfur.com
For den kommende uge er der planlagt 15.000 blodprøver.
9. maj - 2017: Vedrørende tests af dyr ved samhandel og eksport af dyr
Diagnostik har fået en del henvendelser vedrørende tests af dyr ved samhandel og eksport af dyr, om hvorvidt de skal testes.
Alle dyr, der flyttes fra farmen, skal testes, inden de flyttes. Hvad enten der er tale om flytning af dyr fra til farm, eksport af dyr eller samhandel af dyr.
Se eventuelt også afsnit 8 i branchekoden, fraflytning og eksport af dyr https://farmcockpit.kopenhagenfur.com/infobank/kopenhagen-fur/kopenhagen-diagnostik/branchekode-om-plasmacytose/
5. maj - 2017: Husk indsendelsesugen
Blodprøvemateriale til test af goldtæver og tæver med mistede kuld er ved at blive udsendt.
Af det fremsendte materiale fremgår i hvilken uge blodprøverne skal udtages og indsendes.
Overholdes indsendelses ugen ikke, kan det medføre længere svartid på blodprøverne.
26. april - 2017: Her kan du finde testplanlægningen for den kommende sæson
Planlægningen for den kommende sæson 2017/18 ligger klar og kan findes i menuen management – plasmacytosesituationen – planlægning.
Har du ændringer til den tildelte testuge i henhold testprogrammet, kan du sende en mail til diagnostik@kopenhagenfur.com
21. marts - 2017: Blodprøver op til påsken 2017
5. april er sidste frist for modtagelse af blodprøver, hvis du ønsker resultatsvar inden påske. Diagnostik modtager blodprøver frem til 12. april – disse testes tirsdag den 18.april.
6. marts - 2017: Alle har indsendt den obligatoriske test
Blodprøver, som er modtaget mandag 27.februar til torsdag 2.marts, er testet og avlere har fået svar.
HUSK, ved udstedelse af flytteerklæring, send mail til diagnostik@kopenhagenfur.com med sælgers CHR nr eller farmnr / købers CHRnr eller farmnr samt antal af dyr, der skal flyttes.
24. februar - 2017: Testperioden for januar og februar nærmer sig sin afslutning
Testperioden for januar og februar måned nærmer sig sin afslutning, og vi kan så småt gøre status.
I alt har 19 avlere besluttet ikke at sanere deres besætning i indeværende sæson selv om der er konstateret plasmacytose reagenter i farmen i perioden fra 1. maj.
I diagnostik har vi stadig enkelte prøver til analyse, men alle som har indsendt indtil dato kan forvente svar inden start parring.
16. februar - 2017: Efterslæbet er på 0
Diagnostik modtager mindre end 10.000 blodprøver om dagen. Efterslæbet er på 0, og Kopenhagen Diagnostik mangler kun 120.000 blodprøver inden parring.
2. februar - 2017: Test af hanner er afsluttet
Test af hanner er afsluttet, og totaltesten i indsatsområdet og risikoområderne er godt i gang. 600.000 blodprøver er planlagt til at blive analyseret frem til parring.
3 gårde i Vendsyssel blev ny smittede pelsdyrhold i denne uge.
Der er planlagt til modtagelse af 270.000 blodprøve i uge 6 og et efterslæb på manglende modtagelse af blodprøver er på ca. 100.000.
26. januar - 2017: 5 millioner blodprøver er testet siden sæsonstart
Kopenhagen Diagnostik opretholder fortsat en svarventetid på gennemsnitlig 3 arbejdsdage.
Der er blevet testet 5 millioner blodprøver til dato siden sæsonstart, og 1.1 million planlagte skal testes til udgangen af februar.
Der er dags dato i denne uge (uge 4) testet blodprøver uden fund af reagenter.
19. januar - 2017: Test af hanner er veloverstået og testet uden fund af reagenter
Status er 50 farme, som smittede pelsdyrhold, heraf er 40 farme høj prævalent (smittede med mere end 3 reagenter) og 10 farme lav prævalent (smittede med 1-3 reagenter).
Blodprøverne kommer ind i pæn jævn strøm, og svartid på blodprøver er fortsat på gennemsnitlig 3,2 dag.
Der forventes af modtages 135.000 i uge 4, og der et efterslæb på manglende modtaget blodprøver på ca. 100.000 til dato.
9. januar - 2017: Priser for test hos Kopenhagen Diagnostik
Kopenhagen Diagnostik har revideret prispolitikken for udførsel af test for plasmacytose. De nye regler træder i kraft den 8. januar 2017.
- Medlemmer af Dansk Pelsdyravlerforening, gratis.
- Avlere, der ikke er medlem af Dansk Pelsdyravlerforening, kr. 4,50 pr blodprøve, som faktureres ved bestilling af testmaterialet. Mindste bestilling af materiale er 10 kort svarende til 120 blodprøver. Hvis blodprøverne fra avleren ikke er modtaget rettidigt hos Diagnostik (+1 uge) i forhold til den aftalte indsendelsesuge, pålægges avleren en prisforhøjelse på kr. 4,50.
- Ved test af dyr til eksport, kr. 4,50 pr. prøve.
- Uanset medlemskab tages der kr. 5.000,- pr udstedt eksportcertifikat ved salg af livdyr uden for EØS-lande. Ved salg af livdyr til EØS-lande (EU-lande, Norge, Island og Liechtenstein) tages der kr. 2.000,- pr udstedt eksportcertifikat.
- Danske avlere med smittede pelsdyrhold, der ikke følger Dansk Pelsdyravlerforenings plasmacytosebekæmpelsesprogram, herunder anbefaling om sanering, kr 4,50 pr blodprøve. Dette gælder fra 1. april 2017.
- Danske avlere, der ikke efterlever testterminerne i plasmacytosebekendtgørelsen, kr. 4,50 pr forsinket blodprøve.
21. december - 2016: Efterslæbet er indhentet
Blodprøvemængden er begrænset i denne uge. Efterslæbet er så godt som på nul, og den gennemsnitlige svarventetid fortsætter på 3 arbejdsdage. Der er i uge 1 planlagt til at modtage 230.000 prøver.
Mellem jul og nytår sendes der breve ud til de avlere, hvor der vil ske ændringer i status, tests mm i forbindelse med ny bekendtgørelse 1.januar 2017.
16. december - 2016: Diagnostik mellem jul og nytår
Diagnostik har siden 1.december modtaget 640.000 blodprøver, og den gennemsnitlig svartid har til dato været på 3 dage. Der er planlagt 111.000 i uge 51. Et efterslæb på små 50.000 for ugerne 48, 49 og 50.
Diagnostik gør opmærk som på, at det ikke længere er muligt at sende blodprøver ind som rørprøver (Kassetter og rør) som oplyst i skrivelse 4. mart 2016 er Diagnostik overgået til ELISA. Diagnostik har åben mellem jul og nytår.
9. december - 2016: Vær opmærksom på dette, hvis du sender med kurer-levering
Pelsningen er ved at være ved vejs ende og blodprøverne strømmer til Diagnostik. I denne uge har Diagnostik modtaget 310.000 blodprøver.
Der er et lille efterslæb på 130.000 blodprøver for ugerne 47 og 48. I uge 50 er der planlagt modtagelse af 270.000 blodprøver
Blodprøver der sendes med kurer:
Forlænger svartiden med én dag, idet vi først modtager blodprøverne med kurer-levering sent på eftermiddagen og forsendelse vil derfor tidligst blive pakket ud dagen efter modtagelse af prøverne.
For blodprøvesvar inden jul, skal blodprøverne være Diagnostik i hænde senest torsdag den 15.december.
Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte Diagnostik på mail diagnostik@kopenhagenfur.com.
Eller på tlf: 43 26 10 01.
2. december - 2016: Bemærk, hvis du ønsker ændret testuge for Test600
Den planlagte test600+10% i januar/februar, som er et led i den nye plasmacytose-strategi, er primært fordelt til gennemførelse i januar, idet Diagnostik har ekstra kapacitet i denne måned.
Hvis din ”hantest” i år ligger for tæt på den planlagte Test600+10% i januar - sådan som du nu har fået udsendt materiale og planlagt tidspunkt for din farm - kan den nye test rykkes til februar. Dette skal du i givet fald aftale med Diagnostik. Kontakt Diagnostik via mail diagnostik@kopenhagenfur.com eller tlf 4326 1001, hvis du ønsker ændret testuge for Test600+10%..
Der er planlagt at modtage 300.000 blodprøver i uge 49. Efterslæbet er 230.000 for ugerne 46, 47 og 48.
Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte Diagnostik på mail diagnostik@kopenhagenfur.com.
Eller på tlf: 43 26 10 01.
23. november - 2016: Test600 i januar 2017 er planlagt
Erfaringerne fra test600 i efteråret 2015 og 2016 har vist at hyppigere screening er vejen frem for at afdække evt. forekomst af smittede farme så tidligt som muligt. Som led i den nye plasmacytose-strategi er det besluttet, at der skal gennemføres en test600+10% i januar 2017 for alle plasmacytosefri farme beliggende uden for en kontrolzone/fremtidigt risikoområde og bekæmpelseszone/indsatsområde.
Dette betyder kort fortalt, at der skal udtages 600+10% blodprøver jævnt fordelt over hele farmen. For de farme, som har optil 1500 tæver, er det endvidere besluttet, at der kun skal udtages et antal prøver svarende til 50 % af antallet af tæver i farmen. Se evt. figuren forneden.
Indsend blodprøver til tiden
For at Kopenhagen Diagnostik kan holde svartiden på prøverne så kort som mulig, opfordres alle avlere til at overholde de indsendelses-uger, som det er aftalt med Kopenhagen Diagnostik. Overholdes de tildelte uger ikke, kan det ikke forventes, at diagnostik kan overholde svartiderne.
Det er besluttet, at den udvidede Test600 er en del af Dansk Pelsdyravlerforenings plasmacytosebekæmpelsesprogram. Det bevirker ifølge katastrofehjælpsordningens § 1, stk. 3, at man ikke er omfattet af katastrofehjælpsordningen, hvis den udvidede Test600 udelades. Alle avlere i Danmark uanset geografi opfordres på det kraftigste, sammen med deres dyrlæge, til at være ekstra opmærksomme på mistrivsel og sygdomstegn i besætningen. Ved mistanke skal minken straks indsendes til DTU Veterinærinstituttet. Herudover kan det ikke pointeres nok, hvor vigtigt det er, at alle avlere i Danmark uanset geografi tager smittebeskyttelsen omkring egen færden og deres farm alvorligt.
Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte Diagnostik på mail diagnostik@kopenhagenfur.com.
Eller på tlf: 43 26 10 01.
Skemaet viser, hvor meget du skal teste alt efter farmstørrelse. For farme op til 1.500 tæver skal der testes 50% af tæverne i farmen, og på farme med 1.500 tæver og derover skal der testes 600 prøver + 10% af tæverne.
18. november - 2016: Pelsningstid betyder færre blodprøver hos Diagnostik
Pelsningen er godt i gang, og det kan mærkes på modtagelse af blodprøver, som modtages i begrænset omfang.
65 % af de farme, som skal foretage tests af ungdyr, har indsendt blodprøver.
Der mangler pt at blive indsendt cirka 60.000 blodprøver til Diagnostik for ugerne 43, 44 og 45. Der er planlagt 188.000 blodprøver i uge 47.
Svartid på blodprøver
Når avlere skal have foretaget blodprøver af deres dyr, foregår det således.
1. Bestilling af testmateriale.
2. Transport af testmateriale fra Diagnostik til gård.
3. Udtagning af blodprøver.
4. Returnering af blodprøverne fra gård til Diagnostik.
5. Modtagelse af blodprøver hos Diagnostik.
6. Test.
7. Udfærdigelse af flytteattester eller eksportcertifikater.
Ved dette forløb må det forventes, at der fra start til slut kan gå op til 2-3 uger. Ring derfor til Kopenhagen Diagnostik, og bestil dit testmateriale i god tid.
Blodprøver; der er hos Diagnostik senest torsdag den 14. december, kan forvente svar inden jul.
Ved spørgsmål, kontakt venligst via mail diagnostik@kopenhagenfur.com.
Eller på tlf: 43 26 10 01.
11. november - 2016: Ændringer i testprogrammet
I forbindelse med ophævelse af de fleste kontrolzoner,er der også ændret i testprogrammet. Du kan gå ind og tjekke din testplanlægning i Farmcockpit og se, om din farm har ændret testprogram..
Ved spørgsmål kan du evt rette henvendelse til diagnostik@kopenhagenfur.com
Eller på tlf: 43 26 10 01.
1. november - 2016: Test600 snart overstået
Test600:
95% af farmene er færdigtestet med fund af reagenter i 2 farme.
Bekæmpelseszonen:
Alle har foretaget totaltest og 74% af farmene har foretaget ”ungdyr”testen..
Kontrolzoner:
Der mangler at blive ophævet få kontrolzoner, dette vil ske når betingelserne for ophævelse er opfyldt.
Der er til dato et efterslæb på 70.000 blodprøver. Der er planlagt 120.000 blodprøver til tests i uge 44.
17. oktober - 2016: 170.000 blodprøver i uge 42
Bekæmpelseszonen:
13 farme ud af 309 farme mangler at indsende blodprøver. Totaltesten (Tæver til fortsat avl suppleret med ungdyr) skal være tilendebragt senest den 15.oktober.
Kontrolzoner:
10 farme ud af 320 planlagte farme mangler at indsende blodprøver - totaltest af hanner og tæver incl pelstæver. Totaltesten af avlsdyr (hunner og hanner) skal være foretaget senest 15.oktober.
Test600
Ud af de 745 planlagte har 486 farme foretaget den fulde Test600, og 241 farme har foretaget 1.del. 18 farme har endnu ikke påbegyndt Test600
Test af ungdyr er i gang
Denne test skal foretages i perioden 15.oktober – 20.november for farme i bekæmpelseszonen. For minkgårde beliggende i kontrolzone er perioden 15.oktober – 15.december
Der er til dato et efterslæb på 130.000. Der er planlagt 170.000 blodprøver til tests i uge 42.
5. oktober - 2016: 400.000 blodprøver skal testes i denne uge
Modtagelse af blodprøver og automatisk sms
Dine blodprøver er modtaget på Diagnostik, når du modtager en sms på din telefon om modtagelsen. Sekretariatet kan ikke se dine prøver, førend de er registreret i modtagelsen på Diagnostik – og på samme tidspunkt genereres en automatisk sms til avleren. Har du ikke modtaget en sms, er blodprøverne ikke modtaget på Diagnostik endnu.
Test600
692 farme har foretaget tests. Her har 522 testet første del, mens 172 er færdige med hele den anbefalede Test600.
Tests af farme i bekæmpelseszonen
Der er modtaget blodprøver fra 226 farme, hvoraf der er fundet 12 farme med reagenter. Totaltesten (Tæver til fortsat avl suppleret med ungdyr) skal være til ende bragt senest den 15.oktober.
Test af farme i kontrolzonerne
77% af farmene i kontrolzone har testet blodprøver. 5 farme har fået konstateret reagenter i deres besætning. 2 farme var smittede pelsdyrhold i forvejen og beliggende uden for bekæmpelseszonen. Totaltesten af avlsdyr (hunner og hanner) skal være foretaget senest 15.oktober.
Der er planlagt 400.000 blodprøver i uge 40. Der er et efterslæb på 130.000.blodprøver.
26. september - 2016: Efterårets Test600 og totaltest er godt i gang
I Test600 har vi modtaget og testet prøver fra 654 farme, og der er fundet reagenter på 1 farm. Der er foretaget den fulde Test600 på 75 farme. 88 farme har endnu ikke påbegyndt Test600.
I oprettede kontrolzoner er der til dato modtaget og testet prøver fra 217 farme ud af 367.
Uden for bekæmpelseszonen er der 2 nye smittede farme siden 1.august
I bekæmpelseszonen er der modtaget og testet 171 farme uf af 302 planlagt farme og fundet reagenter i 9 farme siden 1.august.
Vi har siden 1.august testet 1.192.098 blodprøver.
Vi mangler at modtage 138.000 blodprøver fra ugerne 33,34,35,36,37,38.
19. september - 2016: 829 farme testet: Husk at tage korrekte blodprøver
Efter opstart på efterårets test i august 2016 har Diagnostik til dato modtaget og testet prøver fra 829 farme i hele Danmark.
I Test600 har vi modtaget og testet prøver fra 563 farme uden fund af nye reagentfarme.
I kontrolzoner har vi modtaget og testet prøver fra 151 farme ud af 367 farme og fundet én reagent på en farm.
I bekæmpelseszonen har vi modtaget og testet prøver fra 115 farme ud af 302 planlagte farme og fundet reagenter på 3 farme.
HUSK, for din egen skyld at fylde felterne i testkortene helt med blod. Idet udstandsning af prøverne nu sker udelukkende med en robot, og kan give omkørsler, hvis der er mangel på blod i felterne. I værste tilfælde skal der tilsendes nye blodprøver fra din farm. Se derfor dette link med vejledning omkring udfyldning af testkortene.
Blodprøver, der afleveres personligt på Diagnostik, skal placeres på det dertil opstillede bord i trappetårn 2 (Sekretariatsenden af Diagnostik). Al adgang til laboratoriet er begrænset til medarbejdere og personer med særlig aftale. Der er rundvisning på Diagnostik under flere auktioner, og avlere er meget velkomne til at deltage i disse og høre mere om laboratoriets arbejde og ELISA-testen.
6. september - 2016: Husk at indsende blodprøver rettidigt
Efter opstart på årets Test600 har Diagnostik indtil videre analyseret prøver fra 309 farme uden fund af nye reagentfarme. Desværre mangler Diagnostikstadig prøver fra 82 planlagte farme, som skulle have indsendt i ugerne 33, 34 og 35. Derfor vil personalet endnu engang opfordre alle avlere til at sende prøverne rettidigt ind – normalt fremsendes testmateriale 2-3 uger før prøverne skal være retur på Diagnostik.
24. august - 2016: Status på indkomne blodprøver
Efter opstart på årets Test600 har Diagnostik indtil videre analyseret prøver fra 124 farme uden fund af nye reagentfarme. Desværre er kun halvdelen af de planlagte prøver kommet rettidigt ind, hvilket vil, hvis det fortsætter, resultere i forlænget svartid senere i testperioden, idet prøverne risikerer at komme i store mængder inden for en kort periode og dermed overstige kapaciteten på laboratoriet. Derfor vil vi endnu engang opfordre alle avlere til at sende prøverne rettidigt ind – normalt fremsendes testmateriale 2-3 uger før prøverne skal være retur på Diagnostik.
6. juli - 2016: Fra 300 til p.t. 20 farme med reagenter
Goldtævetesten er nu afsluttet, og alle farme har indleveret de krævede blodprøver. Endnu udestår dog testresultater fra en håndfuld farme, men det kan allerede nu konkluderes, at udviklingen fra en situation med næsten 300 farme med reagenter og til nu foreløbig kun 20 farme er meget glædelig.
På de viste kort forneden ses situationen henover vinteren 2015/2016, samt situationen nu her pr. 6. juli 2016. Sjælland er p.t. fri for reagenter, og i de andre nye områder på Fyn/Sydjylland og i Midtjylland ses kun ganske få reagenter. I betragtning af den helt ekstraordinært omfattende udbredelse af plasmacytose henover den forgangne vinter er dette en både overraskende og meget positiv status på nuværende tidspunkt. Det er meget tilfredsstillende at konstatere, at den enorme indsats, der er ydet af berørte avlere såvel som fra foreningen, ser ud til at bære frugt.
Situationen vil naturligvis fortsat blive fulgt tæt, og der er som bekendt også besluttet ekstra test i efteråret. Materiale til den næste testrunde er allerede nu ved at blive udsendt fra Diagnostik til farmene.
297 farme er markeret, hvor der blev konstateret reagenter i sæsonen 2015/2016. Perioden 1. maj 2015 til 30 April 2016. Farmene omfatter både mistænkte og smittede i perioden.
20 farme er markeret, hvor der er påvist reagenter i perioden1. maj til dato (29 juni). 10 af farmene er reagentfarme fra sidste sæson, som valgte ikke at sanere besætningen. 10 farme er ny-smittede. Antallet dækker over 3 farme, som blev saneret, og 7 ny smittede farme, som tidligere havde status som plasmacytosefri.
6. juli - 2016: Test 600 i 2016
Erfaringerne fra Test 600 i efteråret 2015 og fundet af plasmacytose i Holstebro-området er et godt eksempel på, at hyppigere screening er vejen frem for at afdække evt. forekomst af smittede farme så tidligt som muligt. Som led i den nye plasmacytose strategi er det besluttet, at alle farme i perioden august – til slutningen af oktober udtager 600 blodprøver, dog gælder det for farme med under 1200 avlstæver, at der skal udtages et antal prøver, som svarer til 50 % af antallet af avlstæver. Prøverne skal udtages af to gange med halvdelen hver gang, i perioden fra medio august til og med udgangen af oktober 2016.
Avlere, som indsætter dyr i en farm efter 1. april, skal i henhold til Bekendtgørelsen om plasmacytose hos pelsdyr udtage prøver af min 15 % af alle dyr i farmen. Bliver der lavet skriftlig aftale om fritagelse for testen jf. Bekendtgørelsen om plasmacytose hos pelsdyr § 24, skal der udtages 600 prøver for at opfylde kravet til test 600.
Dette betyder kort fortalt, at der skal udtages op til 2 X 300 prøver jævnt fordelt over hele farmen med minimum 14 dages mellemrum. For at Kopenhagen Diagnostik kan sikre en svartid på 4 – 5 arbejdsdage skal tildelte testuger overholdes.
Det er besluttet, at den udvidede test 600 er en del af Dansk Pelsdyravlerforenings plasmacytose bekæmpelsesprogram. Det bevirker ifølge katastrofehjælpsordningens § 1, stk. 3, at man ikke er omfattet af katastrofehjælpsordningen, hvis den udvidede test 600 udelades.
Den udvidede test 600 vil endvidere også være gældende som pelsningstest, som er et krav fra flere pelserier.
Test 600/pelsningstest er et supplement til gældende Bekendtgørelse om plasmacytose hos pelsdyr. Testen vil omfatte de avlere, hvis farm er beliggende uden for bekæmpelseszonen, en kontrolzone, og har status som plasmacytosefri farm.
I kassen som er modtaget, er der materiale til begge prøveudtagninger. Vær opmærksom på at prøverne bliver indsendt i tildelte testuger. Husk at vedlægge følgesedlen ved indsendelse af prøverne.
30. juni - 2016: DNA-kortlægning af plasmacytosevirus fra udlandet
Der er indsamlet og DNA-typebestemt et meget stort antal mink i Danmark, men derudover også 357 mink fra 74 farme fra i alt 10 andre minkproducerende lande for at spore smittekilden. Island og Italien er som de seneste blevet tilføjet listen over nye lande, hvor plasmacytosevirus er blevet typebestemt. Derudover er der inkluderet prøver fra vildtfangede mink og andre mårdyr i flere lande.
Der er desværre stadig IKKE fundet noget, der matcher den type, som vi det seneste halve års tid har set i Midt- og Sydjylland samt på Fyn.
Der er fortsat ganske få udenlandske mink fra nye lande og områder på vej ind til analyse, men håbet om at finde et match bliver naturligvis mindre, hver gang et nyt område viser sig at være en helt anden type.
10. juni - 2016: Mere end to-tredjedele af farmene er testet: Kun 9 farme med reagenter indtil nu
Tests af blodprøver fra goldtævetests er fortsat i gang. Langt de fleste farme tester fortsat uden fund af reagenter. Status nu er, at der er konstateret et fåtal af reagenter på 9 farme, hvor der i vinter, på enkelte af disse farme, tidligere har været konstateret reagenter. En enkelt farm i Nibe har fået konstateret reagenter for første gang og er gået fra plasmacytosefri til smittet pelsdyrhold.
