Sidste nyt:
----------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------
31. December - 2024
Placeringen / adresse er ikke vedtaget endnu.
----------------------------------------------------------
Beretning fra minkkommission:
Kommer 30. Juni - 2022 KL 11:00
------------------------------------------------------------
28. Maj - 2022
Blå partiers frygt: Rigide krav kan spænde ben for minkavl.
Det kan blive dyrt for minkavlere med de klassiske åbne minkhaller, hvis det kun bliver muligt at holde mink i lukkede bygninger. Arkivfoto: John Christensen.
Smitteforebyggende krav til minkfarme vil kunne koste op mod 300 kroner per skind, viser beregninger.
Der var håb at spore hos flere minkavlere, der gerne vil i gang med avl igen, da Statens Serum Institut i begyndelsen af maj konkluderede, at der ville være meget lav risiko ved minkhold.
Men nu frygter Venstre og De Konservative, at de smitteforebyggende tiltag, der vil blive pålagt kommende minkavlerne, ender med at kvæle erhvervets genfødsel.
Kommende smitteforebyggende tiltag på minkfarme vil ifølge beregninger koste mellem 40 og 300 kroner per minkskind alt afhængig af, hvilke smittetiltag politikerne vælger.
Det viser beregninger foretaget af en seniorrådgiver Henning Otte Hansen, seniorrådgiver på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet.
Det store spænd skyldes, at der er mange smitteforebyggende tiltag i spil, men at det endnu er uklart, hvilke der i sidste ende vælges. Og det har fået de blå partier op på mærkerne.
KUN LAV RISIKO
- Jeg er meget bekymret for, om ministeren holder ord, siger fødevareordfører for Det Konservative Folkeparti, Per Larsen, der henviser til regerigens mange meldinger om, at den gerne ser minkavl i Danmark igen.
- For det kan jo vise sig, at man gør det så rigidt, at det slet ikke kan lade sig gøre, siger han.
Også hos Venstre har man lige nu bange anelser.
- Vi har læst sort på hvidt i risikovurderingen fra SSI, at der ikke er nogen nævneværdig risiko – i hvert fald ikke højere end ved andre husdyr. Men nu ser vi, at vi diskuterer smitteforebyggende tiltag, som nærmest ikke har nogen smitteforebyggende effekt, men som vil være enormt dyre for minkavlerne, siger Venstres gruppeformand, Thomas Danielsen.
I sidste uge blev Folketingets fødevareordførere præsenteret for beregningerne. På listen er priserne for vacciner, afstand mellem bure og krav om minihaller frem for åbne bure oplistet. Men der er ikke foretaget en analyse af, hvilke smitteforebyggende tiltag der vil give bedst mening ud fra en cost-benefit-betragtning.
Ifølge Henning Otte Hansen vil kan man godt gå et skridt videre
- Man kan med fordel gå et skridt videre og se på, hvilke smitteforebyggende tiltag man får mest udbytte af med de laveste omkostninger, siger han.
OPLÆG FRA MYNDIGHEDER
Per Larsen fra De Konervative påpeger, at lande som Finland og Sverige har minkavl, og at det er oplagt at se på deres håndtering.
De politiske drøftelser om minkerhvervets fremtid foregår blandt alle Folketingets partier, og det er ifølge Thomas Danielsen helt forfejlet.
- Forhandlingerne bør foregå i forligskredsen, der var enig om midlertidig pause for minkerhvervet. Det giver ikke mening at tale genåbning af minkerhvervet med partier, der har som erklæret formål at spænde ben for minkerhvervet, siger Thomas Danielsen.
LandbrugsAvisen har spurgt ministeren, om de blå partier har grund til deres frygt, og om han vil indkalde forligskredsen frem for en bred gruppe af politiske partier.
Det har han ikke svaret direkte på, men skriver i et skriftligt svar, at myndighederne aktuelt er ved at gennemgå materialet fra Statens Serum Institut, Dansk Veterinærkonsortium og beregningerne fra Københavns Universitet.
- De skal lave et oplæg til nødvendig smittehåndtering på farmene. Derefter vil der blive truffet en beslutning, lyder det fra ministeren.
--------------------------------------------------------------
3. Maj - 2022
Louise Simonsen
Fra 11:48 - 14:26 min
https://www.dr.dk/drtv/se/tv-avisen_-akut_hjaelp-til-de-foedende-bremses-af-politisk-uenighed_313420
--------------------------------------------------------------
2. Maj - 2022
Ny måling: Flertal af danskere vil tillade minkavl.
Danskerne bakker op om minkavl i Danmark, viser ny meningsmåling.
Næsten halvdelen af befolkning ser positivt på, at der igen tillades minkavl i Danmark. Foto: Torben Worsøe.
Næsten hver anden dansker mener, at minkavl igen bør tillades i Danmark.
Det viser en ny opinionsmåling foretaget af Epinion for Altinget.
46 procent af befolkningen mener, at minkavl igen bør være tilladt i Danmark. 37 procent er imod. 16 procent har svaret "ved ikke".
Mandag ventes SSI og DK-Vet at aflevere deres vurderinger af minkavl i Danmark Sundhedsministeriet og Fødevareministeriet. Her vil det fremgå, hvordan sundhedsmyndighederne ser på en genoptagelse af minkerhvervet i Danmark og i givet fald under hvilke forudsætninger.
Regeringen har hele tiden lagt op til, at det er netop det sundhedsfaglige spørgsmål, der er afgørende for, om minkavl igen skal tillades – og ikke andre aspekter som eksempelvis dyrevelfærd.
-------------------------------------------------------
2. Februar - 2021 -
13:00
Møde nr. 55 i salen
https://www.ft.dk/aktuelt/webtv/video/20211/salen/55.aspx?as=1
Per Larsen 14:15 - 19:55 inde i optagelsen. 5 min 40 sek
KL 13:13:24 - 13:19.04
-----------------------------------------------------------
3. Januar - 2022
( Email sendt til Fødevarestyelsen fra Topdanmark/Landbrug )
-----------------------------------
12. Oktober - 2021
Louise kæmper for at få minkavlen i gang igen: Sigter efter at genstarte erhvervet i 2023
Louise Simonsen er formand for foreningen Danske Mink, der kæmper en brav kamp for at få det danske minkerhverv til at genopstå.
------------------------------------------------------------------------
7. Januar - 2021
Noahs minkark
https://www.youtube.com/watch?v=nUQRcftENl0
Der er stadig et strå af håb, for at den VIDEN som danske minkavlere har kan bevares. Det er sket med et projekt, som har det bibelske navn Noahs ark. Ligesom Noah, forsøger disse sidste desperate og idealistiske mennesker, nogle minkavlere, nogle forskere, nogle politikere og så bare almindelige mennesker, som mener at minkavlernes viden skal bevares, at skabe en ARK. Det vil de gøre på et forskningscenter i Jylland, således at alt er skabt efter alle de fineste foreskrifter ang. sikkerhed. Minkene vaccineres, de bliver overvåget af forskere osv. Altså så sikkert som noget overhovedet kan være. Kan, det var det kompromisforslag vi kan nå her i 11 time? Altså at den viden vi har om mink avl, og de bedste mink bevares. Vi hører hvad arkbyggerne har at sige om projektet, og hører om måske dette projekt kunne være det som vendte udviklingen, så at vi kan finde en positiv vej igen. For alles skyld. Det skal lige siges, at dette projekt ikke forhindrer at minkavlerne får udbetalt erstatning, det er to vidt forskellige projekter.
-------------------------------------
--------------------------------------------