Farmdrift-rådgivning.

 

 

Farmdrift årets gang på minkfarmen.

-----------------------------------------------------------

Farmcookpit nyheder. - ( 2012 til 2022 ) - 182 sider.

Branchekoden.

FurApps og FurFarm.

Avlsarbejde.

Sortering af avlsmink.

Skindudvalg og Kvalitetsgruppen.

WelFur ude på minkfarmene. - ( fra Januar til December )

Kursus for minkavlere.

Minkenes årshjul. - ( fra Januar til December )

Drægtighedsperioden. - ( fra marts til April )

Minkhvalpe. - ( fra April til Juli )

Huld-styring. - ( fra Januar til December )

Vejninger af mink - ( fra Januar - December )

Foder under avl og vækst. - ( fra Januar - December )

Pelsningsæson. - ( Marts og November ) - Biproduktforordningen.

Skindudstilling.

Køb og salg af mink.

Fur nyheder Danmark.

Pelsdyravl Dvs. Udland.

Farm-indretning.

Lopper og fluger Dvs.

Mink sygdomme. - Plasmacytose på minkfarm. - Hvalpesyge. - Virusenteritis. - MRSA. - Fedtede Hvalpe. - FENP.

Farm Rådgivning KF - ( fra 2012 til 2019 )

---------------------------------------------------------------------------

Ny film om minkavl

19. april 2016

Mink i kasse

Vi har produceret en ny film om minkavl, der kommer vejen rundt om minkavl fra parring til pelsning, og skindenes videre vej gennem auktionshuset og videre til modedelen.
Filmen afløser den gamle dvd "Pels – en dansk verdenssucces". Den nye film har fået titlen "Danske Minkavlere – en verdenssucces". Filmen kan ses på YouTube, hvor den vil ligge fremadrettet. Der findes både en dansk og en engelsk udgave.

Se den danske version her. - https://www.youtube.com/watch?v=-NxvahcgexI

Den engelske version kan findes her. - https://www.youtube.com/watch?v=0V-rrRgbqrc

Vi håber, at I vil være med til at udbrede filmen så meget om muligt ved for eksempel at dele link til den på facebook

-----------------------------------------------------------------------------

Sådan bliver du lukket ind i Facebook-gruppen ’Danske Minkavlere’

2. juni 2016

Mobphone

Her kan du få styr på, hvordan du bliver en del af Danske Minkavlere på Facebook.

Den 1. december 2015 trådte der nye regler i kraft i forhold til at få adgang til den lukkede Facebook-gruppe ’Danske Minkavlere’.

Ud over at man først og fremmest skal søge om medlemskab inde selve i gruppen, skal man også sende en mail til info@kopenhagenfur.com med "Danske Minkavlere på Facebook" i emnefeltet, hvor man opgiver sit kontonummer.

Hvis man ikke selv har et kontonummer, men på anden vis har en tilknytning til pelsbranchen, skal man opgive kontonummer fra en avler, der siger god for én som medlem af gruppen.

De skærpede regler blev lavet, så gruppens administratorer i højere grad kan kontrollere, hvem der bliver godkendt som medlemmer.

Hvis man som avler kender nogle potentielle medlemmer, som lige nu står i kø til at blive optaget i gruppen, skal man som avler endelig give dem et praj om retningslinjerne.

------------------------------------------------------------------------------

Ophørt med pelsdyravl og udmeldelse af foreningen

27. juni 2019

Kopenhagen Fur bomærke 2018

Hvis du ikke længere er aktiv pelsdyravler og ønsker at blive udmeldt af Dansk Pelsdyravlerforening og din Landsdelsforening, skal det ske ved en skriftlig henvendelse til Avlerservice. Dette kan gøres ved at sende en mail med oplysning om udmeldelse, kontonummer, navn og adresse til mailadressen: avlerservice@kopenhagenfur.com senest den 31. juli 2019. Du er altid medlem for et helt regnskabsår, og udmeldelse vil træde i kraft fra 1. november 2019.