Læs tallene forneden:
Goldtævetest i kontrolzonerne: |
Der findes 323 farme med test i kontrolzoner. |
Der modtaget tests fra 305 farme. |
18 mangler fortsat at sende. |
301 farme er blevet testet. |
Goldtævetest i bekæmpelseszonen: |
Der findes 270 farme med test i bekæmpelseszonen. |
Der er modtaget test fra 251 farme. |
19 mangler fortsat at sende. |
241 farme er blevet testet. |
Goldtævetest uden for kontrolzonerne og bekæmpelseszonen: |
Der findes 746 farme med test uden for kontrolzonerne og bekæmpelseszonen. |
Der er modtaget tests fra 660 farme. |
86 mangler fortsat at sende. |
627 farme er blevet testet. |
Totaltest i kontrolzonerne: |
Der findes 14 farme med test i kontrolzoner. |
Der modtaget tests fra 5 farme. |
9 mangler fortsat at sende. |
5 farme er blevet testet. |
Totaltest i bekæmpelseszonen: |
Der findes 18 farme med test i bekæmpelseszonen. |
Der er modtaget tests fra 9 farme. |
9 mangler fortsat at sende. |
7 farme er blevet testet. |
Totaltest uden for kontrolzonerne og bekæmpelseszonen: |
Der findes 21 farme med test uden for kontrolzonerne og bekæmpelseszonen. |
Der er modtaget tests fra 12 farme. |
9 mangler fortsat at sende. |
6 farme er blevet testet. |
Samlet total: 1392 farme
31. maj - 2016: Tilladelse til flytning af livdyr fra kontrolzone
Kopenhagen Fur har været i dialog med Fødevarestyrelsen for at få afklaret, om styrelsen ligesom i foråret vil give tilladelse til flytninger af livdyr fra plasmacytosefrie farme beliggende i kontrolzone. Fødevarestyrelsen har tilkendegivet, at de foreløbigt er positive overfor tiltaget, hvis følgende vilkår er til stede:
- Sælgerens farm, der er beliggende i kontrolzone, skal have plasmacytosefri status og være testet jf. bekendtgørelse om plasmacytose hos pelsdyr.
- Alle øvrige farme beliggende i samme zone som sælgerfarmen skal have opfyldt testkravene for perioden 1. maj – 30. juni 2016 jf. bilag 1 og 2 i bekendtgørelse om plasmacytose hos pelsdyr uden fund af reagenter.
- Moderdyr til de hvalpe, som ønskes flyttet, skal være testet jf. § 19, stk. 1, nr. 3. Øvrige livdyr, som ønskes flyttet, skal være testet jf. § 19.
- Flytninger af hvalpe skal ske i juli 2016. Flytninger af øvrige livdyr skal være afsluttet inden udgangen af juli 2016.
- Der må alene flyttes livdyr til farme beliggende i samme eller til anden zone – herunder flytning fra kontrolzoner til bekæmpelseszonen.
- Kopenhagen Fur skal være behjælpelige med sagsbehandlingen af ansøgningerne ved, at vi ligesom i foråret indsender fællesansøgninger for en gruppe avlere på baggrund af repræsentationsfuldmagter fra de enkelte ansøgere.
Hvis du ønsker at ansøge om flytning af livdyr indenfor de vilkår, som fremgår ovenfor, så send en repræsentationsfuldmagt til følgende mailadresse: Tilsyn@kopenhagenfur.com. Fuldmagten skal have følgende indhold, og det er vigtigt, at du angiver navnet på besætningsejeren og CHR.nr. for den eller de farme, som dyrene ønskes flyttet fra.
--
Jeg giver hermed i henhold til Forvaltningslovens § 8, stk. 1 Kopenhagen Fur fuldmagt til at repræsentere mig vedrørende ansøgning og behandling af tilladelser i henhold til plasmacytosebekendtgørelsens § 18, stk. 2.
Med venlig hilsen
Besætningejers navn:
Besætningens CHR.nr.:
--
Ansøgerne vil derefter få svar, så snart tilladelsen fra Fødevarestyrelsen foreligger.
27. maj - 2016: Foreløbig status på goldtævetests: Meget få reagenter
Kopenhagen Diagnostik er i fuld gang med at teste indsendte blodprøver, som hovedsageligt består af goldtævetests.
Sekretariatet i Diagnostik melder, at de til dato har modtaget totalt 220.000 prøver ud af 450.000 planlagte. Prøverne er fordelt på 1.444 farme.
Fra bekæmpelseszonen er der modtaget prøver fra 191 farme. Af disse er 130 farme foreløbig testet, og de er testet uden fund af reagenter.
Enkelt farm med reagenter
Uden for bekæmpelseszonen er der modtaget blodprøver fra omtrent 300. Farme. Her er der fundet reagenter på én farm ved Løgstør. Helt konkret er der fundet 136 reagenter på den pågældende farm.
Status:
FC 401: Det er planlagt, at 242 farme skal indsende blodprøver. Der er modtaget blodprøver fra 127 farme, hvoraf 57 farme er testet uden fund af reagenter. Disse har fået svar på deres blodprøver.
FC 303: Det er planlagt, at 201 skal farme indsende blodprøver. Der er modtaget tests fra 157 gårde, hvoraf 108 farme er testet uden fund af reagenter. Disse har fået svar på deres blodprøver.
FC 213: Det er planlagt, at 331 farme skal farme indsende blodprøver. Der er modtaget blodprøver fra 214 gårde, hvoraf 137 er testet uden fund af reagenter. 1 har fået konstateret reagenter. Disse har fået svar på deres blodprøver.
FC101: Det er planlagt, at 68 farme skal farme indsende blodprøver. Der er modtaget blodprøver fra 40 farme, hvoraf 24 farme er testet uden fund af reagenter. Disse har fået svar på deres blodprøver.
Avlere kan løbende følge opdateringer på test på FarmCockpittet både med hensyn til farme, der tester uden fund af reagenter og farme, hvor der konstateres reagenter.
Vær opmærksomme på, at listen "Test uden fund af reagenter" ikke er repræsentativ for antal farme men antal indsendelser.
26. maj - 2016: DNA-kortlægning af plasmacytosevirus fra udlandet
Der blev efter Holstebro-udbruddet sidst i 2015 igangsat en omfattende kortlægning af DNA i plasmacytosevirus i udlandet med henblik på at forsøge at identificere en potentiel smittekilde til det omfattende sygdomsudbrud, som siden også har fundet udbredelse i andre fodercentralers områder i Danmark.
Der er blevet indsamlet og DNA-typet et meget stort antal mink i Danmark, men også foreløbig næsten 200 mink fra i alt 10 andre foder- og minkproducerende lande. Minkene er udvalgt i et tæt samarbejde mellem Diagnostik, Avlerservice landerepræsentanter, samt praktiserende veterinærer og i nogen tilfælde også avlere i de pågældende lande. Der er desuden blevet indfanget vilde mink fra Island, både fra nordlige og sydlige kystområder, hvor f.eks. en del foderråvarer stammer fra.
Indtil videre har forskere ved DTU Veterinærinstituttet obduceret og typebestemt 141 ud af de 195 udenlandske dyr på baggrund af en såkaldt partiel-ns1 sekventering. Kort fortalt betyder det, at rækkefølgen af DNA-byggestenene i et bestemt område af plasmacytose-virussens DNA bliver læst, og på baggrund af denne viden kan man gruppere virussen og se, hvordan de er beslægtet med hinanden.
Forskerne har konkluderet, at virussekvenserne fra udlandet overordnet falder i to hovedtyper: langt de fleste i den såkaldte ”Europæiske” gruppe, og et par svenske prøver tæt på den såkaldte ”Sjælland”-gruppe (virus ligner altså den virus, som man fundet på Sjælland). Der er ikke fundet noget, der matcher den type, som man det seneste halve års tid har set i Midt- og Sydjylland samt på Fyn.
Der er fortsat et antal udenlandske mink fra nye lande/områder på vej ind til analyse, men håbet om at finde et match bliver naturligvis mindre, hver gang et nyt område viser sig at ligne noget helt andet. De sidste prøver forventes analyseret og konkluderet indenfor et par måneder, og herefter forventes projektet med DNA-kortlægning af plasmacytosevirus afsluttet.
13. maj - 2016: Hvornår opnår jeg igen status som A-farm?
Gennem den sidste vinter, hvor mange avlere har saneret pga. plasmacytose, bliver spørgsmålet: "hvornår får jeg min status som A-farm igen?" ofte stillet.
Er farmen saneret som mistænkt pelsdyrhold eller som A-farm, vil status som A-farm igen opnås, når der efter indsættelse af ny besætning er foretaget totaltest af alle avlsdyr. Testen må tidligst foretages 3 mdr. efter indsættelse af den nye besætning.
Er farmen saneret som smittet pelsdyrhold, vil status som A-farm igen opnås efter 2 totaltest af hele besætningen med mindst 9 mdr. imellem. Den første totaltest må tidligst foretages 3 mdr. efter indsættelse af ny besætning. Status som A-farm vil derfor tidligst kunne opnås 12 mdr. efter indsættelse af ny besætning.
Det er en forudsætning, at der i perioden ikke konstateres reagenter i farmen.
Hvornår kan kontrolzonen ophæves?
En kontrolzone kan tidligst ophæves 9 mdr. efter nedpelsning af det pelsdyrhold, som har givet anledning til kontrolzonens oprettelse. Det forudsætter endvidere, at samtlige avlsdyr i kontrolzonen er testet, og testen må tidligst være foretaget 9 mdr. efter aflivning af det smittede pelsdyrhold.
Det er ikke en forudsætning for ophævelse af kontrolzonen, at der er indsat dyr i den farm, som gav anledning til kontrolzonens oprettelse.
For farme beliggende i en kontrolzone er der salgs og flytteforbud – også inden for kontrolzonen.
Ud over de beskrevne test, skal der endvidere foretages test efter bekendtgørelsens regler, hvorfor det må forventes, at der skal testes mere end det ovenfor beskrevne; afhængig af farmens status og geografiske placering.
Er der spørgsmål til ovenstående, kan der rettes henvendelse til Diagnostik på tlf. 43 26 10 01.
12. maj - 2016: Listen over saneringsdyr er nulstillet
Listen over saneringsdyr i MinkBørsen er igen nulstillet. Listen nulstilles hvert år i forbindelse med opstart af en ny sæson hos Diagnostik.
11. maj - 2016: Nyt tiltag hos Diagnostik ved udstedelse af flytteattest
Ønsker du udstedelse af flytteattester i forbindelse med flytning/salg af dyr, skal den/disse rekvireres via mail på: diagnostik@kopenhagenfur.com
Vær opmærksom på, at du ved henvendelse til Diagnostik, via mail, fremover vil blive modtaget med et autosvar.
9. maj - 2016: Nu er det tid for blodprøveundersøgelse af goldtæver og tæver med mistede kuld
I henhold til "Bekendtgørelsen om plasmacytose hos pelsdyr" skal der i perioden 1. maj til 30. juni udtages prøver fra alle goldtæver og tæver med mistede kuld. Er antallet mindre end 10 % skal der tillige udtages prøver fra et antal avlstæver svarerende til forskellen op til 10 %.
Ved indsendelse af blodprøver til Diagnostik, sker det, at der skal udtages fornyede prøver af enkelte kort, hvorfor det er vigtigt ikke af flytte eller aflive goldtæverne, inden svaret fra laboratoriet er modtaget.
Skulle dyrene være aflivet eller ikke kunne genfindes, kan det få konsekvenser for farmens status.
Er der spørgsmål kan du rette henvendelse til Diagnostik på tlf. 43 26 10 01 eller mail: diagnostik@kopenhagenfur.com
4. maj - 2016: Opstart af ny testsæson
Listen ”Farme med reagenter” er igen nulstillet per 1. maj. Listen nulstilles hvert år i forbindelse med opstart af en ny testsæson. Farme med reagenter kan fortsat ses under listen ”Plasmacytosestatus”.
28. april - 2016: DNA analyser har ikke givet nye spor
Der er indtil videre indsamlet 228 mink fra 49 farme i udlandet og siden sidste update er der kommet mink ind fra Letland, Canada og USA. Der er analyseret og typebestemt 203 mink, og der er pt. yderligere 69 på vej igennem DTU og til sekventering i Tyskland. Derudover er der i analyserne inkluderet sekvenser fra vildtfangede mink og andre mustelider fra Sverige og Finland fra tidligere publicerede videnskabelige undersøgelser. Der er indtil videre ikke fundet noget sammenfald mellem plasmacytose virus typer i de indsamlede udenlandske mink og den nye jysk/fynske type, men søgning efter virus typen i udlandet fortsætter. Der er flere mink på vej ind fra farme i udlandet og det forsøges fremover at inkludere vildtfangne mink i de relevante lande.
26. april - 2016: Flere farme tester fri
En række avlere måtte tidligere på sæsonen fortsætte uden sanering på trods af fund af reagenter på deres farme.
Flere af disse avlere har sidenhen testet dyrene på deres gårde, og langt de fleste mink er testet fri.
Helt konkret måtte 61 farme fortsætte som smittet eller mistænkt pelsdyrhold. Ud af disse har 39 farme foretaget test af dyrene i marts/april.
Resultatet af disse tests deles op i to. De første resultater fokuserer på i alt 16 farme i bekæmpelseszonen.
Her tester 10 ud af 15 af farme med reagenter fri. Disse farme er er omfattet af test i henhold til bekendtgørelsen på grund af deres beliggenhed i bekæmpelseszonen. En enkelt farm har undladt at teste og er anmeldt til Fødevarestyrelsen.
De næste resultater fokuserer på farme uden for bekæmpelseszonen, hvor test ikke er lovpligtig. Her har 6 farme fået konstateret reagenter, og 18 er testet uden fund af reagenter.
Af de 39 testede farme, har 23 foretaget totaltest. De resterende 16 har foretaget prøvetest på hanner anvendt til parring samt parrede tæver.
21. april - 2016: Planlægning for den kommende sæson er klar
Planlægning for den kommende sæson 2016-17 ligger klar i FC. Har du ændringer til den tildelte testuge eller antal, send en mail til diagnostik@kopenhagenfur.com
Planlægningen er at finde under Management – Plasmacytosesituationen - Planlægning
6. april - 2016: Flere DNA-analyser har ikke givet nye spor
Der er indtil videre indsamlet 185 mink fra 39 farme i udlandet, hhv. Polen, Finland, Holland, Litauen og Sverige, samt mink fra mange danske farme. Af disse er der analyseret og typebestemt 170 mink, og der er 86 på vej igennem DTU og sekventering i Tyskland. Der er indtil videre ikke fundet noget sammenfald mellem plasmacytose-virustyper i de indsamlede udenlandske mink og den nye jysk/fynske type, men søgning efter virus-typen i udlandet fortsætter.
Der er flere mink på vej ind fra farme i udlandet og det forsøges fremover at inkludere vildtfangne mink i de relevante lande. Endelig arbejdes der i samarbejde med Københavns Universitet, på afprøvning af en metode til at analysere foderprøver, fra involverede fodercentraler, for mink-DNA, for på den måde at kunne udvide udredningsarbejdet ved fund af mink-DNA.
1. april - 2016: Plasmacytose på generalforsamlingen
På dagens generalforsamling i Dansk Pelsdyravlerforening fyldte Plasmacytose i sagens natur ganske meget i formand Tage Pedersens beretning. Her er uforkortet delen om plasmacytose:
”En anden udfordring er plasmacytose, som jeg allerede kort har berørt. I år må formandens beretning i sagens natur beskæftige sig indgående med et af de emner, som også plejer at fylde allermest i den efterfølgende debat her på generalforsamlingen.
Den 23. september 2015 blev en skelsættende dag i vores mangeårige fælles kamp for at udrydde, eller i hvert fastholde plasmacytosen på et minimum her i Danmark. Den 23. september fandt vi nemlig - i den meget omdiskuterede test 600 - den første reagent i Holstebro-området. Ikke den første reagent i Holstebro-områdets historie, for test 600 var jo blandt andet netop besluttet på grundlag af enkeltstående udbrud på de kanter året før og i første halvår af 2015.
Men reagenten fra den 23. september blev den første i et nyt meget omfattende tilbageslag for vores bekæmpelsesprogram, hvor smitten måske er spredt via foderet fra nu hele tre fodercentraler. Og det er måske noget af det, som kan ramme os allerhårdest. Som alle kan huske, havde vi jo en tilsvarende alvorlig sag for 13 år siden i Sole. Den forblev heldigvis en isoleret sag, og avlerne i området var også både dygtige og heldige med at få udryddet smitten igen meget hurtigt - kun ganske få måtte bruge et par år på det.
Da vi i september-oktober sidste år kunne se smitten folde sig ud i Holstebro-området troede og håbede vi vel alle, at vi kunne gøre det igen - og få den væk i en fart. Vi havde god erfaring med en meget lignende sag, altså Sole-sagen i 2002. Der var - og er - ikke på Holstebro-farmene fundet et voldsomt stort antal reagenter. Timingen tæt på pelstid var god. Sammenholdet i området var godt. Viljen til at pelse og sanere var stor - ja selv et stort antal rene nabo-farme har saneret for at være på den sikre side. Ja, der var al mulig grund til optimisme midt i ulykken i Holstebro. Men så begyndte vi at finde noget, der mindede om Holstebro-udbruddet, også blandt farmene i Soles og Limfjordens områder.
I dag kender vi alle sammen status efter det seneste halve års meget omfattende testning. I løbet af de seks måneder har vi konstateret blodprøver fra én eller flere smittede mink på næsten 300 farme her i Danmark. I et normalår vil vi måske have i alt mellem 60 og 80 farme med reagenter, og jo langt de fleste af dem i Vendsyssel. Altså omkring 5 pct. af farmene. Men i år oplever vi, at over 20 pct. af de danske farme har reagenter, og det er endda, selvom det er gået bedre i Vendsyssel i år.
Som man kan se på kurven her bag ved mig, så er det en ordentlig bule på en ellers meget succesfuld udvikling på vej mod nul plasmacytose i Danmark.
Vi indledte vores fælles bekæmpelsesprogram i 1976, altså for 40 år siden. På det tidspunkt havde stort set alle farme sygdommen indenfor hegnet. Men via en frivillig fælles indsats med at teste og pelse syge dyr nåede man i løbet af 20 år op på 90 pct. plasmacytosefri farme. Derefter kom bekendtgørelsen i 1999, og vi fik dermed en række lovkrav og restriktioner til at hjælpe os med at komme det sidste stykke på vejen frem til et stort set 100 pct. plasmacytosefrit Danmark.
Når jeg ridser det historiske op, så er det for at minde om, at vores aktuelle bule på kurven bag ved mig trods alt kun er et bump på vejen - og at vi skal huske de fantastiske gevinster, vi har høstet ved det gode arbejde og sammenhold, som blev søsat for 40 år siden. Værdien af den fælles indsats for at stræbe efter et plasmacytosefrit Danmark må vi aldrig blive i tvivl om. Heller ikke når modgangen opleves størst.
Jeg vil her klart sige, at den service, avlerne har fået omkring testning og rådgivning, ikke har været god nok. Det skyldes, at opgaven, vi har skullet løse, har været større end de ressourcer, vi har kunnet fremskaffe. Jeg vil her gerne sige, at hele personalet i og omkring laboratoriet har ydet en fantastisk indsats i en meget vanskelig situation.
Der har i det hele taget hen over den her vinter været megen grund til frustration. Både for os alle som det fællesskab, vi er. Men så sandelig også for den enkelte avler.
- De daglige nyheder om nye farme, der er faldet.
- Skrækken for, at laboratoriets telefonnummer pludselig står på mobilens display ved en opringning.
- De alt for lange ventetider på svar om indsendte blodprøver.
- Og de mindst lige så frustrerende ventetider på en snak med vores folk i marken.
- Problemer med vejledning og ressourcer nok til rengøring og desinfektion på farmene.
- Frygten for, at foder måske fortsat leveres med smitte i.
- Manglen på mulighed for at udpege den - eller de - konkrete, smittebærende råvarer og opleve den lettelse, der ligger i at have fundet "den skyldige" i gåseøjne.
- Irritation over den lange tid, der er gået med at få især udenlandske virusstammers DNA typebestemt.
- Utryghed ved, om de saneringsdyr, man skal have, er raske.
- Og ikke mindst de svære valg, man som avler står i, når situationen udvikler sig.
Svære valg har vi også som fællesskab, og dermed i bestyrelsen. I takt med, at en situation udvikler sig uventet, kan gårsdagens logik pludselig synes at være helt ude i skoven. Og sådan har det været gennem disse måneder, hvor vi flere gange har måttet tilpasse vores anbefalinger og aktiviteter til en ny dags virkelighed.
I januar og februar udviklede situationen sig så hurtigt, at vi i bestyrelsen ligefrem havde ugentlige møder, hvor vi med så korte intervaller måtte tage stilling og træffe beslutninger ud fra et nyt beslutningsgrundlag.
En af de tungeste beslutninger traf vi som bekendt den 8. februar, hvor vi måtte erkende, at den foreliggende prognose for yderligere fund af smitte ville afføde et forventeligt behov for op mod 200.000 saneringsdyr – plus nye dyr til afløsning af de mange tusinde kontraktsolgte dyr, der ville blive låst. Vi havde et par uger efterlyst, at man meldte ind med flere dyr, men uden succes. Derfor måtte vi på dette fremskredne tidspunkt nødvendigvis lempe på foreningens anbefalinger. Vi ville anbefale åbning for visse flytninger af dyr fra zoner. Og vi måtte prioritere de mulige tilbageværende saneringsdyr til de avlere primært i Nordjylland og Holstebro, der allerede havde saneret og stod med tomme farme, og sekundært til nye smittede farme med mange reagenter.
Øvrige farme med plasmacytosefund, hvor dyrene endnu ikke var pelset, og hvor der måtte være tale om ganske få reagenter, måtte desværre henvises til at fortsætte uden sanering. For disse sidste uheldige farme var der tale om en beklagelig situation, hvor fællesskabet måske alene kunne hjælpe med handlingsplaner for bedst mulig intern og ekstern smittebegrænsning i den kommende sæson frem mod pelsning i november 2016.
Der er i år 61 farme, der kører videre uden sanering. De 20 er i Midtjylland, 21 i Syd og Fyn, 2 på Sjælland og 18 i Nordjylland. Disse farme rummer i alt 216.000 tæver.
Der har blandt os alle været meget diskussion om udviklingen og de valgte strategier undervejs gennem de seneste seks måneder.
I er velkomne til at mene, at bestyrelsen ikke altid har ramt plet, men jeg vil dog mene, at vi hele vejen har været pænt indenfor skiven - med den information og de valgmuligheder, vi har haft til rådighed.
Vi skal nu kigge fremad. Og det skal vi gøre på et grundlag, hvor vi tager mest mulig ny læring med fra det, vi har været igennem det seneste halve års tid - og kombinere det med den omfattende faglige viden og erfaring, som vi allerede har opbygget gennem de forudgående fire årtiers arbejde med emnet.
Bestyrelsen har allerede iværksat en række tiltag, som jeg gerne vil nævne her, og som jeg håber, at generalforsamlingen eventuelt vil debattere.
For det første har vi besluttet at investere et pænt millionbeløb i yderligere en ELISA-robot med tilbehør, så vores testkapacitet næste år vil være over 100.000 blodprøver dagligt.
For det andet vil vi med alle prøver til ELISA kunne etablere et sporingssystem, hvor man kan følge indsendte prøvers vej igennem systemet og dermed den forventede svartid.
For det tredje vil vi kigge på vores organisation, så vi sikrer, at vi allerede i en normalsituation - altså et normalår - råder over et beredskab af folk, der kompetencemæssigt er gearet til hurtigt at kunne træde til og hjælpe med ekstra hænder og hoveder til både projektledelse, diagnostik, kontorarbejde og arbejdet med rådgivning i marken.
For det fjerde vil vores arbejde med at frembringe et verdenskort med DNA-typer af plasmacytosevirus i disse måneder blive færdiggjort i samarbejde med forskningsinstitutionerne. Dermed vil vi i eventuelle fremtidige situationer kunne tjekke et muligt match i løbet af få dage.
For det femte vil Dansk Pelsdyrfoder, Den Frivillige Foderkontrol og vores konsulenter i samarbejde med fodercentralerne sikre skærpede standarder for biosikkerhed i vores foderråvarer. Garantier kan vi dog aldrig få, og vi skal huske at tænke på en god gammeldags cost/benefit-analyse i disse tiltag, så ikke vi bare dræber os selv med voldsomt øgede omkostninger i stedet for plasmacytose.
For det sjette vil vi her i april samle tropperne til to heldagsmøder, hvor vi kan forberede os bedst muligt på både det kommende år og selvfølgelig også fremtiden i årene derefter. Først tager vi et internt evalueringsmøde, hvor vi drøfter og trækker erfaringerne op sammen med nøglemedarbejderne på området. Derefter har vi sammen med universiteterne kaldt sagkundskaben til konference, hvor vi vil lade eksperterne fremkomme med deres analyser og meninger. Måske er der nyt at føje til det faglige grundlag, som vi kendte for bare et halvt år siden.
For det syvende er plasmacytosebekendtgørelsen under revision. Det har den været før det nuværende sygdomsudbrud, men processer af den slags tager desværre skræmmende lang tid. I kølvandet på det kraftige sygdomsudbrud i år er der nu enighed om, at processen skal fremskyndes, så vi inden årets udgang har en bekendtgørelse, der er tilpasset vores og Fødevarestyrelsens nuværende udfordringer.
Bestyrelsen vil herefter drøfte situationen grundigt og træffe de nødvendige beslutninger om grundstenene i en langsigtet helhedsplan for området. Det vil vi formentlig gøre over et par møder i maj og juni, således at der også i mellemtiden bliver mulighed for at inddrage og tage debatten i landsdelene.
Der har været megen presseinteresse også omkring plasmacytose. Vi er blevet så stort et erhverv i Danmark, at journalister med rette kan tænke, at selv en så ukendt og nørdet ting som plasmacytose, kan påvirke landets økonomi via reduceret eksport og så videre.
Det er jo sådan set både rigtigt og forkert. Forkert fordi plasmacytose jo ikke i sig selv her og nu ændrer vores produktionsomfang og dermed skindeksporten. Men rigtigt fordi en eventuel langsigtet plasmacytosepåvirkning vil kunne være negativ for vores globale førerposition og dermed dansk pelsdyravls internationale konkurrenceevne på sigt.
Vi skal have vores kurve over antallet af plasmacytoseramte farme i Danmark tilbage på den rigtige linje med kurs mod et absolut minimalt niveau af denne sygdom, og det får vi.”
18. marts - 2016: Afstandskrav ved udbringning af hygiejniseret gylle
Der er opstået tvivl om, hvorvidt der foreligger et afstandskrav på 300 meter til nærmeste pelsdyrhold ved udbringning af hygiejniseret/afgasset gylle fra plasmacytoseramte farme eller ej. Der gælder IKKE et sådant lovkrav.
Forvirringen er desværre opstået, fordi kravet fremgik af vejledning nr. 31 af 5. januar 2000 om bekendtgørelse nr. 312 af 19. maj 1999 om plasmacytose hos mink, ilder og finnraccoon. Hverken vejledningen eller den tilhørende bekendtgørelse er længere gældende, og dette afstandskrav fremgår ikke af den nugældende plasmacytosebekendtgørelse.
16. marts - 2016: DNA-analyser af virus har endnu ikke givet spor
Som bekendt stod det ret hurtigt klart, at udbredelsen af plasmacytose i Holstebro-området var forårsaget via foder fra Holstebro Fodercentral. Arbejdet med at efterforske mulige smittekilder koncentrerede sig derfor også straks om, hvorledes smitte kunne være kommet i foderet. Der er tidligere her på farmcockpit informeret grundigt om en række tiltag, som har været gennemført for at finde smittekilden. F.eks. en gennemgang og biosikkerhedsanalyse af alle foderråvarer anvendt i den relevante periode. Disse tiltag har imidlertid ikke på det foreliggende grundlag ført til klare fingerpeg og bekræftet mistanke i retning af én eller flere bestemte foderråvarer.
Siden hen tilstødte en udvikling af situationen med en tilsyneladende tilsvarende udbredelse via foderet fra Sole Minkfoder og Limfjordens Fodercentral, dog med en mere begrænset udbredelse sammenlignet med Holstebro. Dette har selvsagt givet anledning til en fornyet gennemgang af de tre fodercentralers lister over anvendte råvarer – med henblik på at finde fælles træk, som eventuelt ville kunne give fornyet håb om spor frem mod at kunne finde smittekilden. Flere mulige ”kandidater” blandt foderråvarerne er blevet vurderet grundigt for så vidt angår oprindelse, behandling, logistik m.v., men uden at dette foreløbig har ført frem til en klar bekræftet mistanke i retning af én eller flere bestemte foderråvarer.
Sideløbende med dette arbejde, der har haft hovedfokus på flere gange at gennemgå og risikovurdere foderråvarerne, har der som bekendt også været gjort en stor indsats for at fremskaffe et omfattende billede af, hvorledes forekomsten af forskellige DNA-typer af plasmacytosevirus geografisk er udbredt. Kan man finde et sammenfald af DNA-typer, så vil det give et fingerpeg om, hvor man skal lede efter smittekilden.
Som tidligere oplyst har det således vist sig, at de nye plasmacytoseudbrud relateret til de tre fodercentraler har en hidtil ukendt virustype som fælles kendetegn. Den adskiller sig fra den DNA-type på plasmacytosevirus, som vi sædvanligvis ser i Danmark, nemlig den såkaldte ”Sæby-type”. Samtidig er den smitte, der har ramt 9 farme på Sjælland identificeret som en anden hidtil ukendt DNA-type af virus - og altså forskellig fra både Sæby-typen og de nye jyske fund.
Typningen af indsamlede prøver fra udlandet er forløbet over de seneste måneder. Der er på nuværende tidspunkt analyseret og typebestemt et stort antal nye prøver fra Polen, Holland, Finland og Sverige. Derudover inddrager analysen naturligvis en del ældre datamateriale. Det samlede relevante materiale rummer således p.t. omkring 110 nye færdige typninger, samt ca. 70 ældre typninger. Desværre er der på nuværende tidspunkt ikke fundet et match mellem det, vi kan kalde den nye jyske type samt Sjællands-typen, og de analyserede typer fra udlandet. Derved er der altså endnu ikke et afgørende nyt spor i efterforskningen af smittekilden bag det seneste halve års alvorlige plasmacytoseudbrud.
Arbejdet med at tilvejebringe et verdenskort over DNA-typer af plasmacytosevirus fortsættes dog ufortrødent, og der er fortsat håb om at finde et match. Prøver fra bl.a. Estland, Grækenland, Italien, Letland, Litauen, Norge, Spanien, Ukraine, Canada, USA og Kina, samt flere prøver fra de tidligere nævnte lande, er p.t. på vej ind til eller på vej igennem analyse.
Man kan med rette undre sig over, hvordan det kan tage så lang tid at få foretaget virus-typning af mink, herunder mink indsamlet fra udlandet. Proces og logistik tager tid. Farme og avlere skal kontaktes, og især de udenlandske skal i nogen grad overtales til at medvirke. Positive dyr skal helst identificeres på forhånd ved plasmacytosetest for at sikre, at man ikke forgæves leder efter virus-DNA i et dyr, der ikke har plasmacytose. Herefter gennemføres den endelige afhentning, transport og import før dyret er i hænderne på DTU-vet. Når dyret modtages på DTU-vet, skal der foretages obduktion og udtagelse af de organer, som formodes at have størst mulighed for at indeholde det virusmateriale, der søges efter.
Der foretages en oprensning af virus fra disse organer efterfulgt af en PCR-analyse som sikrer, at man har fat i det rigtige DNA. Hvis denne PCR er negativ, skal oprensningen starte forfra, og evt. fra nye dyr eller organer. Når det rigtige DNA er fundet, skal DNA’et amplificeres (kopieres til større mængder) ved hjælp af PCR, således at der er nok DNA-materiale til at foretage en sekvensanalyse. Dette foregår ved at det oprensede og kopierede DNA sendes til et speciallaboratorium i Tyskland, som efter nogle dage sender rå-data tilbage til DTU-vet.
Herefter skal data behandles i samarbejde mellem DTU-vet og Diagnostik for endelig at kunne placere typningen i det såkaldte fylogenetiske træ (”stamtræ”), der viser hvordan lige denne virusprøve familiært er placeret i forhold til de mange andre virus-typer, man har kendskab til, herunder placering i forhold til de grupper der i dag populært omtales som ”Sæby”, ”Sjælland” og ”Holstebro”-typerne.
Den langsigtede gevinst ved det aktuelle arbejde med typning af virus-DNA er selvfølgelig, at der ved eventuelle fremtidige situationer, hvor sporing via typning vil være relevant, allerede findes et særdeles omfattende materiale at sammenligne med.
Afslutningsvis skal det nævnes, at det på grund af lovgivning og/eller aftaleforhold ikke nødvendigvis i alle tilfælde er muligt at offentliggøre resultatet af forsøgt PCR-analyse og DNA-typning af virus fra plasmacytosesmittede mink på konkrete farme.
10. marts - 2016: Færre prøver på lager
De seneste 7 dage er der testet gennemsnitligt cirka 50.000 prøver dagligt (dagskapacitet) og modtaget cirka 9.000 prøver dagligt. Diagnostik har nu cirka 20.000 prøver i kø.
Der testes i øjeblikket prøver modtaget i Diagnostik til og med 23. februar. Der er enkelte farme fra den 13. og 19. februar som stadig er i proces. Disse forventes dog færdig i morgen fredag d. 11. marts. Alle svar forventes at være leveret senest tirsdag næste uge (11).
Den generelle svartid (arbejdsdage) for nytilkomne prøver svarer til ”prøver i kø”/”dagskapacitet” + 4 dage, med forbehold for individuelle sagsforløb.
Diagnostik opfordrer avlerne til at søge oplysninger på FarmCockipittet, inden et evt. opkald foretages, så sekretariatet kan fokusere dets kapacitet på resultatafgivelse samt sagsbehandling til avlerne.
ELISA for alle avlere fra og med uge 12 (21. marts)
Fra og med uge 12 overgår de sidste avlere til ELISA-testen med de grønne testkort som prøveforsendelse. Det betyder at Diagnostik fra og med uge 12 ikke længere modtager og analyserer prøver indsendt i kassetter (til CIEP) med mindre dette er aftalt på forhånd.
DIAGNOSTIK lukket i påsken
Diagnostik modtager prøver i dagene op til Påske. Prøver modtaget senest tirsdag morgen 22. marts vil blive analyseret, og om muligt, også svares før Påske. Prøver modtaget senere vil give svar tidligst onsdag efter Påske.
4. marts - 2016: Diagnostik overgår til ELISA
ELISA for alle avlere fra og med uge 12 (21. marts)
Fra og med uge 12 overgår de sidste avlere til ELISA-testen med de grønne testkort som prøveforsendelse. Det betyder, at Diagnostik fra og med uge 12 ikke længere modtager og analyserer prøver indsendt i kassetter (til CIEP) med mindre dette er aftalt på forhånd.
DIAGNOSTIK lukket i påsken
Diagnostik modtager prøver i dagene op til påske. Prøver modtaget senest tirsdag morgen 22. marts vil blive analyseret, og om muligt også besvaret før påske. Prøver modtaget senere vil give svar tidligst onsdag efter påske.
De seneste 7 dage er der testet gennemsnitligt cirka 54.000 prøver dagligt (dagskapacitet) og modtaget cirka 35.000 prøver dagligt. Diagnostik har nu cirka 173.000 prøver i kø.
Siden 1. maj 2015 og til dato er er der analyseret 6.777.685 blodprøver i Diagnostik.
Der gives d. 4. marts svar på prøver modtaget i Diagnostik til og med 11. februar.
Den generelle svartid (arbejdsdage) for nytilkomne prøver svarer til ”prøver i kø”/”dagskapacitet” + 4 dage, med forbehold for individuelle sagsforløb.
Diagnostik opfordrer avlerne til at søge oplysninger på FarmCockipittet, inden et evt. opkald foretages, så sekretariatet kan fokusere dets kapacitet på resultatafgivelse til avlerne.
1. marts - 2016: Færre telefonopkald til Diagnostik
De seneste 7 dage er der testet gennemsnitligt cirka 68.000 prøver dagligt (dagskapacitet) og modtaget cirka 39.000 prøver dagligt. Diagnostik har nu cirka 300.000 prøver i kø.
Der gives d.1. marts og i morgen svar på prøver modtaget i Diagnostik fra til og med 10. februar.
Den generelle svartid (arbejdsdage) for nytilkomne prøver svarer til ”prøver i kø”/”dagskapacitet” + 4 dage, med forbehold for individuelle sagsforløb.
Diagnostisk sekretariat har tidligere modtaget omtrent 300 telefonopkald om dagen. Nu er dette faldet til cirka 100 om dagen. Diagnostik vil dog fortsat opfordre avlerne til at søge oplysninger på FarmCockipittet, inden et evt. opkald foretages, så sekretariatet kan fokusere dets kapacitet på resultatafgivelse til avlerne.
27. februar - 2016: 360.000 prøver på lager
De seneste 7 dage er der testet gennemsnitligt cirka 65.000 prøver dagligt (dagskapacitet) og modtaget cirka 43.000 prøver dagligt. Diagnostik har nu cirka 360.000 prøver i kø. Siden uge 5 er der analyseret 1,03 millioner prøver.
Der gives d.26. februar svar på prøver modtaget i Diagnostik frem til og med 8. februar, og vi er i gang med at give svar på prøver modtaget 9. og 10. februar.
Den generelle svartid (arbejdsdage) for nytilkomne prøver svarer til ”prøver i kø”/”dagskapacitet” + 4 dage, med forbehold for individuelle sagsforløb.
Usikkerheden omkring den generelle svartid er selvfølgelig en frustrerende oplevelse for mange avlere, men det er det muliges kunst for Diagnostik, da der dagligt er mange hundredetusinder af prøver i proces, som ikke kører kronologisk pga. de tidligere prioriteringer, der blev besluttet af bestyrelsen for at tilgodese salgs og saneringsdyr. Derfor har Diagnostik igennem en periode måtte teste igennem brudte serier og dermed slet ikke i den kronologiske orden, vi normalt vil foretrække for netop at give mere retvisende prognoser. Hertil kommer diagnostiske komplikationer såsom omprøver eller indsendte dyr, som vi SKAL tage i betragtning sammen med resten af svaret. Dette giver individuelle og yderligere forsinkelser ift. de svartider, der kun er generelle. For at sætte tingene i perspektiv, så havde samtlige avlere, der har indleveret prøver i uge 6, haft svar i dag såfremt der ikke var foretaget prioritering.
Diagnostisk sekretariat modtager dagligt omtrent 300 telefonopkald, hvilket gør, at de først kan komme i gang med resultatafgivelse sent på dagen. Da rigtig mange af disse opkald handler om oplysninger, som er angivet i FarmCockpit opfordres man til at søge oplysninger her, inden evt. opkald foretages.
24. februar - 2016: Diagnostik har nu 470.000 prøver på lager
Diagnostik har pt ca 470.000 prøver i kø. Svartiden for kommende prøver forventes at ligge på mellem 3 og 6 arbejdsdage. Der tages dog forbehold for individuelle sagsforløb.
Diagnostisk sekretariat modtager dagligt omtrent 300 telefonopkald, hvilket gør, at de først kan komme i gang med resultatafgivelse sent på dagen. Da rigtig mange af disse opkald handler om oplysninger, som er angivet i FarmCockpit opfordres man til at søge oplysninger her, inden evt. opkald foretages.
23. februar - 2016: Diagnostik har 580.000 prøver på lager
De seneste 7 dage er der testet gennemsnitligt cirka 62.000 prøver dagligt og modtaget cirka 47.000 prøver dagligt. Diagnostik har pt omtrent 580.000 prøver i kø.
Svartiden for kommende prøver forventes at ligge på mellem 3 og 8 arbejdsdage. Der tages dog forbehold for individuelle sagsforløb.
Diagnostisk sekretariat modtager dagligt omtrent 300 telefonopkald, hvilket gør, at de først kan komme i gang med resultatafgivelse sent på dagen. Da rigtig mange af disse opkald handler om oplysninger, som er angivet i FarmCockpit opfordres man til at søge oplysninger her, inden evt. opkald foretages.
22. februar - 2016: Der er stadig mulighed for sanering
Vi er nu nået ind i den periode, hvor der kan flyttes saneringsdyr efter rengøring og desinfektion. Samtidig må det konstateres, at der fortsat er nye farme, der på dette sene tidspunkt får konstateret en eller flere reagenter i besætningen. Selv om det er sent, er der imidlertid fortsat mulighed for at vælge sanering og dermed modtage det støttetilbud, som foreningen tilbyder på nuværende tidspunkt.
Opmærksomheden skal i den sammenhæng henledes på, at der fortsat er mulighed for at finde saneringsdyr hos kolleger. Kopenhagen Diagnostik kan også være behjælpelig, og henvendelse kan i givet fald rettes til Birgitte Nordli Laursen på 4326 1017 eller bnl@kopenhagenfur.com.
20. februar - 2016:
Forventet svartid er mellem 10 og 14 arbejdsdage
19. februar - 2016: Dispensation fra flytteforbudDe seneste 7 dage er der testet gennemsnitligt cirka 66.000 prøver dagligt og modtaget cirka 58.000 prøver dagligt. Diagnostik har pt cirka 500.000 prøver i kø.
Svartiden for kommende prøver forventes at ligge på mellem 10 og 14 arbejdsdage. Der tages dog forbehold for individuelle sagsforløb.
Diagnostisk sekretariat modtager dagligt omtrent 300 telefonopkald, hvilket gør, at de først kan komme i gang med resultatafgivelse sent på dagen. Da rigtig mange af disse opkald handler om oplysninger, som er angivet i FarmCockpit opfordres man til at søge oplysninger her, inden evt. opkald foretages.
Fødevarestyrelsen har efter fortsat dialog med Dansk Pelsdyravlerforening oplyst, at de nu gerne generelt vil give dispensation for flytteforbuddet for levende pelsdyr fra plasmacytosefrie minkfarme beliggende i kontrolzone. Dispensationen gives jf. plasmacytosebekendtgørelsens § 18, stk. 2, så der fra disse farme gerne må flyttes avlsdyr til farme beliggende i samme eller anden zone. Dette gælder også flytning fra kontrolzoner til bekæmpelseszonen. Dispensationen vil være gældende i en afgrænset periode – nemlig til og med 30. april 2016. Besætningen og dyrene, som ønskes flyttet, skal naturligvis være testet for plasmacytose jf. de gældende regler i plasmacytosebekendtgørelsen.
For at smidiggøre Fødevarestyrelsens sagsbehandling i denne dispensationsproces er det aftalt, at Kopenhagen Fur indhenter repræsentationsfuldmagt fra avlerne med plasmacytosefrie farme i kontrolzone, således at anmodning om dispensationen samt afgørelsen så vidt muligt kan håndteres samlet. Avlere med plasmacytosefrie farme i kontrolzone vil derfor snarligt modtage en e-mail fra tilsyn@kopenhagenfur.com vedrørende dette. De pågældende avlere bedes straks besvare e-mailen jf. anvisningerne heri. Avlerne vil derefter få svar, når deres endelige dispensation fra Fødevarestyrelsen foreligger.
18. februar - 2016: Video: Rundvisning i Kopenhagen Diagnostik
Se filmen fra Kopenhagen Diagnostik, hvor der vises rundt blandt de travle medarbejdere og maskiner.
17. februar - 2016: Diagnostik har omtrent 620.000 prøver på lager
|
De seneste dage er der testet gennemsnitligt cirka 69.000 prøver dagligt og modtaget cirka 71.000 prøver dagligt. Diagnostik har lige nu omtrent 620.000 prøver i kø.
ELISA-robotterne har alene stået for op mod 58.000 prøver per dag og klarer søtrstedelen af produktionen i Diagnostik.
Svartiden forventes at ligge på mellem 7 og 15 arbejdsdage. Der tages dog forbehold for individuelle sagsforløb.
Diagnostisk sekretariat modtager dagligt omtrent 300 telefonopkald, hvilket gør, at de først kan komme i gang med resultatafgivelse sent på dagen. Da rigtig mange af disse opkald handler om oplysninger, som er angivet i FarmCockpit opfordres man til at søge oplysninger her, inden evt. opkald foretages.
15. februar - 2016: 78.000 prøver testes dagligt
De seneste 7 dage er der testet gennemsnitligt cirka 78.000 prøver dagligt og modtaget cirka 96.000 prøver dagligt. Diagnostik har pt ca 660.000 prøver i kø.
ELISA-robotterne har alene stået for op mod 58.000 prøver per dag.
Svartiden forventes at ligge på mellem 6 og 19 arbejdsdage. Der tages dog forbehold for individuelle sagsforløb.
Diagnostik har i perioden 01/05/15 – 11/02/16 modtaget 6.112.240 blodprøver. Vi modtog 4.925.385 i samme periode 01/05/14 – 11/02/15.
Diagnostisk sekretariat modtager dagligt omtrent 300 telefonopkald, hvilket gør, at de først kan komme i gang med resultatafgivelse sent på dagen. Da rigtig mange af disse opkald handler om oplysninger, som er angivet i FarmCockpit opfordres man til at søge oplysninger her, inden evt. opkald foretages.
12. februar - 2016: Elisa-robotter står for 58.000 prøver per dag
Svartiden forventes at ligge på mellem 7 og 17 arbejdsdage. Der tages dog forbehold for individuelle sagsforløb.De seneste 7 dage er der testet gennemsnitligt ca 70.000 prøver dagligt, og der er modtaget cirka 102.000 prøver dagligt. Diagnostik har lige nu omtrent 630.000 prøver i kø.
ELISA-robotterne har alene stået for op mod 58.000 prøver per dag, og er dermed suverænt afgørende for produktionen i Diagnostik.
Diagnostisk sekretariat modtager dagligt omtrent 300 telefonopkald, hvilket gør, at de først kan komme i gang med resultatafgivelse sent på dagen. Da rigtig mange af disse opkald handler om oplysninger, som er angivet i FarmCockpit, opfordres man til at søge oplysninger her, inden evt. opkald foretages.
12. februar - 2016: Flytning af dyr i kontrolzoner
I henhold til plasmacytosebekendtgørelsen er der forbud mod flytning af livdyr fra farme i kontrolzone. For plasmacytosefrie farme kan der dog søges om dispensation fra flytteforbuddet hos Fødevarestyrelsen. Som tidligere nævnt har bestyrelsen med henblik på tilvejebringelse af flere saneringsdyr besluttet, at foreningen på den enkeltes avlers vegne skal hjælpe med udarbejdelse og indsendelse af ansøgninger om dispensation. Tiltaget var tiltænkt følgende tilfælde:
a) Flytning af dyr fra en A-farm i kontrolzone til en saneret farm i samme eller en anden kontrolzone i Jylland/Fyn, hvis sælgerfarmen ikke modtager foder fra Holstebro, Sole eller Limfjorden.
b) Flytning af dyr fra en A-farm i kontrolzone, selv om sælgerfarmen modtager foder fra Holstebro, Sole eller Limfjorden. En sådan flytning må dog kun ske til sanerede farme, der modtager foder fra en af de tre nævnte fodercentraler.
Fødevarestyrelsen har på det foreliggende grundlag fundet, at man ikke fuldt ud kan give dispensationer efter ovenstående model. Styrelsen vil dog som udgangspunkt gerne give dispensationer til flytning af dyr fra plasmacytosefrie farme i kontrolzone, hvis flytningen sker indad i samme zone til en plasmacytoseramt farm.
Hvis du aktuelt har en livdyrhandel, der er låst, fordi din plasmacytosefrie farm ligger i kontrolzone, og flytningen opfylder kravene i det fremhævede scenarie, så send en e-mail til tilsyn@kopenhagenfur.com, hvis du gerne vil have foreningen til at sørge for din dispensationsansøgning. Du skal i e-mailen angive følgende:
- Sælgerfarmens farmnr., CHR.nr., farmens adresse og besætningsejerens navn.
- Køberfarmens farmnr., CHR.nr., farmens adresse og besætningsejerens navn.