Udmeldelse gælder altid for både Dansk Pelsdyravlerforening og din Landsdelsforening. Det er muligt at blive passivt medlem i Landsdelsforeningen. Kontingent for passive medlemmer af Landsdelsforeningen er 250 kr. plus moms. Du modtager Dansk Pelsdyravl og kan deltage i Landsdelsforeningens generalforsamling, dog uden stemmeret. Skriv gerne i forbindelse med udmeldelsen, hvis du ønsker et passivt medlemskab.

Hvis du ikke har indberettet mindst 20 avlsdyr i 2019, anses det for ophør med pelsdyravl, idet Landsdelsforeningernes vedtægter siger, at man skal være ”ejer af pelsdyr” for at være aktivt medlem. Medlemmer uden avlsdyr i 2019 sættes på en ”foreløbig passivliste”, og der opkræves medlemskontingent i 2020, idet man ikke aktivt har udmeldt sig.

Har du ingen avlsdyr, men indkøber dyr i juni/juli måned, bedes du kontakte avlerservice for en korrekt registrering af medlemsforholdene. For at være dækket af katastrofehjælpen skal du betale ”avlsdyr kontingent” i forholdet 1:6,5, det vil sige at for at for hver 6,5 dyr indsat, opkræves kontingent svarende til 1 avlshun.

Er der usolgte skind på Kopenhagen Fur, er aktivt medlemskab ikke nødvendigt for at sælge skindene og indgå i overskudsdelingen. Skind, der er indleveret som medlemsskind, indgår i overskudsdelingen, når de sælges.

Udmeldelse af lokalforeningen skal du selv meddele lokalforeningen.

 

Spørgsmål i forbindelse med medlemsforhold kan ske til Avlerservice på 4310 1255

 

------------------------------------------------------------------------------

Hvem skal/bør du kontakte ved midlertidigt ophør med mink?

5. marts 2019

to mink

I Kopenhagen Fur Rådgivning har vi modtaget spørgsmål fra avlere, som har besluttet at ophøre midlertidigt med minkavl.

Spørgsmålene vedrører en kontaktliste i den situation.  Kopenhagen Fur Rådgivning har forsøgt at lave en liste over de myndigheder/parter, som man skal og/eller bør underrette. Man skal så blot huske at underrette de samme parter, når man igen får mink. Listen er ikke nødvendigvis udtømmende:

 

Kommunen

Du kan altid ophøre med mink i to år, men du mister din produktionsret, hvis du i mere end 3 år ikke har mink på farmen. Hvor mange århunner du som minimum skal have det tredje år for at opretholde produktionsretten afhænger af hvilken type tilladelse/godkendelse du har.  Kontakt derfor kommunen og få reglerne for din produktionstilladelse på skrift.

CHR

Du er forpligtet til at holde CHR-registret opdateret. Du kan selv ændre besætningsstørrelsen i CHR eller du kan kontakte CHR pr. telefon på. 7015 5015 tryk 2.

WelFur

Du kan opretholde dit WelFur-certifikat selv om du midlertidigt stopper med mink i op til to år. Det kræver dog at du søger om dispensation hos FUR Europe. Maria Blæsbjerg- Obitsø kan hjælpe dig med dette. (tlf 4186 1304).

Sundhedsrådgivnings-aftalen

Du skal opsige din sundhedsrådgivningsaftale med dyrlægen, da du så ikke længere er forpligtet til at modtage dyrlægebesøg. Nogle dyrlæger køre med et medlemsgebyr. Har du flere farme men kun stopper med dyr på den ene minkgård, skal du opretholde dit medlemskab.

Diagnostik

Kontakt diagnostik og oplys, at der ikke længere er dyr på gården.

Fodercentralen

Hvis du ikke allerede har gjort det, skal du give besked til fodercentralen om, fra hvornår du ikke længere skal modtage foder.

Gylleaftaler

Har du forpligtet dig til at levere gødning til en aftager gennem flere år, skal du have styr på hvad aftalen indebærer hvis du ikke leverer som aftalt og du skal underrette modtageren. 

Levering af gylle til biogasanlæg

I lighed med gylleaftaler

Levering af skind til pelserier

Her kan være aftaler for kommende sæsoner. Under alle omstændigheder er det god skik at oplyse pelseriet om, at der ikke kommer skind til den kommende sæson.