- Antal dyr, som ønskes flyttet.
- Tidspunkt for flytning.
Kopenhagen Fur vil løbende være i dialog med Fødevarestyrelsen vedrørende ønsker til dispensationer samt det veterinære grundlag for disse.
10. februar - 2016: Testplan vinter/foråret 2016
Lovomfattede tests:
• Farme, der er beliggende i bekæmpelseszonen skal foretage totaltest af alle dyrene på farmen i perioden 1.februar til 20. februar.
• Farme, der er beliggende i kontrolzone skal foretage totaltest af alle dyrene på farmen i februar.
Prøver fra ovenstående program forventes at være testet i løbet af uge 9.
• Farme, der er beliggende i bekæmpelseszonen, som er registrerede som et smittet eller mistænkt pelsdyrhold skal teste hanner i marts og parrede tæver i april.
Test af sanerings- og salgsdyr:
Efter aftale med Hovedbestyrelsen gør vi alt for at tilgodese farme med sanerings- og salgsdyr.
Der opfordres til ekstraordinær totaltest for følgende:
• Farme, tilknyttet Holstebro fodercentral (303), som endnu ikke har været omfattet af kontrolzone og dermed foretaget lovomfattet test.
• Farme, tilknyttet Fodercentralen Limfjorden (213), som endnu ikke har været omfattet af kontrolzone/bekæmpelseszone og dermed foretaget lovomfattet test.
• Farme, tilknyttet Sole Minkfoder A/S (401), som endnu ikke har været omfattet af kontrolzone og dermed foretaget lovomfattet test.
Denne totaltest skal foretages sidst i februar, hvilket i praksis betyder, at dyrene sættes på plads først og prøver køres igennem i løbet af marts.
For at sikre bedst mulig udnyttelse af Diagnostiks testkapacitet vil der efter behov blive fremsendt kassetter i stedet for grønne testkort.
9. februar - 2016: Mangel på saneringsdyr: Sanering fastholdes som primær strategi, men kan ikke gennemføres fuldt ud
Der er på dette fremskredne tidspunkt i indeværende sæson for sanering af plasmacytoseramte farme konstateret ikke mindre end ca. 280 farme med reagenter. Det er ca. hver femte danske minkfarm, og det sætter den mangeårige og velfungerende saneringsstrategi under et stort pres. Ikke mindst fordi de farme, der nu falder ganske sent og dermed tæt på parringstid, også ofte har mange kontraktsolgte saneringsdyr gående til andre farme, der for længst har pelset og rengjort.
Det vurderes på det foreliggende grundlag, at situationen på Sjælland ikke i markant omfang vil udvikle sig yderligere. På nuværende tidspunkt tegner der sig ligeledes et - endnu meget usikkert - billede af den forventede udvikling i de områder, der får foder fra Limfjorden og Sole. Der synes ikke p.t. at fremkomme et stort antal nye fund i Limfjordens område. Udviklingen i Sole-området må på det foreliggende grundlag prognosticeres ud fra fund af reagenter på p.t. 14 farme, mens 37 farme p.t. har totaltestet uden fund af reagenter. Alene i Sole-området fører en forsigtig fremskrivning af udviklingen således til, at der kan blive behov for op mod 200.000 saneringsdyr – plus nye dyr til afløsning af de mange tusinde kontraktsolgte dyr, der låses på grund af de nye plasmacytosefund.
Bestyrelsen bad senest den 2. februar alle avlere om at "melde sig under fanerne", hvis de havde mulighed for at stille saneringsdyr til rådighed for kolleger. Der har afstedkommet flere dyr på markedet, men ikke mange.
Med henblik på at give mulighed for tilvejebringelse af flere saneringsdyr har bestyrelsen besluttet at anmode Fødevarestyrelsen om dispensationer, således at reglerne for flytning af saneringsdyr lempes:
a) Tilladelse til flytning af dyr fra en A-farm i kontrolzone til en saneret farm i samme eller en anden kontrolzone i Jylland/Fyn, hvis sælgerfarmen IKKE modtager foder fra Holstebro, Sole eller Limfjorden.
b) Tilladelse til flytning af dyr fra en A-farm i kontrolzone, selv om en sådan sælgerfarm modtager foder fra Holstebro, Sole eller Limfjorden. En sådan flytning må dog kun ske til sanerede farme, der modtager foder fra en af de tre nævnte fodercentraler.
Der vil i hvert enkelt tilfælde blive foretaget en individuel veterinærfaglig vurdering. Det vil bl.a. blive tillagt vægt, at modtagerfarmen ikke ligger i yderkanten af en kontrolzone. Der må endvidere fortsat ikke flyttes dyr ud af den såkaldte bekæmpelseszone i Vendsyssel.
Bestyrelsen ønsker principielt at fastholde den mangeårige og succesfulde strategi baseret på sanering. På nuværende tidspunkt er det imidlertid ikke længere muligt - heller ikke med ovenstående zone-lempelser in mente - at skaffe saneringsdyr til alle. Rent principielt ligger det i givet fald udenfor rammerne for bestyrelsens arbejde, at anmode et medlem om at holde et sabbat-år uden mink på farmen, hvis der ikke kan skaffes saneringsdyr. På dette helt usædvanlige force majeure grundlag har bestyrelsen foretaget en helhedsvurdering, hvorefter resterende saneringsdyr p.t. må anbefales prioriteret først og fremmest til de farme i Nordjylland og Holstebro, der allerede har pelset og rengjort. Dernæst vil evt. yderligere saneringsdyr blive søgt formidlet til farme med nye plasmacytosefund, hvor dyrene endnu ikke er pelset, og hvor der er tale om mange reagenter.
Øvrige farme med plasmacytosefund, hvor dyrene endnu ikke er pelset, og hvor der er tale om ganske få reagenter, må desværre henvises til at fortsætte uden sanering. For disse sidste uheldige farme er der tale om en meget beklagelig situation, hvor fællesskabet kun kan hjælpe med handlingsplaner for bedst mulig intern og ekstern smittebegrænsning i den kommende sæson frem mod pelsning i november 2016. Kopenhagen Diagnostik og Rådgivning vil derfor i sådanne tilfælde ud fra en veterinærfaglig vurdering gøre sit yderste for - sammen med de ramte avlere - at udvirke handlingsplaner (herunder intensive testplaner), der fremadrettet giver størst mulig smittebegrænsning.
Under indtryk af den helt ekstraordinære situation har bestyrelsen endvidere besluttet at suspendere den gældende bestemmelse om, at avlere, der ikke følger foreningens saneringstilbud, bliver pålagt at betale for fremtidige blodprøvetest hos Kopenhagen Diagnostik. Der må forventes, at der gennem hele det kommende år vil blive tale om væsentligt udvidede testprogrammer - og det er i alles interesse, at der testes så meget som muligt, især hvor det mest er relevant. Dette gælder for alle medlemmer med tilbagevirkende kraft fra 1. december 2015.
Bestyrelsens beslutning om håndtering af plasmacytoseudbrud i den aktuelle force majeure situation har desuden konsekvenser for katastrofehjælpsordningen. Dette bevirker, at alle medlemmer i år er omfattet af katastrofehjælpsordningen, uanset handling i forhold til plasmacytoseudbrud på farmen.
Der gøres på ny opmærksom på, at man efter reglerne i saneringsordningen ikke er forpligtet til at indsætte nye dyr på et bestemt tidspunkt. Foreningens mangeårige saneringsordning er fokuseret på at fjerne smitte og smitterisici, og det står avleren frit for, hvorledes der skal disponeres efter sanering. Der kan således helt eller delvis indsættes dyr ultimo februar, der kan senere indsættes parrede tæver, der kan endnu senere indsættes hvalpe, eller der kan afventes en hel sæson.
Afslutningsvis skal lejligheden benyttes til at gentage opfordringen om at stille saneringsdyr til rådighed. Meddelelse kan gives til Diagnostik v/ Birgitte Nordli Laursen på minkborsen@kopenhagenfur.com eller 43 26 10 17.
5. februar - 2016: Orienteringsmøde om plasmacytosesituationen på Fyn og Sydøstjylland
Alle avlere hos Sole Minkfoder samt interesserede inviteres til et orienteringsmøde vedr. plasmacytosesituationen onsdag den 10. februar kl. 19.00. Mødet afholdes på Comwell Middelfart, Karensmindevej 3, 5500 Middelfart.
5. februar - 2016: Diagnostik modtager dagligt over 100.000 prøver
Status per 5/2-16 (morgen) er som følger:
Sjælland:
Fem farme på Sjælland er mistænkte, og fire er smittede
Nordjylland:
I bekæmpelseszonen i Nordjylland er der 20 mistænkte farme og 45 smittede.
Uden for bekæmpelseszonen er der tre mistænkte farme og 12, som er smittede.
Midtjylland:
I Midtjylland er 40 farme mistænkte og 84 smittede.
Sydjylland:
Der er syv mistænkte farme i Sydjylland og to smittede
Fyn:
Der er henholdsvis to smittede og to mistænkte farme på Fyn.
De seneste 7 dage er der testet omtrent 51.000 prøver dagligt, men modtaget cirka 103.000 prøver dagligt, og dermed har vi i skrivende stund cirka 520.000 prøver i kø.
Svartiden forventes at ligge på mellem 9 og 14 arbejdsdage. Der tages dog forbehold for individuelle sagsforløb.
Torsdag kørte de første prøver igennem de nye robotter, hvilket giver positiv forventning til kapacitetsudvidelsen i Diagnostik for resten af februar.
Diagnostisk sekretariat modtager dagligt omtrent 300 telefonopkald, hvilket gør, at de først kan komme i gang med resultatafgivelse sent på dagen. Da rigtig mange af disse opkald handler om oplysninger, som er angivet i FarmCockpit opfordres man til at søge oplysninger her, inden evt. opkald foretages.
3. februar - 2016: Indsamling af blodprøver
Torsdag 4. februar starter Kopenhagen Furs kurerservice, hvor du kan indlevere blodprøver til Diagnostik.
I løbet af februar vil Kopenhagen Furs hvide varebil køre den samme rute igennem Jylland og Fyn på 11 forskellige datoer, hvor du har mulighed for at indlevere en blodprøve til Diagnostik.
Diagnostiks sekretariat er blevet styrket i form af en genansættelse af Søren Gersløv, der skal være med til at yde en endnu bedre service. Søren kan træde direkte ind i arbejdsgangen, hvor han sammen med en chauffør skal få forløbet med indsamling af blodprøver til at køre.
Du skal være opmærksom på, at der går op til 2-3 arbejdsdage, før vi har registreret din indlevering, og derfra går der op til 14 arbejdsdage, før du kan få svar på prøven. Vi behandler prøverne i den rækkefølge, vi har fået indleveret dem i.
Plan for aflevering af blodprøver til Kopenhagen Furs bil
Du kan aflevere dine prøver på følgende dage og på følgende steder og tidspunkter. Bilen holder hvert sted i 30 minutter.
Aflevering af blodprøver finder sted på følgende dage:
Torsdag 4. februar
Søndag 7. februar
Tirsdag 9. februar
Torsdag 11. februar
Søndag 14. februar
Tirsdag 16. februar
Torsdag 18. februar
Søndag 21. februar
Tirsdag 23. februar
Torsdag 25. februar
Søndag 28. februar
Aflevering af blodprøver finder sted på følgende steder og tider
Byer |
Adresser |
Tidspunkter |
Tylstrup |
P-plads ved Tylstrup Kro Tylstrupvej 36, 9382 Tylstrup (Se på kortet – link til billede) GPS koordinater: Øst: 9° 57' 35,1612", Nord: 57° 11' 38,6304" |
07.30 – 08.00 |
Aalestrup |
P-plads på Hovedvej 13 ved Skatskov (Se på kortet - link til billede) GPS koordinater: Øst: 9° 32' 5,9244", Nord: 56° 43' 52,662" |
09.30 – 10.00 |
Holstebro |
P-Plads ved Ringvejen overfor TV MIDT-VEST (Se på kortet - link til billede) GPS koordinater: Øst: 8° 38' 14,7948", Nord: 56° 21' 14,5224" |
12.00 – 12.30 |
Billund |
P-plads på Billundvej ca 1,3 km nord for rundkørslen i Billund. (vej nr. 30) (Se på kortet - link til billede) GPS koordinater: X: 508993, Y: 6179389 |
14.00 – 14.30 |
Nyborg |
P-pladsen lige før Storebæltsbroen (Se på kortet - link til billede) GPS koordinater: X: 616963, Y: 6129453 |
16.30 – 17.00 |
På afleveringsstederne holder Kopenhagen Furs bil som er en sort peugeot 308.
Kontaktperson ved hvert sted kan træffes på tlf. 27 95 70 84
2. februar - 2016: Situationen kræver rekordmange saneringsdyr
Plasmacytosesituationen udvikler sig fortsat alvorligt med relativt mange nye udbrud på dette sene tidspunkt i forhold til pelsningssæsonen. Der er som bekendt nu plasmacytose ikke blot i Vendsyssel, men i langt størstedelen af landet, bortset fra Bornholm. Aktuelle nye fund sker i øjeblikket fortrinsvis blandt farme, der får leveret foder fra Sole Minkfoder, men også farme med foder fra Limfjordens Fodercentral er p.t. pålagt et udvidet testprogram. Både blandt Sole-farme og Limfjorden-farme er Diagnostiks prioritering koncentreret omkring de, der har aftaler om at levere avlsdyr. Hvis disse farme får konstateret reagenter, kan skaden så at sige opfattes som dobbelt: Dels skal den nye ramte farm saneres, og dels låses/mistes et stort antal saneringsdyr, som andre - primært i Vendsyssel og omkring Holstebro - går og venter på at få leveret om ganske få uger.
Som følge af den helt usædvanlige situation holder bestyrelsen for tiden ekstraordinære møder hver uge, således at udviklingen kan følges tæt, og de nødvendige beslutninger kan træffes.
Situationen er nu så fremskreden, at behovet for saneringsdyr er ved at løbe fra mulighederne for at skaffe nok til alle. Efter møde i går aftes henstiller bestyrelsen derfor alle, der ønsker at sælge yderligere saneringsdyr - altså dyr, der ikke allerede er disponeret i aftaler mellem køber og sælger - til at fremkomme med oplysning om dette. Det gælder også, hvis allerede indgåede aftaler af køber ønskes reduceret - hvorved overskydende saneringsdyr således kan stilles til rådighed for en anden plasmacytoseramt kollega, der har brug for dyrene. Også dyr indenfor bekæmpelseszonen i Vendsyssel er relevante, hvis de er til disposition (internt i zonen), idet disse i givet fald kan lette presset for at skaffe saneringsdyr i det øvrige land. Meddelelse om, at man har saneringsdyr til rådighed kan gives til MinkBørsen v/ Birgitte Nordli Laursen på minkborsen@kopenhagenfur.com eller 43 26 10 17 snarest muligt.
Der henstilles ligeledes til, at A-farme, der fortsat kan sælge dyr, p.t. ikke foretager aflivning af disse potentielle saneringsdyr.
De relativt få puljedyr, som foreningen endnu råder over, vil blive disponeret til farme, der allerede har saneret, og som måtte miste de aftalte saneringsdyr på grund af eventuelt plasmacytosefund på sælgerfarmen, eller hvis sælgerfarmen "låses" på grund af kontrolzone. Derefter vil foreningen gøre alt, hvad der er muligt, for at hjælpe med fund af nye yderligere saneringsdyr til de, der har eller får behov.
Der gøres opmærksom på, at man efter reglerne i saneringsordningen ikke er forpligtet til at indsætte nye dyr på et bestemt tidspunkt. Foreningens mangeårige saneringsordning er fokuseret på at fjerne smitte og smitterisici, og det står avleren frit for, hvorledes der skal disponeres efter sanering. Der kan således helt eller delvis indsættes dyr ultimo februar, der kan senere indsættes parrede tæver, der kan endnu senere indsættes hvalpe, eller der kan afventes en hel sæson.
Når der inden for få dage foreligger et klarere billede af, 1) hvor mange saneringsdyr erhvervet samlet set fortsat råder over, og 2) hvorledes den fortsatte udvikling med nye fund kan opgøres og prognosticeres videre frem, vil bestyrelsen vurdere situationen på ny, herunder hvordan erhvervet måske i givet fald må forholde sig kollegialt og solidarisk til farme, som ikke længere har mulighed for at skaffe saneringsdyr.
29. januar: Aflever blodprøver med Kopenhagen Diagnostik kurerservice
Onsdag og torsdag er der testet ca 110.000 prøver
I samme periode er der modtaget ca. 140.000, og der er cirka 130.000 prøver i kø og proces.
Prøver modtaget fra den 28. januar er i proces og der må påregnes en gennemsnitlig svartid på op mod 5 arbejdsdage. Der tages dog forbehold for individuelle sagsforløb.
Via ekstra rekruttering (seks laboratorie assistenter er startet i oplæring) samt robotudvidelse, arbejdes der på højtryk for, at vi ved indgangen til februar kan teste op mod 70.000 prøver i døgnet – såfremt prøverne er i huset.
Diagnostisk sekretariat modtager dagligt omtrent 300 telefonopkald, hvilket gør, at de først kan komme i gang med resultatafgivelse sent på dagen. Da rigtig mange af disse opkald handler om oplysninger, som er angivet i FarmCockpit opfordres man til at søge oplysninger her, inden evt. opkald foretages.
Kurerservice
Der arbejdes på at indføre en kurerservice, som betyder, at der ved forskellige steder i Jylland og på Fyn vil være muligt at aflevere blodprøver til Diagnostik på udmeldte tidspunker. Denne ordning omfatter KUN blodprøver. Mere information følger. I forbindelse med denne ordning er Diagnostiks sekretariat styrket ved ansættelse af Søren Gersløv og Jan Röth som chauffør. Denne ordning vil foreløbig fungere i hele februar.
Der arbejdes stadig på at klargøre den første af de to ny punch-robotter, og den ekstra ELISA-robot, som skal modtage prøver fra punch-robotten. Diagnostik forventer foreløbig, at de første rigtige blodprøver begynder at komme på disse maskiner fra på mandag af, hvorefter vi gradvis vil skrue forsigtigt op for volumen for at nå den lovede kapacitetsforøgelse.
De nye medarbejdere i test-laboratoriet (CIEP-metode) er i fuld sving og under oplæring med forventning om, at deres tiltrædelse begynder at give fuldt udbytte fra næste uge af.
27. januar: Reduktion i svartid
Status per 27/1-16 (middag) er som følger:
Sjælland har 5 mistænkte og 4 smittede farme.
Nordjylland har 17 mistænkte og 105 smittede farme.
Midtjylland har 40 mistænkte og 87 smittede farme.
Fyn og Sønderjylland har 5 mistænkte og 5 smittede farme.
Bornholm er som eneste landsdel stadig fri for plasmacytose.
Mandag og tirsdag er der testet ca 107.000 prøver. I samme periode er der modtaget ca. 109.000 og der er nu cirka 130.000 prøver i kø og proces. For få uger siden var dette tal på over 600.000.
Prøver modtaget fra den 26. januar er i proces og der må påregnes en gennemsnitlig svartid på op mod 5 arbejdsdage. Der tages dog forbehold for individuelle sagsforløb.
Via ekstra rekruttering (seks laboratorieassistenter startede forrige uge i oplæring) samt robotudvidelse, arbejdes der på højtryk for, at vi ved indgangen til februar kan teste op mod 70.000 prøver i døgnet – såfremt prøverne er i huset.
Diagnostisk sekretariat modtager dagligt omtrent 300 telefonopkald, hvilket gør, at de først kan komme i gang med resultatafgivelse sent på dagen. Da rigtig mange af disse opkald handler om oplysninger, som er angivet i FarmCockpit opfordres man til at søge oplysninger her, inden evt. opkald foretages.
26. januar: Husk - Til alle kunder hos Sole Minkfoder
Alle kunder hos Sole Minkfoder inviteres til et orienteringsmøde vedr. plasmacytosesituationen torsdag den 28. januar kl. 19.00.
Mødet ledes af Lars Eilertsen og afholdes på Comwell Middelfart, Karensmindevej 3, 5500 Middelfart.
25. januar: Virustypning viser ligheder i Jylland
I forlængelse af den information, som i sidste uge blev skrevet her på farmcockpit, kan det oplyses, at et større antal resultater på typebestemmelse af plasmacytosevirus nu begynder at vise et mønster med ligheder i Jylland.
Foreløbig kan følgende oplyses om plasmacytosevirus:
a) Der er en typisk forekommende stamme i Danmark, den såkaldte "Sæby-stamme".
b) Typebestemmelser af virus fra det aktuelle udbrud i Holstebro viser, at denne ikke ligner Sæby-stammen.
c) Typebestemmelser af virus fra farme, der får foder fra Sole eller fra Limfjordens Fodercentral (og er beliggende udenfor bekæmpelseszonen) viser, at disse ligner den type, der er fundet i Holstebro.
d) Typebestemmelser fra farme på Sjælland viser, at virus synes at være en helt tredje type.
e) Der foreligger p.t. ikke typningsresultater - hverken historisk eller fra andre steder i verden - der kan siges at ligne de nye typefund på henholdsvis Sjælland og Jylland.
f) Der foreligger ikke p.t. typningsresultater, der kan sige noget om, hvorvidt den nye jyske type også er til stede i den nordjyske bekæmpelseszone.
De her omtalte typebestemmelser bygger på en begrænset del af virus-DNA - i daglig tale den såkaldte NS1-typning, som altså kun omfatter en meget begrænset det af virus-DNA'et, men som dog giver en klar indikation om sammenhænge. Der arbejdes p.t. på at udvide kendskabet til forekommende typer - også andre steder i verden - via en omfattende indsamling af relevante prøver til NS1-typning hurtigst muligt. Derudover vil hele materialet efterfølgende blive analyseret og typebestemt på det fulde genom.
På baggrund af ovenstående resultater fra Laboratoriet og DTU har udredningsgruppen haste-iværksat en fornyet gennemgang af foderråvarer anvendt på det tre nævnte fodercentraler. Det er håbet, at et eventuelt iøjnefaldende sammenfald af enkelte råvarekomponenter eller logistikløsninger, og med anvendelse i en relevant tidsperiode, kan give nye spor i jagten på kilden.
25. januar: Kassetter og testkort
Der går forlydender om, at Diagnostik er løbet tør for testkort eller kassetter. Grundet den ekstra ordinære situation er lagrene presset, og der sendes kun til de mest nødvendige tests samt at avlere tilskyndes til at anvende deres eksisterende lagre af testkort og kassetter. Med disse tiltag forventes det, at der er en tilpas mængde kassetter og testkort.
25. januar: Siden fredag er der testet ca. 50.000 prøver
Status per 25/1-16 (morgen) er som følger:
Sjælland har 5 mistænkte og 4 smittede farme.
Nordjylland har 17 mistænkte og 105 smittede farme.
Midtjylland har 40 mistænkte og 87 smittede farme.
Fyn og Sønderjylland har 5 mistænkte og 3 smittede farme.
Bornholm er som eneste landsdel stadig fri for plasmacytose.
Siden fredag er der modtaget cirka 44.000 prøver, og svartiderne er stadig under reduktion. Dags dato er der cirka 200.000 prøver i kø og proces.
Prøver modtaget fra den 20. januar er nu i proces, og der må påregnes en gennemsnitlig svartid på op til 9 arbejdsdage.
Via ekstra rekruttering (seks laboratorie-assistenter startede forrige uge i oplæring) samt robotudvidelse arbejdes der på højtryk for, at vi ved indgangen til februar kan teste op mod 70.000 prøver i døgnet – såfremt prøverne er i huset.
Diagnostisk sekretariat modtager dagligt mellem 300 og 500 telefonopkald, hvilket gør, at de først kan komme i gang med resultatafgivelse sent på dagen. Da rigtig mange af disse opkald handler om oplysninger, som er angivet i FarmCockpit opfordres man til at søge oplysninger her, inden evt. opkald foretages.
Senere mandag d. 25. januar klokken 19 afholdes der møde om plasmacytosesituationen i Plexus - Idomlundvej 23, 7500 Holstebro. Jens Groot, Lars Eilertsen samt Jørgen Østergaard deltager fra Kopenhagen Fur. Mødet giver blandt andet en status på plasmacytoseforløbet - både i Holstebroområdet og på landsplan.
22. januar: Til alle kunder hos Sole Minkfoder
Alle kunder hos Sole Minkfoder inviteres til et orienteringsmøde vedr. plasmacytosesituationen torsdag den 28. januar kl. 19.00.
Mødet ledes af Lars Eilertsen og afholdes på Comwell Middelfart, Karensmindevej 3, 5500 Middelfart.
22. januar: Plasmacytoseudviklingen medfører at flere skal totalteste
Efter udbruddet af plasmacytose i Holstebro-området - med en klart fastslået smitte ud fra Holstebro Fodercentral - er udviklingen desværre i det øvrige land gået i en retning, der giver anledning til yderligere bekymring.
Der er som bekendt fundet reagenter på Sjælland, hvor smitten på det meget foreløbige grundlag synes at kunne kædes sammen og følges tilbage til oprindelig introduktion via den første farm. Der er fundet reagenter på enkelte farme i Himmerland, og på det seneste er der nu også fundet reagenter på farme på Fyn og flere steder i Syd/Østjylland.
Det samlede billede af den aktuelle situation er helt ekstraordinært og rummer konturerne af en risiko for, at de konstaterede udbrud i Himmerland, på Fyn og Syd/Østjylland måske kan være tegn på smitte tilført de pågældende farme via foderleverancerne. Det er dog med de nuværende data for tidligt at konkludere noget konkret om. Mange af farmene i disse områder har foruden den normale besætning også p.t. et stort antal saneringsdyr gående.
I lyset af den alvorlige situation har bestyrelsen for Dansk Pelsdyravlerforening derfor besluttet, at alle farme, som får foder fra Limfjordens Fodercentral (og ligger uden for den faste bekæmpelseszone i Vendsyssel) eller Sole Minkfoder, og som har saneringsdyr gående, snarest muligt skal foretage en totaltest på farmen. Efterfølgende er det p.t. planen at fortsætte med totaltest af øvrige farme i de to nævnte områder. Det er for det første vigtigt at få en udvidet screening af status i disse to områder, således at det kan vurderes, om der er en sammenhæng i smittemønstret. Og derudover er det afgørende vigtigt, at status i forhold til indgåede aftaler om leverance af saneringsdyr afklares, således at eventuelle bortfald af saneringsdyr fra farme, der eventuelt selv måtte have plasmacytose kan søges udfyldt med dyr fra andre leverandører snarest muligt.
De pågældende farme vil blive kontaktet snarest muligt af Laboratoriet. Testresultater skal foreligge forud for udstedelse af salgsattester. Alle dyr skal testes, dog skal eventuelle dyr, der allerede er testet efter 20. november 2015, ikke testes igen.
Afslutningsvis opfordrer bestyrelsen til, at avlere med smittefri farme, der p.t. overvejer at korrigere besætningsstørrelse og dermed pelse dyr, som måske ikke ønskes sat i produktion i år, afventer situationen og beholder dyrene, således at disse eventuelt kan sælges som saneringsdyr.
Alle må i den aktuelle situation tænke på det samlede erhvervs fremtid, fordi den fælles indsats og sammenholdet om løsninger er hele grundlaget for den enkelte danske avlers overlegne konkurrenceposition overfor kolleger i andre lande. Bestyrelsen følger situationen særdeles tæt og vil løbende foretage de nødvendige beslutninger og tilpasninger af den fælles plasmacytosebekæmpelsesstrategi, således at denne til enhver tid samlet set bedst muligt modsvarer situation, faglighed og behov.
Der vil indenfor kort tid blive indkaldt til orienteringsmøder i de aktuelle områder.
21. januar: Plasmacytosemøde på mandag
Der afholdes møde mandag d. 25. klokken 19. Jens Groot, Lars Eilertsen samt Jørgen Østergaard deltager fra Kopenhagen Fur. Mødet giver blandt andet en status på plasmacytoseforløbet - både i Holstebroområdet og på landsplan.
Mødet afholdes mandag d. 25. klokken 19 i Plexus. Idomlundvej 23, 7500 Holstebro
21. januar: 56.000 prøver testet på et døgn
Status per 21/1-16 (morgen) er som følger:
Sjælland har 5 mistænkte og 4 smittede farme.
Nordjylland har 17 mistænkte og 105 smittede farme.
Midtjylland har 40 mistænkte og 87 smittede farme.
Fyn og Sønderjylland har 5 mistænkte og 3 smittede farme.
Bornholm er som eneste landsdel stadig fri for plasmacytose.
Det seneste døgn er der modtaget cirka 33.000 prøver og testet 56.000 prøver, hvilket betyder, at svartiderne er ved at blive reduceret. Pt er der cirka 270.000 prøver i kø og proces.
Der er enkelte avlere, som har indsendt lige før jul, som stadig mangler endeligt resultat på grund af omprøvning. Ellers er prøver modtaget fra den 14. januar nu i proces. En gennemsnitlig svartid for disse prøver forventes nu at være ca. 10 arbejdsdage.
Via ekstra rekruttering samt robotudvidelse arbejdes der på højtryk for, at vi ved indgangen til februar kan teste op mod 70.000 prøver i døgnet.
Diagnostisk sekretariat modtager dagligt mellem 300 og 500 telefonopkald, hvilket gør, at de først kan komme i gang med resultatafgivelse sent på dagen. Da rigtig mange af disse opkald handler om oplysninger, som er angivet i FarmCockpit opfordres man til at søge oplysninger her, inden evt. opkald foretages.
20. januar: Nye maskiner testes
Kopenhagen Diagnostik er i gang med at udvide kapaciteten. I forbindelse med den længe ventede produktionsudvidelse er den første af de 2 nye punchrobotter (Eliot 2) nu leveret og skal gennemføre to afgørende tests, før den kan anvendes.
En såkaldt SAT - site acceptance test - som skal sikre, at det følsomme udstyr kan fungere i det pågældende miljø. Samt integration i LIMS - laboratorie datastyresystemet - så udstyret kan tale med Diagnostiks computere. Når test er gennemført tilfredsstillende, forventes ELISA-kapaciteten at kunne udvides.
Endnu en punchrobot, Eliot 3, forventes leveret inden udgangen af januar. Ved fuld integration af Eliot 2 og 3 samt fulddrift på Rosa og Lisa (ELISA robotterne) forventes en daglig ELISA-kapacitet på op mod 60.000 prøver.
ELISA-robotterne er afhængige af at modtage forberedte prøver fra punch-robotterne. Så selvom den nye ELISA-robot har været leveret før jul, så har det ikke været muligt at udnytte denne kapacitet før levering og implementering af punch-robotterne er gennemført.
19. januar: 300.000 prøver på lager
Der er pt cirka 300.000 prøver på lager, hvilket nærmest er en halvering i forhold til for få uger siden. Der er en kalkuleret svartid på cirka 2 dage for CIEP og 14 arbejdsdage for ELISA. Nogle avlere oplever dog længere svartider, da de har omprøver i proces. Der arbejdes på højtryk for at normalisere svartiden inden februar. Den forholdsvise store forskel i svartid mellem CIEP og ELISA er planlagt og udnyttes til at imødekomme den besluttede totaltest på Sjælland.
Status per 19/1-16 er som følger:
Sjælland har 5 mistænkte og 3 smittede farme.
Nordjylland har 17 mistænkte og 105 smittede farme.
Midtjylland har 40 mistænkte og 87 smittede farme.
Fyn og Sønderjylland har 4 mistænkte og 2 smittede farme.
Bornholm er som eneste landsdel stadig fri for plasmacytose, da der også er konstateret smitte på Fyn.
14. januar: Totaltest på Sjælland
Plasmacytosesituationen på Sjælland med tre smittede farme og seks mistænkte bevirker, at Diagnostik har valgt at henstille til alle farme på Sjælland at foretage totaltest.
14. januar: 260.000 blodprøver på lager
Kopenhagen Diagnostik oplever i disse dage en ekstra belastning på både maskiner og personale - Det giver en forlænget svartid. Udover de lovpligtige blodprøver, indsendes der også ekstra blodprøver fra kontrolzoner, som bevirker at ekstra mange prøver skal foretages.
17. december: Mink, der er taget blodprøve fra, skal kunne genfindes
De seneste måneders udvikling i plasmacytose - og det udvidede testprogram flere steder - har desværre afstedkommet flere situationer, hvor Diagnostik har indkaldt fornyede prøver fra bestemte mink, men hvor avleren ikke har kunnet levere en prøve fra de samme mink igen.
Det er helt normalt, at Diagnostik indkalder fornyede blodprøver fra bestemte mink. Det sker efter nærmere fastlagte procedurer og for i alles interesse at sikre, at testresultater, der ikke slår helt klart ud til den ene eller den anden side, først konkluderes på et fuldstændigt validt grundlag. Af og til sker det desværre, at avleren ikke kan efterkomme Diagnostiks anmodning om at få indsendt en ny blodprøve fra en bestemt mink. Der er derfor grund til at indskærpe, at de mink, som man tager blodprøver fra, skal altid kunne genfindes, hvis der anmodes om det. Hvis avleren ikke er i stand til dette, er Diagnostik selvsagt nødsaget til rutinemæssigt at konkludere, at den pågældende mink har plasmacytose.
Husk derfor altid, at sikre individuel identifikation på de mink, der tages blodprøve fra, og sørg for, at alle disse mink – hvis der bliver behov for det – til enhver tid kan genfindes.
5. december: Smittet pelsdyrhold på Sjælland
Ved indsendelse af mink til undersøgelse på DTU er Kopenhagen Diagnostik blevet orienteret om, at der på farmen tilhørende Nordgårdens Pelsdyrfarm i Svinninge er påvist reagenter, hvorfor farmen bliver registreret som smittet pelsdyrhold.
Omkring farmen vil der blive etableret en kontrolzone, hvor det blandt andet ikke er muligt at flytte dyr.
Yderligere orientering vil tilgå først i næste uge.
1. december: Diagnostik indfører difference-forsendelse
Der ligger efterhånden ca. 175.000 testkort i overskud ude hos avlerne. Da det er spild af tid og ressourcer at sende testkort ud til de farme, der allerede har materiale i forvejen, indfører vi fra nu af den såkaldte difference-forsendelse.
I praksis betyder det, at Diagnostik fremover kun sender det antal testkort, der sammen med den forventede lagerbeholdning hos dig, er nødvendige for at gennemføre den planlagte test. Har du rigeligt med kort fremsendes kun følgesedlen. På følgesedlen vil det blive angivet hvor mange testkort Diagnostik har registreret, at du forventes at have på farmen. Hvis dette tal ikke passer, bedes du angive det korrekte antal på følgesedlen retur med prøverne eller via mail til Diagnostik: diagnostik@kopenhagenfur.com.
Har du ikke nok testkort, skriver du selvfølgelig til Diagnostik med det samme. I denne sammenhæng skal du IKKE RINGE til Diagnostik, da du tager telefontiden fra avlere, der virkelig har brug for hjælp.
Der må forventes op til 7 hverdage på blodprøvesvar frem til slut december. Dette svar bliver IKKE anderledes, ved at du tager telefontid fra Diagnostik.
Med venlig hilsen
Kopenhagen Diagnostik
28. november: Reagent på Sjælland
Der er fundet 1 reagent ud af 350 prøver fra KU's forsøgsfarm i Tåstrup på Sjælland. Farmen vil her i weekenden blive totaltestet forud for umiddelbar nedpelsning og desinfektion.
Tåstrup-farmens totaltest vil blive analyseret i Diagnostik inde for få dage. De farme som inden for det sidste halve år har indkøbt dyr fra farmen i Tåstrup vil blive sat til en totaltest umiddelbart.
Når yderligere resultatet af totaltest foreligger, vil der blive taget stilling til omfanget af et udvidet testprogram for de sjællandske farme.
20. november: Møde i Holstebro
Som det tidligere er blevet meddelt, så afholdes der møde i Plexus i Idom mandag d. 23. november kl. 19.00
Dagsorden:
Status d.d.
Testforløb indtil jul.
Svar på ofte stillede spørgsmål.
Evt.
Diagnostik vil være vært.
11. november: Status på Test600
Kopenhagen Diagnostik er nu færdige med at teste blodprøverne, som er indsendt i forbindelse med Test600. Nu fortsætter arbejdet med at undersøge de indsendte blodprøver i forbindelse med Totaltests. For en uge siden havde Diagnostik omtrent 170.000 blodprøver på lager. Det tal er nu nede på cirka 107.000 blodprøver.
På landsplan er der 167 farme, der har fået konstateret reagenter i deres farm. Af disse 167 er 115 smittede pelsdyrhold og 52 er mistænkte.
I bekæmpelseszonen er der 35 farme, som har status som smittede, og 21 farme, som har status som mistænkte.
Den gennemsnitlige svarventetid forventes nu at være nede på fire dage.
6.november: Info i forbindelse med plasmacytosekonstatering
I disse dage udsendes følgende startepakkebrev til avlere udenfor bekæmpelseszonen i forbindelse med konstatering af plasmacytose på deres farm.
Kære avler
Du modtager denne mail, fordi der er konstateret plasmacytose på din farm.
Der er vedhæftede nogle filer til denne mail, som du kan have glæde af at kigge igennem.
Følgende filer er vedhæftet:
Plasmacytose på farmen, hva´ så? Her vil du få svar på, hvad du skal gøre lige nu og her på den korte bane, og de næste par dage efter at have fået at vide, at der er plasmacytose på din farm.
Kontaktpersoner. Her finde du kontaktoplysninger på de personer, der arbejder med plasmacytose og som aflægger besøg på farmene efter fund af reagenter.
Håndtering af halm. Her finder du oplysninger om, hvordan halmen kan håndteres og kontaktinformationer i forbindelse med afbrænding i de forskellige kommuner.
Rengøring og desinfektion af pelsdyrfarme. I denne pjece finder du oplysninger om rengøring og desinfektion af farme incl. håndtering af halm og gylle.
Spørgeskema, smitterisiko. Et spørgeskema som vi typisk vil gennemgå sammen med dig på det første besøg, for at se hvilke smitterisici, de er på din farm. Du behøver ikke svare på det nu og her, men så har du muligheden for at kigge det igennem, inden vi ses.
---------------------------------------------------
Du vil blive kontaktet mht. besøg hos dig.
Under besøget hos dig vil vi typisk gennemgå følgende:
• Udbredelse af plasmacytosen på farmen, er der symptomer eller ej
• Er der truffet beslutning om sanering
• Status mht. indkøb af dyr
• Status mht. rengøring og desinfektion af farmen, hvem gør hvad
• Er der plads til gyllen indtil endt rengøring incl. gennemgang af hygiejniseringsprocedure
• Er der områder der skal forbedres lige nu og her mht. smittebegrænsning
• Der vil blive udtaget en vandprøve for at tjekke op mht. utætheder i vandsystemet
• Der vil blive taget hjerteblod ud fra 1-5 reagenter til DNA sekventering af virus(Mette Kragh Jensen)
• Gennemgang af spørgsmål far avler, stort som småt.
• Der vil blive udarbejdet en handlingsplan til dig, så du har mulighed for at gå tilbage og se, hvad det nu var, der blev aftalt/talt om under besøget. Det er mange oplysninger på kort tid så, derfor er det rart at få det skrevet ned.
Besøgene tager i gennemsnit 2,5 time.
5. november: 50.000 puljedyr efterspørges til december
MInkBørsen er oppe og køre og benyttes flittigt af avlere, som enten udbyder eller efterspørger dyr.
Kopenhagen Diagnostik efterspørger i den forbindelse 50.000 puljedyr til MinkBørsen.
Der er tale om følgende:
Brown / Glow
Pastel
Pearl
Palomino
White
Avlere, som stiller puljedyr til rådighed indtil d. 24 december, bedes læse følgende puljedyrsaftale.
I bedes samtidig være opmærksomme på, at dyrene skal være prisindeks 100 eller derover.
Information om køb/salg videregives til MINKbørsen på mail MINKborsen@kopenhagenfur.com eller til Birgitte N. Laursen tlf. 4326 1017 eller Jens Groot tlf. 3060 8060.
5. november: Diagnostik snart færdige med Test600
Til dato er der 89 farme med reagenter uden for bekæmpelseszonen - heraf er 30 mistænkte pelsdyrhold.
19 farme mangler at indsende Test600. Blodprøver fra 70 farme ligger i kø hos Diagnostik og afventer svar.
Til dato har Kopenhagen Diagnostik 170.000 blodprøver på lager.
29. oktober: Testplan til og med januar 2016
På grund af plasmacytosesituationen i Holstebro skal der testes rekord mange prøver på kort tid. Dette gør, at Diagnostik er nødsaget til at prioritere prøverne således, at farme med relativ høj risiko tilgodeses. For at sikre optimal udnyttelse af den samlede testkapacitet mellem CIEP og ELISA vil Diagnostik i den kommende periode bede udvalgte avlere, for en stund, at indsende deres prøver til CIEP (dvs med kassetter og glasrør) i stedet for ELISA (de grønne test-kort). Herudover vil Diagnostik udskyde testen af indsendte prøver fra lav-risiko farme til januar 2016 inden for rammerne af lovgivningen.
Prioriteringerne vil medføre at:
• Salgsprøver fra farme beliggende på Sjælland, Bornholm, Fyn og det meste af det det sydlige og østlige Jylland kan indsendes som planlagt (gerne senest muligt) i ugerne 49-51, MEN testes først i løbet af januar 2016.
• Hantest fra farme beliggende på Sjælland, Bornholm, Fyn og det meste af det det sydlige og østlige Jylland kan indsendes som planlagt (gerne senest muligt) i ugerne 48-51, MEN testes først i løbet af januar 2016.
• Der skabes den nødvendige test-kapacitet til håndtering af saneringsdyr.
22. oktober: Kopenhagen Diagnostik kører på maximal kapacitet
Kopenhagen Diagnostik tester i disse dage omtrent 50.000 blodprøver om dagen fra de danske minkavlere for at kunne give et retmæssigt overblik over den pludselige plasmacytose-situation. Det høje antal blodprøver testes ved både den ældre CIEP-test og den nyere Elisa-test.
I skrivende stund mangler 183 farme at indsende blodprøver i Test 600 til Diagnostik. Blodprøver fra 176 farme ligger nu i kø for at blive testet. Når alle tests er overstået vil der totalt være gennemført tests fra omtrent 1000 farme i alt.
38 farme mangler at indsende totaltest fra kontrolzonerne, og blodprøver fra 46 farme i kontrolzonerne ligger i kø for at blive testet.
Der registreret 20 mistænkte farme beliggende uden for bekæmpelseszonen og 34 smittede farme.
I bekæmpelseszonen er der til dato 16 mistænkte og 25 smittede farme.
På landsplan 36 mistænkte og 59 smittede farme.
Kopenhagen Diagnostik vil bede udvalgte avlere om, at der i en periode testes ved hjælp af CIEP, selvom avleren er omfattet af ELISA-metoden. Dette gøres, for at personalet ved Diagnostik kan sikre en optimal udnyttelse af den samlede behandlingskapacitet.
Diagnostik har mere end 200.000 blodprøve på lager, som metodisk bliver gennemgået. Personalet forsøger også efter bedste evne at tage imod telefoniske henvendelser fra avlere, og samtidig have fokus på blodprøverne. Den store mængde af blodprøver, dataefterbehandling mm, som skal gennemgås, betyder, at svarventetiden pt er oppe på omtrent 7 arbejdsdage.
Se kort over plasmacytose-situationen her
Orange – saneringsfarme
Blå – mistænkte
Røde – Smittede
Grøn – Fri
Lyseblå - Sommerfarme
13. oktober: 40 procent har foretaget tests i Holstebro-området
Status i Holstebro-området
40 procent af farmene i Holstebro-området har foretaget test. Af disse farme er 11 registrerede som smittede pelsdyrhold og tre som mistænkt. Disse 14 er beliggende i kontrolzonen. Uden for kontrolzonen er yderligere to registreret som mistænkt.
Samlet status i Jylland
Cirka 45 procent af farmene i Jylland har foretaget Test600 uden for bekæmpelseszonen og uden for kontrolzonerne.
Samlet set har 23 farme til dato fået konstateret reagenter ved Test600- heraf 8 som mistænkt pelsdyrhold. Der er oprettet kontrolzoner i Midtjylland ved Sørvad, Ringkøbing og Ulfborg. I Nordjylland er der oprettet kontrolzoner ved Frøstrup og Terndrup.
Diagnostik melder, at man ved brug af Test600, i skrivende stund dagligt registrerer tilfælde med plasmacytose.
Det er planlagt, at samtlige tests skal være indsendt ved udgangen af uge 44.
30. september: Test 600 afslører igen reagenter
Prøverne fra Test 600 kommer ind som planlagt. Lige nu har 286 avlere indsendt 161.000 prøver, hvilket svarer til 27,5 % af både prøver og farme. Heraf er der givet svar til 168 farme.
Håbet har været, at der ikke skulle være reagenter blandt de prøver, som bliver indsendt, men som tidligere orienteret har Test 600 haft sin berettigelse.
Igen i dag er der påvist reagenter i nye farme, en beliggende ved Hjerm, ikke langt fra Struer. Farmen er registreret om mistænkt pelsdyrhold, og derfor etableres der ikke kontrolzone. En farm ved Staby vest for Holstebro med 5 reagenter, omkring denne farm etableres en kontrolzone, hvilket medfører, at 7 farme er kommet i denne kontrolzone.
I kanten af den oprindelige kontrolzone nord for Holstebro, kom yderligere 5 farme ind i en kontrolzonen, da yderligere en farm fik konstateret 4 reagenter. I det område er der således i dag fundet 3 farme med reagenter.
For de avlere som kommer i kontrolzone giver det udfordringer med pelsningen, ifald man ikke selv pelser. Information om netop pelsning vil komme senere.
I en farm øst for Thisted er der i dag konstateret reagenter hvorved der er etableret en kontrolzone, hvilket har medført at 2 andre farme er berørt.
I bekæmpelseszonen bliver der fortsat indsendt prøver, og her er kun 1 farm ved Dronninglund konstateret med reagenter i denne uge. Farmen er en saneringsfarm fra sidste år.
Testen som er planlagt af avlsdyr i perioden frem til medio oktober, har Diagnostik modtaget ca. 60 % af prøverne hvoraf ca. 340.000 er undersøgt = 55 %.
25. september: Test 600 har sin berettigelse - 2 nye farme med reagenter
Desværre må Kopenhagen Diagnostik konstatere, at Test 600 var berettiget og i øvrigt virker efter hensigten. Der er nu konstateret to nye farme med reagenter i området omkring Holstebro.
I Ulfborg blev der på en farm med 750 avlstæver fundet 1 reagent ved kontrol af Test 600, ved efterfølgende test er der ikke fundet yderligere reagenter i farmen. Farmen er registreret som mistænkt pelsdyrhold, hvorfor der ikke er etableret en kontrolzone omkring farmen. Der vil efterfølgende blive udtaget flere prøver i farmen.
I en anden farm på 1000 avlstæver beliggende ved Sørvad syd for Holstebro er der også konstateret 1 reagent ved en Test 600, her blev der ved yderligere undersøgelse konstateret i alt 7 reagenter, hvorfor farmen nu er registreret som smittet pelsdyrhold, og der er etableret en kontrolzone, hvor 18 farme bliver berørt.
Samlet er der i Jylland planlagt en Test 600 for ca. 1050 farme, og indtil dato har Diagnostik modtaget 110.000 prøver fra 200 farme.
Rundt i Vendsyssel (bekæmpelseszonen) er der indtil dato fundet 14 farme med reagenter. I Brovst-området er der konstateret reagenter i 2 farme - den ene er en nystartet farm, og den anden er en farm, som har været uden reagenter i de sidste 15 år.
Området omkring Brønderslev er også berørt af plasmacytose i 3 farme, og andre er beliggende i områderne fra Hjørring og over til Frederikshavn. Der henvises til listen med reagentfarme.