Aftaler om leje af farm eller pensionsdyr

Hvad er betingelserne og tidsfristen for opsigelse af eventuelle aftaler. Kan der evt. forhandles nye vilkår for aftalen.

Pengeinstitutter

Her skal man især være opmærksom, hvis pengeinstituttet har ejer- eller virksomhedspant. Et ophør betyder, at værdien af pantet forringes.

Forsikringsselskabet

Har du en medarbejderforsikring og evt. også har dine dyr forsikret, kan der være penge at spare ved at få ændret forsikringsaftalen.

Serviceaftaler

Kan f.eks. være aftale med et firma om ophængning af fluesnore m.v.

Kopenhagen Fur

Hvis du har fået hvalpeforskud, skal der indleveres mindst samme antal hanner og hunner for at opfylde kontrakten. Skind hvor der er ydet forskud til, kan ikke indleveres til frys. Skind til frys kan således være skind ud over antallet i hvalpekontrakten eller man kan betale hvalpeforskuddet tilbage.

Medlemskaber af foreninger

Aktivt medlemskab af Landsdelsforeningerne og Dansk Pelsdyravlerforening forudsætter, at man er ejer af dyr. Udmeldelse af foreningerne kan ske senest 31. juli til det kommende år. Salg af skind og kapitalfond forudsætter ikke et aktivt medlemskab.

-----------------------------------------------------------------------

Business Check 2018

9. april 2019

Kopenhagen Fur bomærke 2018

Kopenhagen Fur Rådgivning har valgt at offentliggøre en foreløbig udgave af Business Check 2018 her i april, idet der er flere regnskaber indberettet end tidligere på denne tid.

Rangering og udvælgelse af Top 25 er ændret i forhold til tidligere år, så 2018-resultaterne er rangeret efter ”fremstillingsprisen pr. skind” og ikke som tidligere efter ”årets resultat pr. tæve”. Ændringen skyldes, at rangering efter ”årets resultat pr. tæve” primært udtrykker forskelle i ”Bruttoudbyttet”, som skyldes regnskabstekniske ændringer i værdien af besætning og beholdninger samt eventuel reduceret produktion.

Har man i sin 2018 årsrapport fra landbrugscentrene under DLBR lavet en driftsgrensopgørelse for mink, kan de allerede nu lave et udtræk, hvor man sammenlignes på udvalgte nøgletal med både gennemsnit og top 25. Har man en årsrapport eller skatteregnskab uden driftsgrensopgørelsen eller regnskab fra en privat revisor, kan Kopenhagen Fur Rådgivning være behjælpelige med at beregne nøgletallene.

For uddybning af Business Check henvises til 2017 versionen i cockpittet, hvor der er en forklaring til nøgletal og datagrundlag (Klik her for Business Check 2017).

 

Resultater

Med en skindpris på 217 kr. og fremstillingspris på 288 kr. pr. skind, burde årets resultat vise et negativt resultat på ca. 70 kr. Når regnskaberne viser et minus på 92 kr. i gennemsnit, er det udtryk for en nedskrivning af værdien på beholdninger og besætning. En eventuel reduktion i antallet af avlsdyr, betyder også en negativ påvirkning af bruttoudbyttet.

Tabel 1. Uddrag af hovedresultaterne fra Business Check 2012-2018

 Figur 1

 

Sammenligning af gennemsnittet og top 25 

Figur 2

I tabel 2 vises resultatet for den gennemsnitlige besætning i 2018 og for de 25 bedste bedrifter målt på laveste fremstillingspris.

Top 25 har en gennemsnitlig fremstillingspris på 253 kr.

På bundlinjen ligger Top 25 med et resultat, der er 27 kr. pr. skind bedre end gennemsnittet.

Gruppen producerer 35 kr. billigere pr. skind, men har 8 kr. mindre i Bruttoudbyttet.

Avlsresultatet er 0,3 skind pr. tæve bedre, og skindprisen er en 1 kr. under gennemsnittet.

I Business Check er udgiften til pelsning vist under kapacitetsomkostningerne.

Pelsningsudgifterne varierer fra ca. 5 kr. til ca. 30 kr.