12. september: Efterårets plasmacytosetest er så småt kommet i gang
Som det er alle bekendt har vi måtte udsætte indkaldelse af prøver udtaget på de nye testkort (Elisatesten) til uge 39. Prøver udtaget på de grønne testkort bliver i første omgang kun udtaget på farme, som er beliggende uden for Nordjyllands Pelsdyravlerforening. Indfasningen for resten af landet vil foregå langsomt over vinteren 2015-2016.
Indtil dato har vi derfor kun modtaget prøver, som kan analyseres i det gamle testsystem (CIEP-testen).
I bekæmpelseszonen har vi modtaget prøver fra 52 farme, i alt 94.700 prøver. Heraf har vi påvist reagenter i 4 farme. I alt skal der udtages prøver af alle avlsdyr på over 300 farme i bekæmpelseszonen, hvilket først forventes afsluttet medio oktober.
Status i Midtjylland
Som tidligere orienteret blev 3 farme straks aflivet i juni.
Farmen ved Højslev blev rengjort umiddelbart efter aflivning, og der blev i starten af juli genindsat goldtæver i farmen. Der blev lavet aftale om, at farmen igen blive saneret til pelstid, hvorefter der efter endnu en godkendt rengøring vil blive indsat ny besætning ultimo februar 2016.
I farmen ved Sdr. Felding blev rengøring startet kort efter, at dyrene var aflivet, vask pågår stadig i farmen, og forventes at blive afsluttet i starten af oktober. I forbindelse med rengøring af farmen er det samtidig besluttet at foretage en renovering af farmen. Det forventes, at der vil blive indsat dyr i farmen ultimo februar 2016.
Farmen i Holstebro er endnu ikke rengjort. Umiddelbart efter aflivning blev farmen tømt for halm etc. og efterfølgende blev der udlagt vådkalk i hele farmen. Farmen vil først blive rengjort fra slutningen af september, og det forventes, at rengøring vil være afsluttet senest starten af november.
Den sidste farm, som er smittet med plasmacytose ved Holstebro, hvor der fra DTU blev påvist virus i en mink, er ikke saneret. Ved efterfølgende test af alle dyr i farmen er der ikke påvist yderligere reagenter i farmen, men kontrolzonen om farmen vil alligevel tidligst kunne ophæves efteråret 2016.
For alle farme, som er beliggende i en kontrolzone, vil der være krav til godkendelse om transport af dyr til pelsning og godkendelse for valg af pelseri ifald pelsning ikke bliver foretaget i eget regi på farmen.
19. juni: Farmen ved Sønder Felding bliver nedpelset
Avler har i går besluttet at nedpelse farmen. Aflivning af dyrene vil blive iværksat mandag den 22. juni, og forventes afsluttet senest med ugens udgang. Rengøring af farmen vil blive iværksat umiddelbart efter.
Manglende blodprøver
Ved gennemgang af vores kartotek fremgår det, at der stadig er avlere, som ikke har udtaget blodprøver af goldtæver, og tæver med mistede kuld. Vi må på det kraftigste opfordre til, at prøverne bliver udtaget og indsendt, da manglende indsendelse vil medføre indberetning til fødevarestyrelsen, hvor farmen vil blive pålagt totaltest.
17. juni: Straks-sanering og ny plasmacytose-ramt farm.
Aflivning af minkene på farmene beliggende ved henholdsvis Holstebro og Skive er afsluttet.
For farmen beliggende ved Holstebro er det besluttet, ikke at indsætte dyr før slut februar 2016. Det betyder, at rengøring af farmen ikke vil blive igangsat før senere på efteråret. Farmen beliggende ved Skive vil blive rengjort umiddelbart, og der vil blive indsat goldtæver. Farmen vil igen ved pelstid blive saneret, før der sættes dyr ind i slutningen af februar måned 2016.
Ved test af goldtæver i en farm beliggende ved Sønder Felding er der konstateret 55 % reagenter. Fundet af reagenter i farmen medfører, at der omkring farmen etableres en kontrolzone på 5 km.
12. juni: Status vedr. plasmacytose
Der er dags dato lavet aftale med to plamsmacytose-smittede farme ved henholdsvis Holstebro og Skive om straks-sanering.
Aflivning af dyrene på de to farme iværksættes straks.
4. juni: Opdatering fra Diagnostik
Diagnostik mangler stadig blodprøver fra goldtæver og tæver med mistede kuld fra ca.30 % af farmene på landsplan.
Ved indsendelse af de nye grønne testkort, skal vi gøre opmærksom på, at de skal være tørre inden indsendelse. Er prøverne våde ved modtagelse, vil de blive lagt til side til tørring, hvilket vil medføre en længere svartid på prøverne.
Lad kortene tørre inden indsendelse, evt. med en lille luft blæser uden varme. Når kortene lægges til tørre, så skal I sikre, at kortene ikke kan blive forurenet med f.eks. fugleklatter (i så fald vil de ramte prøver være uanvendelige).
Ved indsendelse af kortene må de ikke pakkes ind i plastic, sølvpapir eller andet materiale, som medfører, at de ikke kan ånde, men kun bundtes med den medsendte elastik, inden kortene returneres.
Farmen beliggende syd for Holstebro, hvor der i forrige uge blev konstateret en reagent, er efterfølgende totaltestet uden fund af reagenter.
29. maj: Opfølgning på seneste udvikling
Midtjylland
Alle i kontrolzonerne har indsendt goldtævetest. Der er i goldtævetesten i Holstebro-området fundet reagenter på to farme.
Den ene farm er den første farm, der blev straks-saneret ved Holstebro sidste år, og som har stået tom indtil februar. Der er ved test af goldtæver og yderlige test i alt fundet 14 reagenter spredt rundt på farmen.
Den anden farm med en enkelt reagent, er beliggende umiddelbart uden for kontrolzonen. Der er foretaget yderligere test i denne farm, hvor det forventes, at svaret vil foreligge først i næste uge.
Udover disse to farme med reagenter, er der en farm, hvor der ved indsendelse af dyr til DTU Vet er fundet virus i et enkelt dyr. Denne farm er registreret som smittet pelsdyrhold og har medført dannelse af en ny kontrolzone i området. Ved yderligere test i denne farm er der ikke fundet flere reagenter.
Der blev d. 27. maj afholdt møde i Plexus til orientering af avlerne fra området. Der er udarbejdet et referat fra mødet, der er sent til avlerne i kontrolzonerne og til Midtjyllands bestyrelse, er man interesseret i mere info fra mødet, kan man kontakte Jørgen Østergård, Mette Kragh Jensen eller et medlem fra MP.
Nordjylland
I bekæmpelseszonen har 236 ud af 315 indsendt goldtævetesten. Alle indsendte på nær 4 er færdiganalyseret. Der er kun fundet reagenter (13 stk.) i én af farmene. Pågældende farm er én af de farme, der fortsatte trods fund af reagenter i februar.
22. maj: Status d. 22. maj
Midtjylland:
På baggrund af de goldtævetest, der til dato er undersøgt i Holstebro-området, er der fundet hhv. 1 og 3 reagenter på to farme. Begge farme skal foretage en totaltest.
Den ene af de to farme lavede sidste sommer en strakssanering. På denne farm er man i gang med at tage yderligere blodprøver, der vil blive testet i næste uge.
Farmen med 1 reagent har ikke tidligere haft reagenter og er hermed registreret som mistænkt pelsdyrhold.
Denne farm ligger lige udenfor kontrolzonen. Fra denne farm er der undersøgt blodprøver fra nabodyr til reagenten uden fund af antistoffer mod plasmacytose i disse.
På farmen vil der over pinsen blive taget yderligere blodprøver, der ligeledes vil blive testet i næste uge.
Nordjylland:
På en af de farme, der er kørt videre trods fund af reagenter i februar, er der i goldtævetest fundet yderligere 13 reagenter. Alle reagenter er aflivet.
21. maj: Farm med 1 reagent udenfor kontrolzonen Farm i Holstebro-område udenfor kontrolzonen har fået konstateret 1 reagent. Farmen er registreret som mistænkt pelsdyrhold. Der tages yderligere prøver på farmen. 13. maj: Diagnostik er begyndt at modtage blodprøver
De første prøver udtaget af goldtæver og tæver med mistede kuld er modtaget, og svar er givet uden fund af reagenter.
For hele landet er der modtaget ca.35.000 prøver fra 129 farme. I kontrolzonerne ved Holstebro er der modtaget prøver fra 15 farme, hvoraf der er givet svar på 4 farme, og i bekæmpelseszonen er der modtaget prøver fra 33 farme, hvor af 18 har fået svar.
Som tidligere orienteret bliver der udtaget prøver både til den nye Elisa-test og den gamle Ciep-test. Dette afhængig af hvor i landet farmen er placeret. Vær opmærksom på at svartiden vil være mindst 2 – 3 arbejdsdage på Elisa-testen.
Som opfølgning på situationen i Holstebro-området er der fremsendt mødeindkaldelse til avlere i området. For berørte avlere; se fremsendte mail.
I bekæmpelseszonen er der krav om totaltest af alle avlsdyr i april for de avlere, som er registreret med reagenter. Ud af de 12 farme, som skulle lave en totaltest af alle avlsdyr, har 3 undladt at teste, hvilket har medført indberetning til fødevarestyrelsen.
De 12 farme, der er fortsat trods fund af reagenter, har haft et normalt forløb gennem parrings-, drægtigheds- og fødselsperioden. Så indtil videre er der ingen kliniske symptomer om plasmacytose på disse farme.
30. april: Farm på Idomvej ved Holstebro
Diagnostik har i dag modtaget ca. 504 blodprøver fra farmen på Idomvej ved Holstebro, disse er testet uden fund af reagenter. Farmen er i gang med at blive testet af samtlige avlsdyr og vil være færdig testet start uge 19.
29. april: Nyt smittet pelsdyrhold ved Holstebro
Der er dags dato bekræftet fund af en reagent i en farm på Idomvej ved Holstebro.
Reagenten er fundet ved PCR test udført på DTU Veterinærinstituttet.
Der er fra farmen indsendt tre dyr til undersøgelse pga. øget dødelighed, og yderligere fandtes potesår på et af de tre indsendte dyr. Pga. organforandringer bl.a. i leveren blev dyrene undersøgt for plasmacytose.
Avler er kontaktet af den praktiserende dyrlæge, og der er i samarbejde med Kopenhagen Diagnostik iværksat øjeblikkelig yderligere test i farmen.
Den pågældende farm er gennem de sidste 12 mdr. testet efter programmet i området uden fund af reagenter. Ved indsendelse af 48 blodprøver d. 24. april, var der ingen fund af reagenter.
Da virus er påvist via PCR betyder dette i forhold til plasmacytose bekendtgørelsen, at farmen registreres som et smittet pelsdyrhold.
Den kommende test i Holstebro området er planlagt, så resultaterne foreligger den 15. – 20. maj.
19. marts: Midtjylland
Status for de to farme i Holstebro der fik konstateret reagenter slut i sæsonen, er nået langt mht. rengøringen. Den ene farm er færdig med rengøringen af hallerne, men mangler nogle enkelte ting omkring farmen og i pelseriet. Den anden farm er godt i gang med rengøringen og forventes færdig inden for den næste uge.
Opfordring: Har man en farm i overvågningszonen og skal sælge dyr til sanering, opfordres der til, at der testet hanner efter endt parring i sælgerfarmen. Det er ikke en lovbefalet test, men vil være en god sikring, idet februar-testen jo har vist, at der ikke er helt ro på plasmacytosen i Holstebro-området, derfor bør man udvise ekstra omhu og deraf denne opfordring. Som bekendt må blodprøver i forbindelse med flytteattester være op til 3 måneder gamle, og er der farme, der ikke har testet siden januar og skal flytte dyr i april, vil det være yderst relevant at foretage en hantest for at få en opdateret viden omkring status på sælgerfarmen inden flytning af dyr. For materiale til dette kontaktes laboratoriet. HUSK: Hanner anvendt til parring ikke må omsættes i perioden 10.marts – 15.april og skal testes på ny efter den 15.april.
5. marts: Status i Jylland
Midtjylland: Vi har nu modtaget prøver fra alle farme, og alt er testet igennem. Resultatet af februar-testen i Holstebroområdet er, at der er fundet 1 farm med 2 reagenter, resten er testet uden fund af reagenter. Farmen med 2 reagenter har aflivet alle minkene, der er afleveret til pelseriet. Mandag starter rengøringen af farmen op. Derudover forløber rengøringen af farmen, med fund af reagenter i januar, planmæssigt. Næste test i kontrolzonerne og på sanerede farme bliver goldtævetesten. Der vil blive afholdt orienteringsmøde medio april for avlere i kontrolzonerne, mere info herom senere.
Nordjylland: Der er siden jul fundet reagenter i 20 farme i Vendsyssel. 9 af disse farme har saneret og sætter parrede tæver ind. 11 fortsætter trods fund af reagenter på farmen; 6 af disse farme har 1-3 reagenter, og 5 farme har over 3 reagenter.
Derudover har vi 3 farme, der har haft reagenter i november, men som efterfølgende har lavet test på farmen, hvor der ikke er fundet flere reagenter; disse 3 farme fortsætter ligeledes uden at sanere.
Næste test i Vendsyssel bliver hantest på de farme, der har fortsat med reagenter, samt på de tre farme, der havde fund af reagenter i december.
20. februar: Status på test i kontrolzonerne i Midtjylland og bekæmpelseszonen i Vendsyssel
Indtil dags dato er der modtaget prøver fra ca. 80 % af de 36 farme, som er beliggende inden for kontrolzonen ved Holstebro. Godt 40 % af avlerne har fået svar på blodprøverne. I ingen af de undersøgte blodprøver er der konstateret reagenter.
Alle smittede farme beliggende i kontrolzonen er nedpelset, og kun én mangler at afslutte rengøring. For de to mistænkte farme beliggende uden for kontrolzonen er den ene farm rengjort og godkendt. Den anden farm ved Aulum har generhvervet status som A-farm ved netop afsluttet totaltest.
I den ekstraordinære overvågningszone ved Holstebro har alle udtaget blodprøver, og når de sidste prøver er modtaget, vil de blive undersøgt hurtigst muligt.
I bekæmpelseszonen er der indtil dato modtaget prøver fra 92 % af farmene. Ca. 70 % af avlerne har fået svar på blodprøverne. Af de 11 farme, som indtil dato har fået konstateret reagenter ved februar testen, har fire avlere valgt at nedpelse besætningen.
Laboratoriet har stadig mange blodprøver på lager, og modtager stadig mange. For at afhjælpe den lange svartid må vi stadig opfordre de avlere, som endnu ikke har udtaget blodprøver, at rekvirere de nye testkort.
19. februar: Flytning af saneringsdyr
Diagnostik har fået flere henvendelser om tidspunktet for flytning af dyr til farme, som har saneret for plasmacytose. For de avlere, som har indgået en saneringsaftale, fremgår det af kontrakten, at dyrene tidligst må flyttes fra d. 21. februar 2015. Det fremgår også af aftalen, at minkene, som må indsættes, skal være af typerne Brown/Glow, Pastel, Pearl, Hvide eller Palomino.
Skulle der være tvivl eller spørgsmål kan der rettes henvendelse til Kopenhagen Diagnostik.
16. februar: Få kortere svartid ved akut indfasning af ny testmetode
På grund af kontrolzonen i Holstebro vil antallet af blodprøver frem mod parring overstige kapaciteten i Diagnostik. Vi har derfor besluttet, helt ekstraordinært, at indfase den nye test (ELISA) for de avlere i bekæmpelseszonen og kontrolzonen, hvor det giver mening med kort varsel at overgå til den nye test. Dvs. at avlere, som stadig mangler at udtage blodprøver, bedes kontakte Diagnostik så hurtigt som muligt for at få tilsendt ”de grønne testkort”. Dette for at sikre så lav en svartid som muligt. De avlere som ved denne lejlighed overgår til ny test vil forblive på den nye test fremover.
23. januar: Opdatering af blodprøve-status
Holstebro overvågningszone er ved at være ved vejs ende med totaltesten. Der mangler blodprøver fra 10 farme. 18 farme ligger i kø for at blive testet, det forventes at der er svar på disse, senest tirsdag den 27. januar.
22. januar: Blodprøver i Holstebro området
Kopenhagen Diagnostik mangler blodprøver fra 19 farme i overvågningszonen, og ca. 40 farme ligger i kø for at blive testet. Blodprøver modtaget til og med onsdag 21. januar kan forvente svar senest mandag den 26. januar.
20. januar: Status
Reagenterne på den senest smittede farm, og de andre mink siddende i de to haller, hvor reagenterne var placeret, blev i fredags aflivet. Hele farmen vil blive pelset ned. Pelsningen vil foregå hjemme på farmen. Ca. d. 29. januar vil rengøringen af farmen igangsættes og forventes tilendebragt 14 dage senere. Der vil blive kørt med to vaskehold på farmen. Planen er at indsætte parrede tæver på denne farm, men samtidig at afslutte rengøringen, inden der indsættes dyr på nabofarmen, der også er saneret.
16. januar: Blodprøver i Holstebro-området
Der er til dato testet 117 farme ud af de 214 planlagte, 47 farme ligger i kø for få testet modtagne blodprøver. Vi mangler at modtage blodprøver fra 50 farme. Vi regner med at alle blodprøver modtaget fredag den 16. januar, vil være færdig testet senest onsdag middag.
15. januar: Nyt tilfælde af plasmacytose er konstateret på farm i Holstebro
På en farm beliggende inden for kontrolzonen ved Holstebro er der ved test af avlsdyr påvist 11 reagenter.
Med fundet af de 11 reagenter bliver farmen registreret som smittet pelsdyrhold, og der etableres derfor en kontrolzone om farmen. Da farmen allerede er beliggende i en kontrolzone, vil der kun være tale om en udvidelse af en allerede eksisterende kontrolzone.
Udvidelsen medfører, at yderligere farme kommer ind i kontrolzonen og dermed skal opfylde de påbud, som kræves af farme beliggende i en kontrolzone.
Farmen ligger geografisk meget tæt placeret på en farm, hvor der for kort tid siden er saneret for plasmacytose. For alle avlere, som skal udtage blodprøver i kontrolzonerne ved Holstebro, skal vi opfordre til at indsende de planlagte blodprøver i overensstemmelse med det planlagte tidspunkt.
14. januar: Foreløbig status på blodprøver
I Holstebro overvågningszone er der modtaget blodprøver fra 117 farme ud af de 214 planlagte. Vi har til dato testet blodprøver fra de 68 farme.
7. januar: Blodprøver
Alle blodprøver, som er modtaget før jul og nytår, er nu testede. Vi er godt i gang med blodprøver modtaget den 6. januar 2015.
6. januar: Blodprøver og vaccination
I januar og februar måned er der mange, der skal have taget blodprøve af deres dyr. Der er samtidig mange, der skal have vaccineret dyrene mod hvalpesyge.
Det anbefales at tage blodprøverne, inden man vaccinerer eller som min. beregner 2-3 uger imellem vaccination og blodprøvetagning.
23. december: Svartid på blodprøver
Antallet af modtagne blodprøver i ugen op til jul betyder, at en del af prøverne først vil blive testet enten mellem jul og nytår eller i starten af det nye år.
Mellem jul og nytår vil der blive testet på prøver modtaget d. 16. og 17. december 2014. Prøver modtaget efter denne dato vil først blive undersøgt fra d. 5. januar 2015.
Diagnostik ønsker alle en god jul.
22. december: Farm i Aulum har foretaget totaltest
Farmen i Aulum som fik konstateret 1 reagent i midten af november, har efterfølgende foretaget test af samtlige dyr på farmen uden fund af reagenter. Farmen totaltester igen i februar.
17. december: Seneste reagentfarm ved Holstebro er nedpelset
I farmen beliggende ved Holstebro, hvor der blev konstateret 4 reagenter ved totaltest torsdag d. 11. december, har avler besluttet at sanere farmen.
Hele besætningen er aflivet, og dyrene er blevet afhentet til pelsning af et pelseri, som er godkendt til at pelse mink fra farme med reagenter.
Farmen vil blive tømt og gjort klar til rengøring hurtigst muligt. Det forventes, at rengøring vil blive udført med afslutning senest ultimo januar 2015.
Avler er i øjeblikket ved at sikre nye avlsdyr til kommende sæson.
12. december: Udvidet plasmacytosetest i perioden januar 2015 omkring Holstebro samt indkaldelse til orienteringsmøde
Plasmacytose-situationen blandt farmene beliggende i området ved Holstebro er fortsat betænkelig.
På baggrund af den hidtidige udvikling frygtes det, at der på nuværende tidspunkt stadig findes farme med uopklarede reagenter. Hvorvidt det er tilfældet skal hurtigst muligt be- eller afkræftes.
På baggrund af den bekymrende udvikling i spredningen af plasmacytose i området omkring Holstebro, indebærer det, at du skal indsende prøver af alle dyr, i et defineret område (se vedlagte kort forneden) som ikke er testet i forbindelse med han-testen. Dette gælder også salgsdyr.
Planlægningsbrevet for indsendelse af totaltesten vil blive fremsendt en af de førstkommende dage. Testmateriale til den planlagte totaltest vil blive fremsendt hurtigst muligt - testen skal udføres i den anførte testuge. Den samlede testperiode er planlagt til hele januar-måned. Formålet er at få klarhed over plasmacytose situationen i dit område inden den nye avlssæson.
For de farme, som er beliggende i kontrolzonen, vil kravet til totaltesten først være i februar-måned, hvilket er omfattet af bekendtgørelsen om plasmacytose hos pelsdyr.
Det er en ekstraordinær indsats, som vurderes at være nødvendig for at opnå den bedst mulige sikkerhed for den enkelte farm inden den kommende avlssæson. Udeladelse af denne test vil medføre, at farmen ikke længere vil være omfattet af katastrofehjælpsordningen for plasmacytoselungebetændelse.
På baggrund af den alvorlige situation indbydes alle midtjyske medlemmer derfor til orienteringsmøde torsdag d. 18. december 2014 kl. 19.00
PLEXUS
Idomlundvej 23a
7500 Holstebro
Til mødet vil Mette Krag Jensen og Jørgen Østergaard orientere om efterårets forløb, og den umiddelbare forestående testperiode. Er der spørgsmål til ovenstående kan Mette Kragh Jensen kontaktes på tlf. 4186 1312 eller Jørgen Østergaard på tlf.4326 1003.
På vegne af Midtjylland Pelsdyravlerforening
11. december: Nyt tilfælde af plasmacytose er konstateret på farm
I en farm beliggende inden for kontrolzonen ved Holstebro er der ved test af avlsdyr påvist 4 reagenter.
Med fundet af de 4 reagenter bliver farmen registreret som smittet pelsdyrhold, og der etableres derfor en kontrolzone på 5 km om farmen. Da farmen allerede er beliggende i en kontrolzone, vil der kun være tale om en udvidelse af en allerede eksisterende kontrolzone.
Udvidelsen medfører, at yderligere 6 farme kommer ind i kontrolzonen og dermed skal opfylde de påbud, som kræves af farme beliggende i en kontrolzone.
Med fund af endnu en farm med reagenter ved Holstebro kan der kun opfordres til, at alle avlere optimerer egne procedurer, hvad angår smittebeskyttelse.
For alle avlere, som skal udtage blodprøver i kontrolzonerne ved Holstebro, skal vi opfordre til at indsende de planlagte blodprøver så hurtigt som muligt.
21. november: John Papsø opfordrer: Tag han-testen nu og meld dig ind i Saneringsforsikringen
Formand i Midtjyllands Pelsdyravlerforening John Papsø mener, at den usikre situation i regionen kalder på, at flere medlemmer straks går i gang med at han-teste, samt overvejer medlemskab i Saneringsforsikringen.
Der er i indeværende sæson konstateret plasmacytose på seks farme i Midtjylland, og ifølge John Papsø er stemningen blandt avlerne i regionen præget af usikkerhed. Han opfordrer alle avlere i regionen til at komme i gang med at han-teste. Han-testen foretages i perioden 15. november – 15. januar.
-Tag han-testen nu. Der er kort behandlingstid hos laboratoriet, og det ville tage meget af trykket på den enkelte avler, hvis han valgte at han-teste nu, for så at få svaret hurtigst muligt. Derved opnår vi større sikkerhed og mindre pres på både den enkelte avler og det samlede lokalsamfund, siger John Papsø.
- Ydermere vil jeg, i forhold til saneringsforsikringen, godt genopfriske, at man, såfremt man ikke selv har meldt sig ud, stadig er gyldigt medlem. Den kører altså automatisk videre. Alle der på et givent tidspunkt har fået tilsagn om, at de er med, er stadig med. Men jeg vil godt opfordre flere til at melde sig til, da vi i fremtiden kan komme til at mangle dyr, siger John Papsø.
Ønsker man at være medlem i forsikringsordningen, skal man kontakte Gert Jeppesen på telefon; 22267000 eller mail: getamink@mail.dk
18. november: Endnu en farm med plasmacytose
I en farm beliggende ved Aulum, 20 km syd øst for de andre reagentfarme ved Holstebro, er der konstateret en mink positiv ved undersøgelse på DTU.
Med fundet af den ene reagent bliver farmen registreret som mistænkt pelsdyrhold, og der bliver derfor ikke etableret en kontrolzone.
Farmen er beliggende uden for den oprindelige 15 km overvågningszone, hvorfor der ikke automatisk var fremsendt materiale til pelsningstest. Dog har avler udtaget en delvis pelsningstest, hvor der ikke blev påvist reagenter. Avler har igangsat udtagning af blodprøver.
13. November: Et dyr er testet positivt
I forbindelse med salg af dyr er der blevet testet 3.300 dyr på en farm beliggende mellem Mejrup og Skave. Et dyr er fundet positiv for plasmacytose. Farmen vil blive nedpelset.
4. November: Opdatering på plasmacytose situationen
Der er p.t konstateret plasmacytose på 4 farme ved Holstebro. De to af farmene blev saneret i sommers.
Indenfor de sidste 10 dage er der fundet plasmacytose på yderligere 2 farme. Begge farme saneres til pelstid.
Der er oprettet 5 kilometers kontrolzoner omkring de smittede farme. Derudover er der oprettet en overvågningszone på 15 km. radius omkring de smittede farme, hvor samtlige avlere opfordres til at foretage en pelsningstest på 700 blodprøver for at få et overblik over, hvorvidt der er andre farme med reagenter i området.
Alle, som endnu ikke har indsendt prøver, er i gang med at udtage prøver. Samlet er der i kontrolzonerne ved Holstebro 35 farme med et samlet antal på 82.000 tæver
På Djursland er der i en farm konstateret plasmacytose i 1 mink. Avler har efterfølgende besluttet at nedpelse farmen.
På Nykøbing Mors og Thy er der konstateret plasmacytose i 3 farme. I de to farme har antallet af reagenter medført, at der er etableret kontrolzoner. Den sidste farm på Mors er pt. registreret som et mistænkt pelsdyrhold.
I bekæmpelseszonen i Vendsyssel er undersøgelsen af ungdyr, som skal indsættes i avl i fuld gang, hvilket har medført, at der er fundet yderligere farme med plasmacytose. Samlet er der i Vendsyssel "bekæmpelseszonen" indtil dato konstateret 34 farme med reagenter.
Diagnostik har d.d. udsendt saneringstilbud til 60 farme. Heraf er de 42 farme med reagenter og de resterende 18 farme er beliggende inden for 1 km. eller et nærmere defineret område.
31. oktober: Endnu en farm er konstateret smittet ved Holstebro
Der er fundet endnu farm med plasmacytose ved Holstebro. Den mistænkte farm er nu konstateret smittet, og derved udvides kontrolzonen i området som markeret på kortet nedenfor. Der er nu tale om to smittede farme indenfor den seneste måned. Det gælder fire på sæsonen.
30. oktober: John Papsø til midtjyske minkavlere: Vi skal have styr på plasmacytosen
Den seneste udvikling i Midtjylland, hvor plasmacytose er blevet opdaget hos en endnu en avler, får nu John Papsø til at opfordre alle minkavlere i Midtjylland om at få foretaget en Pelsningstest inden 15. november. Læs mere her...
28. oktober: Holstebroavler foretager Pelsningstest
Efter en avler på Holstebroegnen har fået konstateret plasmacytose henstilles der nu til, at avlere på denne egn skal få foretaget Pelsningstest
----------------------------------------------------------------------------------------
Historisk god plasmacytosesituation
Efterårets screening for plasmacytose er næsten afsluttet.
- Resultatet er rigtig lovende. Vi har ikke fundet en eneste reagent i Test 600, så lige nu er der slet ingen smittede farme syd for Limfjorden. Det er en historisk begivenhed. Efterårets screening i Indsatsområdet, hvor avlerne har testet 40 % af avlsdyrbestanden i kombination med en Test 600 er også forløbet rigtig godt, så vores liste over farme med reagenter efter 1. maj er derfor rekord lille.
Se listen her (Åbner i nyt vindue)
Teksten fortsætter under billedet
- Vi krydser nu alt, hvad vi har for, at ungdyrtesten i Indsatsområdet og screeningen i resten af landet frem til jul ikke giver kedelige overraskelser, siger Tina Struve, chefdyrlæge i Kopenhage Fur Diagnostik.
På sygdomsområdet er forekomsten af virus enteritis på de danske farme og det lave vaccinationsomfang derimod en udfordring, som alle avlere bør drøfte med deres praktiserende dyrlæge (Læs også historien om udbredelse af virus enteritis).
---------------------------------------------------------------------
Goldtæve testen er veloverstået
Der er fra maj til nu 410.400 prøver fordelt på ca 1.000 forsendelser. Mediansvartiden udgjorde 4 dage. Den gennemsnitlige svartid: 4,3 dage.
Det er væsentlig højere end normalt, men det skyldes de mange helligdage, der er faldet inde midt i ugerne, og derved koster 2 dages produktion.
Der blev er konstateret reagenter i 6 besætning i Indsatsområdet.
1 farm blev indberettet til FVST for ikke at indsende tilstrækkelig med blodprøver.
I goldtæve testen 2018 modtog vi 627.000 blodprøver, hvor af der blev kontateret reagenter i 14 besætninger.
-------------------------------------------------------------------
Dit valg af speditør påvirker svartiden på dit testresultat
Nogle avlere indsender blodprøver til Diagnostik via PostNord andre via GLS.
Vi har en aftale med PostNord om, at de afleverer prøverne på laboratoriet først på formiddagen. Det medfører, at prøverne kan startes op i vores produktion senere samme dag. GLS har desværre ikke kunnet levere samme service til os, og vi modtager ofte først deres levering omkring frokost. Vi bestræber os naturligvis på, at få opstartet alle prøver samme dag, som de leveres, men hvis antallet af prøver leveret af GLS er højt, så er vi desværre nød til at skubbe opstarten til næste dag.
Du skal derfor være opmærksom på, at dit valg af GLS kan bevirke, at Diagnostiks normale svartid på 6 arbejdsdage i testfase 1 oftere ikke vil blive overholdt.
--------------------------------------------------------------------
Brug gerne overskydende testmateriale
Hvis du har overskydende testmateriale – testkort eller rør – liggende fra tidligere testterminer, så er du meget velkommen til at bruge af dit lager i forbindelse med kommende plasmacytosetest. I den forbindelse skal du være opmærksom på følgende:
- Hvis du har flere farme, og der bruges kort, som oprindeligt er sendt til brug på en af de andre farme, så husk at notere farmnummeret på indsendelsessedlen for den farm, hvorfra prøver er udtaget.
- Da kortserien ved brug af gamle testkort ofte ikke er kronologisk, så skal du have endnu mere fokus på din opmærkning ved udtagning af prøverne. Hvis vi indkalder omprøver, er det nemlig uhyre vigtigt, at du nemt kan finde tilbage til præcis de dyr, som skal testes igen.
Du må desuden meget gerne på forkant give Kopenhagen Fur Diagnostik besked om din brug af gammelt materiale på diagnostik@kopenhagenfur.com eller 43261000, så vi kan spare en forsendelse af materiale eller ikke sender for meget.
------------------------------------------------------------------
Ny plasmacytose-bekendtgørelse
Til nytår træder den nye plasmacytosebekendtgørelse i kraft.
Vi har siden foråret drøftet vores ønsker til mindre forbedringer af bekendtgørelsen med Fødevarestyrelsen. Det hele er nu faldet på plads, og den godkendte bekendtgørelse kan ses her:
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=203866.
Ændringerne i bekendtgørelsen er i hovedtræk følgende:
- I § 9 introduceres et krav om flytteattest ved eksport af livdyr. Efter nytår vil test- og attestkrav derfor være identiske, uanset om livdyrene skal flyttes til et pelsdyrhold i Danmark eller i udlandet.
- Kravet om udarbejdelse af handlingsplaner om smittebeskyttelse og -begrænsning for smittede besætninger strammes, så planen skal udarbejdes inden for 14 dage, efter man erhverver status som smittet (§ 8). Tidligere var tidsfristen 1 måned.
- I testprogrammet i bekendtgørelsens bilag 1 ændres note 1 om goldtævetesten for plasmacytosefrie besætninger og risikobesætninger, så det fremgår, at testen skal omfatte 10 % af avlsdyrbestanden – herunder goldtæverne. Tidligere var kravet mindst 10 % af bestanden, mens kravet nu bliver både maksimum og minimum 10 % uanset andelen af goldtæver.
- Som tidligere foreslået af Nordjyllands Pelsdyravlerforening lempes testen af risikobesætninger i perioden 1. august - 15. oktober, så den ikke længere udgør en totaltest. Testen reduceres til at omfatte: Gamle avlsdyr, som skal fortsætte i avl, svarende til mindst 40 % af avlsdyrbestanden. Herudover skal der tages prøver af 600 pelsdyr spredt ligeligt i besætningen. Hvis de 40 % + 600 prøver overstiger avlsdyrbestanden i besætningen, så skal der dog kun udtages prøver svarende til avlsdyrbestanden. Ændringen af bekendtgørelsen medfører derfor, at testtrykket lempes for alle risikobesætninger med flere end 1.000 avlsdyr. På en gennemsnitlig farm med 2.500 avlsdyr reduceres testen fra 2.500 prøver til 1.600 prøver. Det nye testprogram for risikobesætninger ser således ud:
--------------------------------------------------------------
Nyt fra diagnostik
Test 600
Efterårets test 600 er nu næsten overstået, og der har ligesom tidligere været stor tilslutning til at få udtaget prøverne for at sikre status på farmene. Dog mangler enkelte stadig at indsende den anden portion af test 600. Testen gælder endvidere også for pelsningstesten, som skal udføres for de farme, der skal have pelset dyrene i eksternt pelseri.
I skrivende stund er der påvist 3 reagenter ved en test 600 i området omkring Vinderup, hvilket har medført at avler er ved at udtage test af alle avlsdyr i farmen. Igen har test 600 vist sig at være berettiget.
Hantest
For den kommende periode skal der udtages test af alle hanner i plasmacytose-frie farme, som ikke ligger i enten risikoområde eller risikoområdet i indsatsområdet i Vendsyssel. Som det fremgår af planlægningen, skal der i december tages lidt flere prøver end der er hanner i farmen, men samtidig er test 600, som tidligere var planlagt i januar eller februar, nu sløjfet. Det giver samlet færre prøver for de fleste.
Gårde med reagenter
I denne sæson er der i perioden frem til 1. november konstateret reagenter i 26 farme. Det er lavere end i samme periode sidste år på i alt 37 farme. En klar fremgang.
Antallet af reagentfarme i Vendsyssel er i denne sæson lavere end tidligere år på samme tidspunkt. Indtil dato er der påvist reagenter i 24 farme, hvor af de 5 farme var farme, som ikke sanerede i sidste sæson. I alt er der i øjeblikket 18 farme registreret som højprævalente farme og 6 farme som lavprævalente farme.
Svartid
Svartiden på indsendte blodprøver er meget lav, og for ca. 50% af indsendelserne har svartiden været på 2 arbejdsdage. I den kommende periode frem til udgangen af november vil der være rigeligt med plads til at få testet prøver.
Diagnostik har lukket mellem jul og nytår
Når der skal indsendes blodprøver til analyse i december skal der gøres opmærksom på, at hvis svar ønskes inden jul skal prøverne være diagnostik i hænde senest torsdag i uge 50. Husk, at overholde indsendelsesuge, som fremgår af det fremsendte følgebrev.
Udstedelse af flytteerklæring
Ved rekvirering af flytteerklæring i forbindelse med salg af dyr skal der enten sendes en papirformular sammen med prøverne eller en mail til diagnostik@kopenhagenfur.com med angivelse af sælgerfarms farm nr./Chr. nr. og køberfarms farm nr./Chr. nr. samt antallet af dyr, der skal flyttes Der må påregnes en ekspeditionstid på udstedelse af flytteerklæringer på 1-2 dage fra bestilling af erklæringen. Den lovpligtige test skal være udtaget, før flytteerklæringen kan udstedes.
-------------------------------------------------------------
Forsendelse af blodprøver
Vi oplever en stigning af blodprøver, der bliver sendt via PostNord uden omdeling. Det gør, at blodprøverne ikke bliver leveret direkte til Kopenhagen Fur Diagnostik, men til Føtex i Glostrup.
Da Føtex postfilialen skal overholde deres regler og procedure, er det ikke muligt for Kopenhagen Fur Diagnostik at få udleveret forsendelsen, og denne vil efter liggetid på posthuset i 10 dage blive returneret til afsender.
Derfor HUSK at tilkøbe omdeling ”omdelt til adressen” (se nedenfor). når du køber porto online.
For at få en mere stabil og brugervenlig logistikløsning ved indsendelse af blodprøver er Kopenhagen Fur Diagnostik pt. ved at undersøge alternativer til PostNord. Der er fokus på løsninger, hvor afhentning bookes elektronisk af den enkelte avler, hvor afhentning sker på farmen, og hvor prøverne afleveres samlet til Diagnostik på et fast tidspunkt. Vi håber at have en løsning klar i løbet af efteråret.
--------------------------------------------------------------------
Luftsampling for plasmacytose
Det har knebet med frivillige avlere til den planlagte afprøvning af FORCEs luftsampling til plasmacytose, hvorfor FORCE har besluttet, at de vil stille apparatur gratis til rådighed for de første 25 avlere med plasmacytose-frie gårde, mod at avlerne selv betaler for analyserne.
Derfor koster det 600 kr. pr. luftprøve inkl. analyse. Hver luftprøve kan maksimalt indeholde luft fra 10.000 dyr.
FORCE har en stand på skindudstillingen i Herning, så tag forbi og hør nærmere om produktet, og hvorvidt du kunne være interesseret i at være med til at teste det parallelt med blodprøverne det kommende år. En succesfuld test af luftsampling er nødvendig for at vurdere, hvorvidt en del af plasmacytose-overvågningen fremover kan udføres via metoden.
---------------------------------------------------------------------
Typning af virus
Diagnostik har i 2017 i samarbejde med DTU-VET fortsat arbejdet med typebestemmelse af virus ved konstatering af plasmacytose. Arbejdet er et vigtigt led i Diagnostiks arbejde med overvågning af plasmacytose og afdækning af smitteveje.
Der er i 2017 stort set kun fundet reagenter af Sæby-typen. Holstebro-typen er blot konstateret på fire jyske farme, som tilhører to avlere. I det ene tilfælde er der tale om en nysmittet farm, men det har desværre ikke været muligt at klarlægge, hvorfra smitten er kommet. Det kan derfor mht. Holstebro-typen konkluderes, at den nu stort set er udryddet. Det store arbejde med sanering af smittede farme har båret frugt. Samtidig viser de fire påvisninger af typen i 2017 dog også, at den er smittefarlig og i nogle tilfælde kan være særdeles vanskelig at få bugt med, hvis man først har fået den indenfor hegnet.
Sjællands-typen, som huserede på sjællandske farme i 2015 og 2016, er ikke blevet påvist i 2017, og alle farme på øen er nu registreret som plasmacytosefrie.
--------------------------------------------------------------------
Fremtid for luftsampling for plasmacytose i Danmark?
Det sidste års tid har vi flere gange beskrevet igangværende projekt med FORCE Technology (tidligere DELTA) omkring afprøvning af en ny metode til at screene minkenes udåndingsluft for plasmacytose-virus.
Siden sidst er metoden blevet blindtestet af 3. part under kontrollerede forhold på DTUs forsøgsfaciliteter på Lindholm i forbindelse med et infektionsforsøg med plasmacytosevirus på mink. Forsøget er forløbet rigtigt godt, og det viste, at under kontrollerede forhold, så det ud til, at minkene udskilte virus i udåndingsluften, inden at forskerne kunne måle plasmacytose-antistoffer i blodet. Dette stemmer godt overens med teorien og viser, at metoden kan være interessant for at undersøge for plasmacytose på minkgårde. Metoden er også interessant, fordi den er mindre arbejdskrævende, og den er en såkaldt non-invasiv test (dvs. der skal ikke klippes negle).
Det er derfor besluttet at udvide afprøvningen på minkgårde i Danmark, således at avlere, som er interesseret i at screene minkgården for plasmacytose, kan gøre dette i samarbejde med FORCE og Kopenhagen Fur Diagnostik. Avleren skal selv købe udstyret og betale for analyserne på FORCE (mere info om dette til sidst i artiklen).
Afprøvningen vil køre parallelt med det fastlagte testprogram med blodprøver igennem alle testperioder i 2018, dvs blodprøver samtidigt med luftprøve. Efterfølgende vil FORCE og Kopenhagen Fur Diagnostik samle op på erfaringerne for at vurdere, hvorvidt det måske er muligt at inkludere air-sampleren i overvågningsprogrammet for plasmacytose i Danmark i fremtiden. Al information deles mellem avler, FORCE og Kopenhagen Fur Diagnostik.
Artiklen fortsætter under billedet.
Avlere søges
I tidligere afprøvninger er det udelukkende registrerede smittede gårde, som har deltaget, hvorfor svaret fra air-sampleren ikke har påvirket minkgårdens status. Air-sampleren påviser virus, hvorfor en positiv air sampling derfor uanset udtagningstidspunkt suppleres med efterfølgende blodprøveundersøgelser af dyrene på gården for at afdække antallet af reagenter, og hvor dyrene sidder. Det vil sige totaltest på minkgården svarende til antallet af avlsdyr.
Da air-sampleren ser ud til at kunne påvise virus nogle uger inden, at de bliver serologisk positive, skal totaltesten udføres 2-4 uger efter positiv air-sample. Dette gælder luftprøver udtaget hele året – f.eks. også i april/maj. Det er vigtigt, at der indgår rene minkgårde i afprøvningen, for at vi kan få et reelt billede af, hvordan air-sampleren præsterer i praksis.
Der har været diskuteret mulighed for snyd med air-sampler på minkgårdene. FORCE har planlagt at inkorporere flere sikkerhedsmekanismer fremadrettet for at minimere dette, bl.a. GPS tracking af air-sampler, positive minkprøver som kontrol for anvendelse på gården, målt indsugningstid og placering mm. på minkgården. Dette er ikke inkorporeret endnu, men kan blive muligt i fremtiden.
Interesserede avlere kan kontakte Julia Skov, FORCE Technology på:
Telefonnummer 72 19 40 00 eller e-mail: aerocollect@force.dk.
Prisen er 6000 kr. for air-sampleren og 600 kr. per opsamlingskit inkl. PCR-analyse. Erfaringer fra FORCE er, at man kan anvende et opsamlingskit til maksimum 10.000 mink.
--------------------------------------------------------------------
Plan for plasmacytosetest giver god screening
Da den nye udvidede plan for plasmacytosetest blev lagt fast i efteråret 2016, hvor erhvervet sammen med Fødevarestyrelsen gennemførte en række store forbedringer i den samlede strategi for plasmacytose-bekæmpelse, blev der lagt vægt på at få en god og bred screening med jævn spredning af testterminer ud over året.
Vi nærmer os nu afslutningen på det første år med den nye testplan og de andre nye tiltag. Det har vist sig, at der selvfølgelig har været behov for små tilpasninger undervejs – der vil altid være ”børnesygdomme”, når man laver store ændringer og indfører noget helt nyt. Men grundlæggende har der været tale om et fornuftigt forløb, hvor de nye tiltag har vist deres værd, herunder også den nye testplan og de to nye perioder, hvor vi tester en stikprøve af dyrene (test 600). Testen har vist en del eksempler på, at vi finder noget tidligere, end vi ellers ville have gjort, og det er vigtigt for at kunne dæmme op for eventuel smittespredning m.v.
Vi skal hele tiden forsøge at gøre vores indsats på dette område klogere, smartere og billigere. Erfaringerne fra det seneste år vil blive veterinærfagligt evalueret i løbet af foråret 2018, når vi er forbi parringstiden, og vi kender det samlede forløb for det forgangne ”plasmacytose-år”. Testen nu her efter nytår er vigtig for at sikre, at vi holder fast i de gode resultater, der er opnået gennem det seneste års tid, og der opfordres til, at man som avler holder sig til den testperiode, der er planlagt og meddelt fra Diagnostik.
Glædelig jul og godt nytår.
Plasmacytoseudvalget v/ Lars Eilertsen
-------------------------------------------------------------------
Priser for test hos Kopenhagen Diagnostik
Kopenhagen Diagnostik har revideret prispolitikken for udførsel af test for plasmacytose. De nye regler træder i kraft den 4. april 2017.
Medlemmer af Dansk Pelsdyravlerforening, gratis.
Avlere, der ikke er medlem af Dansk Pelsdyravlerforening, kr. 2,50 pr. blodprøve, som faktureres ved bestilling af testmaterialet. Mindste bestilling af materiale er 10 kort svarende til 120 blodprøver. Hvis blodprøverne fra avleren ikke er modtaget rettidigt hos Diagnostik (+1 uge) i forhold til den aftalte indsendelsesuge, pålægges avleren en prisforhøjelse på kr. 2,50 pr. blodprøve. Ved test af blodprøver fra 3.lande (ikke EU- eller EØS-lande) tages desuden kr. 5.000,- for sagsbehandling i forbindelse med Kopenhagen Diagnostiks import af blodprøverne.
Danske avlere med et højprævalent smittet pelsdyrhold, der ikke følger Dansk Pelsdyravlerforenings plasmacytosebekæmpelsesprogram, herunder anbefaling om sanering, kr. 2,50 pr. blodprøve. Dette gælder fra 4. april 2017. Det bevirker, at der for et pelsdyrhold, hvori der konstateres flere end 3 reagenter efter den 4. april 2017, og som ikke saneres til førstkommende pelstid i henhold til Dansk Pelsdyravlerforenings saneringsordning, derefter betales kr. 2,50 pr. prøve. Betalingskravet fortsætter, indtil farmen igen opnår plasmacytosefri status eller senere saneres jf. saneringsordningen.
Danske avlere, der ikke efterlever testterminerne i plasmacytosebekendtgørelsen, kr. 2,50 pr. forsinket blodprøve.
Ved test af dyr til eksport, kr. 2,50 pr. prøve.
Uanset medlemskab tages der kr. 5.000,- pr udstedt eksportcertifikat ved salg af livdyr til lande uden for EØS-lande. Ved salg af livdyr til EØS-lande (EU-lande, Norge, Island og Liechtenstein) tages der kr. 1.000,- pr udstedt eksportcertifikat.
Ovenstående tekst kan fremover findes under Infobank / Kopenhagen Diagnostik / Priser for test hos Kopenhagen Diagnostik i menuen til venstre.
-----------------------------------------------------------------------------
Priser for test hos Kopenhagen Diagnostik
Kopenhagen Diagnostik har revideret prispolitikken for udførsel af test for plasmacytose. De nye regler træder i kraft den 4. april 2017.
Medlemmer af Dansk Pelsdyravlerforening, gratis.