De som selv pelser, har kun de direkte udgifter til savsmuld, pap og papir, medens de øvrige udgifter til pelsning er fordelt under energi, løn, afskrivninger og renter.

Tabel 2 - til højre. Business Check 2018 – Gennemsnit af alle og top 25

 

Fraktilanalysen og indsatsområder

Det er vigtigt at forstå fraktilanalysens opbygning (Tabel 3 nederst) for at kunne benytte værktøjet til at forbedre konkurrenceevnen i sin skindproduktion.

Fraktilanalysen skal læses horisontal, forstået således at man godt være blandt de 25% bedste målt på skindprisen, men kun blandt 75% bedste målt på fremstillingsprisen.

Tallene i fraktilanalysen er grænseværdien i forhold til gruppen og ikke et gennemsnit.

Som eksempel er man blandt de 25 % laveste i foderudgift, hvis den ligger under 118 kr./skind.

Man skal være opmærksom på, at virksomhedens strategi har indflydelse på flere af nøgletallene og fraktilanalysen.

De som selv pelser, vil alt andet lige ligge højere på løn inkl. Ejerløn, end dem som får pelset hos et pelseri.

For at gøre dækningsbidraget sammenligneligt på tværs af pelsningsstrategier er pelsningsomkostningerne flyttet til kapacitetsomkostningerne og indgår derfor ikke i dækningsbidraget.

Fraktilanalysen skal hjælpe med at kaste lys på de områder, man skal forholde sig til.

Er der nøgletal i det røde felt, er der et potentiale til forbedringer, som bidrager positivt til bundlinjen. Er der nøgletal i det grønne felt, er det vigtigt at fastholde dette.

Figur 3

Tabel 3. Fraktilanalyse

-------------------------------------------------------------------------

Produktionstilladelse: Hvor mange hunner må du parre?

5. marts 2019

Mink med hvalpe 2

Tilladelse eller godkendelse meddelt efter 1. august 2017:

Hvis du har fået en miljøgodkendelse efter 1. august 2017 til produktionsareal, er der ingen krav i godkendelsen om, hvor mange årshunner du må producere. Du må derfor parre de hunner, som du lovligt kan indhuse efter indhusningsreglerne.

Tilladelse eller godkendelse meddelt før 1. august 2017:

Hvis du har en produktionstilladelse fra før denne dato, vil der være tilknyttet et maksimalt antal årshunner, der må produceres på minkgården. Antallet af årshunner er lig antallet af parrede tæver, dvs. lig antallet af hunner der udsættes i hvert andet bur. Er der f.eks. en tilladelse til 1000 årshunner, må du udsætte 1000 parrede hunner i hvert andet bur. Dette gælder, hvis du har driver din minkgård som helårsfarm og beholder alle dine dyr. 

Hvis du allerede nu ved, at du vil sælge alle dine udsættertæver (goldtæver, 2. årstæver mv) og/eller nogle af hvalpene og fraføre dem fra minkgården pr. 1. juli:

Så kan du parre 1 hun mere for hver 8,98 dyr du fraføre minkgården pr. 1. juli.  Har du f.eks. tilladelse til 2500 årshunner og har planlagt at fraføre 2.000 dyr pr. 1. juli, må du parre 222 årshunner ekstra (2.000 /8,98 dyr/årshun), som du udsætter i hvert andet bur.

Enkelte produktionstilladelser kan være meddelt i DE, og her kan man komme i tvivl om, hvor mange hunner man må parre. De fleste kommuner har dog fastlagt antallet af årshunner via en omregning fra DE til årshunner. Dette antal vil som oftest fremgå af kommunes miljøtilsynsrapporter.

-------------------------------------------------------------------------

Minkavler fra Morsø har fokus på velfærd

20. februar 2019

Morsø Lone

Lone Kappel fra Morsø fortæller i Morsø Folkeblad om arbejdslivet med dyr og hendes syn på dyrevelfærd.

"Jeg tror på, at når dyr har det godt, så er de også gode i en bedrift", siger hun.

Læs artiklen her. Vi vil gerne bede jer om ikke at dele linket.