Avlere, der ikke er medlem af Dansk Pelsdyravlerforening, kr. 2,50 pr. blodprøve, som faktureres ved bestilling af testmaterialet. Mindste bestilling af materiale er 10 kort svarende til 120 blodprøver. Hvis blodprøverne fra avleren ikke er modtaget rettidigt hos Diagnostik (+1 uge) i forhold til den aftalte indsendelsesuge, pålægges avleren en prisforhøjelse på kr. 2,50 pr. blodprøve. Ved test af blodprøver fra 3.lande (ikke EU- eller EØS-lande) tages desuden kr. 5.000,- for sagsbehandling i forbindelse med Kopenhagen Diagnostiks import af blodprøverne.
Danske avlere med et højprævalent smittet pelsdyrhold, der ikke følger Dansk Pelsdyravlerforenings plasmacytosebekæmpelsesprogram, herunder anbefaling om sanering, kr. 2,50 pr. blodprøve. Dette gælder fra 4. april 2017. Det bevirker, at der for et pelsdyrhold, hvori der konstateres flere end 3 reagenter efter den 4. april 2017, og som ikke saneres til førstkommende pelstid i henhold til Dansk Pelsdyravlerforenings saneringsordning, derefter betales kr. 2,50 pr. prøve. Betalingskravet fortsætter, indtil farmen igen opnår plasmacytosefri status eller senere saneres jf. saneringsordningen.
Danske avlere, der ikke efterlever testterminerne i plasmacytosebekendtgørelsen, kr. 2,50 pr. forsinket blodprøve.
Ved test af dyr til eksport, kr. 2,50 pr. prøve.
Uanset medlemskab tages der kr. 1.000,- pr. udstedt eksportcertifikat ved eksport af livdyr.
-------------------------------------------------------------------
Nyt om luftsampling
I november skrev vi en nyhed omkring den nye luftsamplingsmetode, som Kopenhagen Fur er med til at teste som et muligt ekstra redskab i plasmacytose overvågningen i samarbejde med FORCE Technology. Efter opdateringen er afprøvningen på smittede farme ændret, hvilket betyder at prøveudtageren fra FORCE ikke længere ved, hvor på farmen minkene med positiv plasmacytose status går. Dette gøres for at efterligne en rigtig testsituation på en farm af ukendt status. Denne ændring, samtidig med indkørsel af nyt udstyr på FORCE har betydet, at resultaterne ikke har stemt overens, hvilket har skabt usikkerhed omkring anvendelsesmulighederne for luftsampling.
Det betyder, at blindmålingerne desværre har vist, at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at udpege risikoområder på farmen med tilstrækkelig sikkerhed for at kunne anvende luftsampling til overvågning. Kopenhagen Fur har stadig tiltro til luftsamplingsmetoden, men vi ser det som en tvungen opgave at sikre, at systemet er grundigt valideret, inden det tilbydes kommercielt til danske avlere. FORCE har den samme interesse i, at deres system er testet, inden de markedsfører det i Danmark og udlandet.
Derfor er det besluttet at inkludere luftsampling parallelt med blodprøver i et stort plasmacytose projekt omkring infektionsforløb, infektionsveje og infektionsdosis sammen med DTU på Lindholm. Dette gøres for at validere luftsamplingsmetoden under kontrollerede forhold og af personale, som er fuldstændigt uafhængige af forskellige interesser. Når dette projekt er afsluttet, vil samarbejdspartnerne fra Kopenhagen Fur og FORCE beslutte, hvorvidt der er fagligt grundlag for at fortsætte afprøvning i praksis på danske minkfarme. Samtidigt vil vi informere resultaterne af DTU afprøvningen på Lindholm til danske avlere samt forventningen til fremtidige afprøvninger. Derfor går der nogen tid endnu, inden vi har fastslået, hvorvidt og hvordan, og i givet fald i hvilket omfang teknologien kan komme jer til gavn.
-----------------------------------------------------------------------
Kopenhagen Diagnostik iværksætter udvidet typebestemmelse af plasmacytose
Kopenhagen Diagnostik vil nu iværksætte en udvidet indsats med typebestemmelse af virus på en række udvalgte farme. Tiltaget omfatter to trin, hvor første del er en udvidet screening i en række nøgleområder i Nordjylland, hvor smitten kan være relateret til enkelte kraftigt inficerede farme omkring Hjallerup og Frederikshavn, eller farme som kan relateres til den foderbårne udbredelse for et års tid siden. Formålet er at afdække, om virustypning kan tilføre ny faglig viden om plasmacytosesmittens tilstedeværelse og udbredelse i området.
I de nævnte områder/kategorier vil plasmacytosetypen blive bestemt på DTU VET i starten af 2017 på samlet 15-20 udvalgte farme. Som udgangspunkt forsøges der også inkluderet farme som har været typebestemt ved tidligere lejlighed for at inkludere et tidsmæssigt aspekt omkring mulig reinficering. Idet det er ”Sæby-typen", som er den dominerende i det nordjyske område, og idet der er meget lav diversitet inden for Sæby-typen, må det imidlertid på det foreliggende grundlag forventes at være vanskeligt at identificere og udtale sig omkring mulige direkte smitteveje eller lignende også ud fra denne udvidede type-screening. Ud fra den større forskel på virus-DNA fra Sæby-typen og den såkaldte "Holstebro-type" forventes der dog et relativt klart billede af, hvorvidt Holstebro-typen er helt på vej ud af Nordjylland.
Hvis der dukker indikationer eller ny viden op i forbindelse med den udvidede screening kan antallet af undersøgte farme udvides i trin to efter behov og en situationsbestemt faglig vurdering for hvert enkelt af de udvalgte emner. DNA-screeningen kan således betragtes som et indledende skridt i en muligvis større fælles indsats i de omtalte områder, hvis der viser sig fagligt belæg for dette.
Endelig forventes tiltaget at inkludere enkelte relevante prøver fra udvalgte farme fra resten af landet, hvor der er fundet plasmacytose, og hvor den nye bekendtgørelse nu muliggør ordinær PCR og sekventering allerede ved første reagent på farmene.
Alle typninger af plasmacytosetypen på de udvalgte farme bliver gennemført på DTU VET i starten af 2017 som kommerciel diagnostik med PCR og sekventering baseret på løbende samarbejdsaftale med Kopenhagen Diagnostik. Plasmacytose-typningen køres hos DTU hurtigst muligt, men erfaringsmæssigt vil der på grund af de nødvendige processer - herunder også forsendelse til og analyse på tysk speciallaboratorium - skulle forventes nogle uger inden de første resultater foreligger.
-------------------------------------------------------------------
Smittebeskyttelse - Handlingsplan for plasmacytosebekæmpelse - 12 trin
Procedure ved besøg på farme og pelserier
Denne procedure gælder for alle uanset besøgets art og formål. Proceduren skal følges ubetinget, uanset hvilken farm der besøges og uanset geografi og smittestatus.
Læs Procedure ved besøg på farme og pelserier her.
Handlingsplan for plasmacytosebekæmpelse - 12 trin
Her kan du læse de 12 trin i handlingsplanen for plasmacytosebekæmpelse, som du skal gennemgå med dyrlægen i tilfælde af plasmacytose på farmen.
Læs Handlingsplan for smittebegrænsning og bekæmpelse af plasmacytose.
------------------------------------------------------------------------
Luftsampling – hvad er det for noget?
Kopenhagen Fur har gennem det sidste lille års tid samarbejdet med firmaet DELTA (en del af FORCE Technology) om muligheder i forhold til AeroCollect™ (AC) systemet. AC systemet er udviklet til at spore og identificere luftbårne sygdomme. Apparatet består af en lille håndholdt luftsampler, der suger luft ind i et engangsprøvekammer. Virus i luften bliver fanget og fastholdt ved hjælp af højspændingselektroder i prøvekammeret.
Vi håber, at vi i fremtiden kan få glæde af at anvende denne teknik som et ekstra værktøj i plasmacytose overvågningen, og samarbejdet går på, om vi kan anvende metoden samt, om vi kan stole på den eller ej, men vi er ikke helt i mål med dette endnu.
Herunder ser I AeroCollect™ i transportkuffert med 6 tilhørende prøvekamre. Billedet til højre er prøvekammeret, som skal sættes ind i slæden foroven. Efter test sendes prøvekamrene til laboratoriet på DELTA til undersøgelse for plasmacytose virus vha. PCR analyse.
Hvor langt er vi i processen med at få apparatet godkendt til brug i forhold til plasmacytose
DELTA har indtil nu taget over 300 prøver på forskellige farme med lovende resultater. P.t. foretager vi blindmålinger på farme med relativ få reagenter for at få afprøvet systemet yderligere. Blindmåling betyder prøver taget på en smittet farm, hvor personen, der står for målingerne, ikke ved, hvor de positive reagenter sidder. Derudover laves yderligere målinger for at optimere proceduren for målingerne dvs. anbefaling af, hvor hurtigt man skal gå ned langs rækkerne, og hvor ofte man skal skifte prøvekammeret for at sikre, at selv ved få reagenter på en farm vil vi fange det vha. AC.
Vi kontakter selv de farme, vi ønsker at foretage målinger hos.
Efter nytår vil der blive udpeget pilotfarme, der skal med i et projekt med hyppige målinger på farmen.
Fordele ved AC
Den er nem at bruge. Man skal ikke håndtere dyrene, man skal blot gå en langsom tur ned langs burene.
Det er nemt og enkelt at skifte prøvekammeret. Enkel og relativ billig måde at lave hyppige screeninger af farmen for plasmacytose.
Ulempe ved AC
Man får ikke et resultat pr. dyr men en screening af farmen, dvs. resultatet vil ikke præcist kunne udpege de positive reagenter, men vil kunne sige noget om, hvorvidt der er plasmacytose på farmen eller ej, og forhåbentligt udpege risikoområder på farmen, hvor man efterfølgende kan følge op med blodprøver for at finde de positive reagenter.
Hvad er tankerne om brugen i fremtiden, såfremt valideringen går efter planen
Hyppige screeninger af farme for så tidligt som muligt at fange en eventuel smitte på farmen.
Indkredse områder med smittede dyr på farme, der har fået smitten, men som gerne skal nå i mål til pelstid. På den måde kan man holde smittepresset nede. AC udpeger områder med virusudskillelse, og ved efterfølgende blodprøvetagning i området kan de positive reagenter udpeges og fjernes fra farmen.
Alt i alt
Et meget spændende projekt, som vi håber på, kan bidrage positivt i kampen mod plasmacytose. Når der foreligger flere resultater, vil alle avlere naturligvis blive orienteret om, hvordan I helt praktisk kan bruge den på jeres farm, antal målinger pr. farm, pris for prøverne osv. Men der går altså noget tid endnu, inden vi har fastslået, hvordan og i hvilket omfang teknologien kan komme jer til gavn.
--------------------------------------------------------------------
Det NYE kort over plasmacytose er avlernes nye overbliksredskab
Et nyt plasmacytosekort er nu tilgængeligt for de danske minkavlere. Det nye kort tilbyder langt flere funktioner i forhold til det ældre. Blandt andet kan man i det nye klikke på farme, og få indblik i farmens sygdomshistorik, planlagte tests etc.
- Kortet er lavet, fordi vi ved, at avlerne ofte ringer ind for at få svar på netop disse spørgsmål. For at undgå at avleren skal hænge i telefonen, kan de nu selv tilgå en række informationer og få svar på mange af de spørgsmål, som de måtte have, siger Bente Matz, afdelingsleder i sekretariatet hos Kopenhagen Diagnostik.
Kortet er let at gå til, og der er lavet en introduktionsfilm, hvor Jørgen Østergaard giver en rundvisning i de funktioner, som kortet tilbyder.
Det nye plasmacytosekort kan fremover altid tilgås i plasmacytosesituationen som det andet link i menuen til venstre. Under linket finder I guiden til kortet. Vi anbefaler, at I ser filmen, så I kan navigere rundt i kortet.
Introduktionsfilmen kan ses her.
Kortet virker på pc og på tablet, men egner sig ikke til smartphones med små skærme. Det nye kort er bygget på en standard-software, og funktioner vil derfor med tiden løbende blive forbedret eller udvidet i takt med, at dette er klar fra Microsoft.
Det kan kortet:
- Du kan se placeringen af plasmacytosefri farme, sanerede farme samt ikke frie farme med ren totaltest.
- Du kan også se, hvor der er smittede farme, mistænkte farme, etc.
- Kortet viser kontrolzoner og bekæmpelseszone.
- Du kan zoome ind på kortet og se afstande til omkringliggende farme.
- Du kan se testhistorik og planlagte prøver fra andre farme ved at klikke på dem.
- Du kan få nem adgang til chr-registret, hvor du kan finde chr-numre til andre farme, hvis du for eksempel skal købe dyr til din egen minkgård.
Til forskel fra det gamle kort, kan det nye plasmacytosekort opdateres hurtigere med informationer om plasmacytosestatus.
-----------------------------------------------------------------
Mink, der er taget blodprøve fra, skal kunne genfindes
De seneste måneders udvikling i plasmacytose - og det udvidede testprogram flere steder - har desværre afstedkommet flere situationer, hvor Diagnostik har indkaldt fornyede prøver fra bestemte mink, men hvor avleren ikke har kunnet levere en prøve fra de samme mink igen.
Det er helt normalt, at Diagnostik indkalder fornyede blodprøver fra bestemte mink. Det sker efter nærmere fastlagte procedurer og for i alles interesse at sikre, at testresultater, der ikke slår helt klart ud til den ene eller den anden side, først konkluderes på et fuldstændigt validt grundlag. Af og til sker det desværre, at avleren ikke kan efterkomme Diagnostiks anmodning om at få indsendt en ny blodprøve fra en bestemt mink. Der er derfor grund til at indskærpe, at de mink, som man tager blodprøver fra, skal altid kunne genfindes, hvis der anmodes om det. Hvis avleren ikke er i stand til dette, er Diagnostik selvsagt nødsaget til rutinemæssigt at konkludere, at den pågældende mink har plasmacytose.
Husk derfor altid, at sikre individuel identifikation på de mink, der tages blodprøve fra, og sørg for, at alle disse mink – hvis der bliver behov for det – til enhver tid kan genfindes.
------------------------------------------------------------
Video: Kopenhagen Diagnostik arbejder i døgndrift
Diagnostik tester i disse dage omkring 50.000 blodprøver per dag, hvilket er en historisk rekord. Det høje antal blodprøver betyder, at Kopenahgen Diagnostik arbejder i døgndrift for at give de danske minkavlere svar på, om deres dyr er ramt af plasmacytose eller ej. Hør Kopenhagen Diagnostiks laboratorieleder Anders Krarup fortælle om Kopenhagen Diagnostiks nuværende arbejde.
https://www.youtube.com/watch?v=ztnWV_qIwwk - invalid.
--------------------------------------------------------------------------
Udredningsgruppe fokuserer primært på foder
Den arbejdsgruppe, der af Dansk Pelsdyravlerforening er nedsat til om muligt at udrede smittekilder og eventuelle spredningsmønstre i forbindelse med det aktuelle udbrud af plasmacytose i Holstebro-området, har afholdt det første sonderende møde. Læs om arbejdsgruppens sammensætning og opgave her.
Allerede på det foreliggende grundlag, hvor alle Test-600 resultater endnu ikke foreligger, har gruppen fundet det formålstjenligt at iværksætte en række initiativer, der skal skaffe yderligere informationer og data. Gruppen vurderer - stadig meget foreløbigt - at en spredning ud fra Holstebro Fodercentral forekommer at være det mest relevante fokusområde at indlede gruppens arbejde med. Det er derimod på nuværende tidspunkt umuligt at sige noget om mulige eller sandsynlige smittekilder.
Arbejdsgruppen vil som foreløbig hypotese gå ud fra, at vira er udbredt direkte via kontamineret foder - og ikke via f.eks. foderbilers trafik mellem farmene i området. Gruppen anser det umiddelbart for mest sandsynligt, at fodercentralen har været udsat for en enkeltstående råvareleverance, der forud for tilgang til fodercentralen uforsætligt har været udsat for vira og således er blevet inficeret med vira. Det kan f.eks. være sket ved en management-fejl eller en bio-security-fejl hos leverandøren eller transportøren.
Arbejdsgruppen indleder derfor nu i samarbejde med fodercentralen en grundig gennemgang af råvarer og råvareleverancer anvendt i foderproduktionen siden 1. maj 2015. Fodercentralen har tilmed forstærket fremdriften i analysearbejdet med ekstra ekstern ekspertbistand i eget regi. Fokus vil være på selve foderkilden, på leverandørens proces og management, samt på logistikken og bio-sikkerheden frem til fodercentralens endelige anvendelse.
Det er endvidere arbejdsgruppens vurdering, at en række aktiviteter baseret på DNA, samt såkaldte PCR-analyser og typebestemmelse af fundne vira kan være formålstjenlige og give vigtig viden til erhvervet. Det vil således for eksempel blive efterprøvet, om det er muligt at finde mink-DNA i færdigfoder, eller om fundne vira i det aktuelle udbrud kan typebestemmes til at til at ligne andre kendte stammer af ADV-vira.
Endelig vil arbejdsgruppen indhente informationer om udvalgte aktørers bevægelser i området, herunder knytter interessen sig selvsagt især til besøg og bevægelser mellem farme. Der kan for eksempel være tale om tekniske leverandører til farmene - eller myndigheders, dyrlægers eller konsulenters besøg. Den aktuelle smitteudbredelse i området anses som sagt ikke umiddelbart at være begrundet heri, men en kortlægning af disse aktiviteter kan ændre billedet, hvis nye fællestræk afdækkes. Derudover kan en sådan mapping af kontakt/bevægelser være nyttig i forbindelse med bedst mulig hindring af yderligere smittespredning i området.
-----------------------------------------------------------------
Velbesøgt plasmacytosemøde i Holstebro
Torsdag blev der i Idom vest for Holstebro afholdt informationsmøde om plasmacytosesituationen i området, og det skønnes, at der mødte omkring 325 avlere, ægtefæller og interesserede medarbejdere op til mødet. Der var tilrettelagt et omfattende program med en update på situationen samt basisinformation om mange af de problemstillinger, som man nu som avler står med.
Indledningsvis redegjorde Jørgen Østergaard, KF, for den aktuelle status med fund af plasmacytose i området, samt reglerne for sanering, saneringsstøtte og praktisk håndtering. Saneringsstøtten er p.t. 60 kr. pr. tæve, der kan være på farmen. For farme, der sent får konstateret plasmacytose, ydes derudover et tillæg. Kontrakterne vedrørende sanering kan læses på farmcockpit her.
Herefter informerede dyrlæge Tina Struve, KF, om testpraksis på laboratoriet, og hvorfor der af og til indkaldes ekstra prøver eller dyr. Alle kritiske blodprøver testes 6 gange og med to forskellige metoder, inden konklusionen fastlægges. Udover det løbende testprogram arbejder laboratoriet også med organer, hvor virus forsøges fundet med henblik på typebestemmelse og eventuel smittehistorik. Der samarbejdes tillige med DTU om udvikling og forskning på dette område.
Lars Eilertsen, medlem af bestyrelsen, oplyste, at den ekstraordinære situation naturligvis har affødt en ressourcevurdering, og det er besluttet at koncentrere flere medarbejdere omkring den aktuelle opgave med plasmacytosesituationen – også således at dette års omfattende spredning i Hostebro-området ikke stjæler fokus fra det fortsatte arbejde i den nordjyske bekæmpelseszone, der fortsat skal betjenes med hjælp på fuld kraft. De medarbejdere, der vil indgå i det aktuelle arbejde er følgende: Seniorkonsulent Jørgen Østergaard, dyrlæge Mette Kragh Jensen, konsulent Jens Groot, konsulent Hans Henrik Møller, konsulent Vilhelm Weiss, konsulent Henrik Bækgaard og dyrlæge Tina Struve. Kontaktdata kan findes på farmcockpit her. Fremover kan de findes i plasmacytosesituationen under Kontakt Diagnostik.
Herefter redegjorde Hans Henrik Møller, KF, for pelsningsregler, når man har plasmacytose eller er beliggende i en zone. Reglerne kan læses på farmcockpit her.Situationen kan ligeledes udløse nye udfordringer med hensyn til transport af levende dyr, når saneringsdyr skal hjemtages. Hans Henrik opfordrede til, at man allerede nu sørger for at få de fornødne autorisationer/tilladelser og uddannelser på plads for avlere eller medarbejdere, der skal forestå transporter af levende dyr. Reglerne kan læses på farmcockpit her.
Jens Groot, KF, kunne oplyse, at der er iværksat en særlig indsats for at hjælpe med tilvejebringelse af et stort antal saneringsdyr. ”Minkbørsen” kan findes på farmcockpit her, og det er en platform, hvor der kan formidles kontakt mellem sælgere og købere. Med hensyn til prisdannelse – og opfordring til fair prissætning - henvises i øvrigt til nyhed bragt på farmcockpit den 15. oktober, se her. Jens Groot nævnte endvidere, at der vil blive etableret en pulje med saneringsdyr til farme, der falder sent.
Sander Jacobsen, KF, redegjorde herefter for organiseringen af en særlig arbejdsgruppe, der skal forestå den mulige udredning af smittespredningen i området. Der vil blive tale om både en veterinærfaglig del og en decideret efterforskningsdel. Gruppen er allerede sammensat med følgende medlemmer: Epidemiolog, dyrlæge Jan Dahl, Landbrug&Fødevarer, dyrlæge og lektor Trine Hammer Jensen, Aalborg Zoo, dyrlæge Bjarne Pedersen, Vet-team Holstebro, tidligere efterforsker i Politiets Rejsehold Poul B. Andersen, Roest Consult, cand.agro. Jesper Clausen, Kopenhagen Fur, cand.agro. Vilhelm Weiss, Kopenhagen Rådgivning samt Sander Jacobsen, der vil indlede og fremme gruppens arbejde. Desuden understøttes gruppen fagligt af Jørgen Østergaard, Tina Struve og Mette Kragh Jensen. Det første møde i gruppen afholdes mandag den 26. oktober.
Herefter redegjorde Eskild D. Nielsen på vegne af Holstebro Fodercentral og Kent Troldtoft på vegne af Maabjerg-værket for smitterisiko og smittebeskyttelse i forbindelse med disse virksomheders daglige aktiviteter og tætte kontakt med avlerne i området. Eskild D. Nielsen konstaterede som det generelle billede, at alle smittede farme indtil nu i området har Holstebro Fodercentral som leverandør, og han pegede på, at fodercentralen har udfordringer, der kan deles op i tre hovedkategorier, a) råvarerne, b) selve fabrikken og c) transporten af foderet. Herefter informerede Eskild D. Nielsen om, at også fodercentralen vil kigge ekstra grundigt på alle risici, og at man vil anmode eksterne ressourcer om bistand til dette analysearbejde. Der er i øvrigt på nuværende tidspunkt besluttet en skærpet praksis for desinfektion af lastvogne. Kent Troldtoft kunne oplyse, at Maabjerg-værket modtager 10-11 læs minkgylle dagligt. Bedst mulig sikring mod smittespredning er under konstant overvejelse, og p.t. køres der slet ikke til smittede farme for at hente gylle, men kun til farme, der har gennemført test 600 uden fund af reagenter. 78 minkfarme leverer gylle til Maabjerg. Både Maabjerg og Fodercentralen vil naturligvis stå til rådighed med al tænkelig information til brug i arbejdet med udredning af smittebilledet i området.
Efter disse indlæg var der på mødet debat og spørgsmål. Der vil blive afholdt et opfølgende møde forlængelse af KF’s sæsonoriteringsmøde den 29. oktober i Mejdal-hallen. Plasmacytosemødet vil begynde umiddelbart efter sæsonorinteringen, forventeligt ca. kl. 14.30.
-----------------------------------------------------------------
Vitamin E påvirker ikke test
Efter at have testet testet en lang række mink, kan man nu konkludere, at Vitamin E ikke har indflydelse på plasmacytosetest.
Vitamin E har tidligere været mistænkt for at kunne påvirke testen, hvilket gjorde, at Kopenhagen Diagnostik satte sig for at undersøge sagen.
- Ud fra disse forsøg må vi konkludere, at tilsætning af vitamin E i foderet ikke har indflydelse på plasmacytosetesten, som ellers frygtet, fortæller Leif Bruun fra Kopenhagen Diagnostik.
--------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------