 

https://web-side.dk/Website/Websites/Pelsdyravl/image/Farmcookpit PDF/en_rigtig_skindman_vre__e7178039_.pdf

--------------------------------------------------------------------------

6 år til udnyttelse af gamle godkendelser

11. februar 2019

Fodervogn

I miljøgodkendelser eller tilladelser meddelt efter §§§ 10, 11 eller 12 i husdyrbrugsloven er der typisk en udnyttelsesfrist på 2 år til at begynde udvidelsen.

Hvis man har fået en miljøgodkendelse eller tilladelse efter §§§ 10, 11 eller 12 som man endnu ikke har udnyttet, kan det godt være, at det stadig er mulighed for at realisere udvidelsen.

I forbindelse med at vi fik en ny husdyrlov pr. 1. august 2017 blev udnyttelsesfristen ændret, så der nu er 6 år til at gennemføre udvidelsen hvis udnyttelsesfristen på godkendelsen ikke var udløbet pr. 1. august 2017.

Udnyttelsesfristen regnes fra datoen hvor godkendelsen blev meddelt og 6 år frem. Inden for fristen skal det ansøgte være opført og færdigmeldt.

Eksempel:

En minkavler fik den 1. april 2016 en miljøgodkendelse til at udvide produktionen. På grund af faldende skindpriser havde han ikke fået påbegyndt byggeriet den 1. april 2018 ved udnyttelsesfristens udløb.

Udnyttelsesfristen på 2 år ikke var overskredet 1. august 2017. Derfor er der nu 6 år til at gennemføre udvidelsen, hvilket betyder, at minkavleren nu har frem til 1. april 2022 til at gennemføre byggeriet.        

Man skal ikke forvente, at ens kommune gør opmærksom på de nye frister. Du skal derfor selv tjekke op på om den godkendelse, som du har fået før 1. august 2017, stadig kan udnyttes.

Har du spørgsmål til udnyttelsesfristen på din miljøgodkendelse kan du kontakte miljørådgiverne:

Susanne Østerby tlf. 7213 2812

Per Lousdal tlf. 7213 2816

-------------------------------------------------------------------------------

OBS !!!!! - Til besætninger der har pelset ned

31. januar 2019

to mink

Hvis du har pelset ned og ikke forventer at have dyr i 2019, skal du skynde dig at framelde din besætning senest i dag den 31. januar. På denne måde slipper du for at betale den årlige dyrevelfærdsafgift, som for besætninger med mink er på 1789 kr.

Du kan framelde din besætning ved enten at kontakte CHR-afdelingen på telefonnr. 7015 5015 tryk 2. Du skal have dit CVR nr. og CHR nr. klar.

Du kan også selv framelde din besætning på landbrugsindberetning.dk

Log på med dit CVR-nr. 

Under CHR besætninger, klik på ”opdater besætningsoplysninger”,

Under 2.1. besætning stamdata, klik rediger.

Her kan du ud for dato for ophør af besætning, indskrive dags dato. Husk at gemme.

----------------------------------------------------------------------------

Fra Miljørådgivningen: Kontinuitetsbrud ved ophør/neddrosling af produktion

9. oktober 2018

Fodervogn

Miljøstyrelsen har den 20. september 2018 offentliggjort et nyt svar på deres hjemmeside vedr. kontinuitetsbrudsreglerne for de husdyrbrug der har en produktionstilladelse baseret på en VVM-screeningsafgørelse fra perioden 1999 til 31. december 2006. Det fremgår, at minkavlere, der alene har en produktion der er anmeldt eller screenet, og som fastholder en produktion, men som producerer mindre, ikke risikerer kontinuitetsbrud. Bortfald som følge af kontinuitetsbrud kommer derfor som udgangspunkt først på tale efter et fuldstændigt produktionsophør i mindst på 3 år.

Skemaet vedr. kontinuitetsbrudsreglerne udsendt med tidligere nyhedsmail er derfor opdateret

produktionstilladelse_foto

Hvis du planlægger at reducere dyreholdet på din minkgård,  så anbefaler vi, at du får en skriftlig bekræftelse på kontinuitetsbrudsreglerne hos din kommune.

----------------------------------------------------------------------------

 

----------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------