Sidst i oktober afholdes der 3 i 1 kurser på Bygholm Landbrugsskole. Her kan man over to dage deltage i medicin-, aflivnings- og minkpasserkurser. For mere info kontakt Lone Geertsen på mail lge@kopenhagenfur.com.
Diarréen fører til dehydrering, hvor dyrene ’tørrer ud’ og blive matte i øjnene, de mister ofte ædelysten og taber sig hurtigt. Det bedste middel mod virusenteritis er forebyggende vaccination.
Næste nyhedsmail udkommer tirsdag den 19. september 2017.
20. september 2017
Skindstatistikkerne skal gennemgås nu som forberedelse til sorteringen
Så er vi på den anden side af september-auktionen, og det er derfor tid til at gennemgå 2017’s statistikker for at finde styrker og svagheder i produktionen, men også for at være sikker på, at de avlsmål, der indtil nu har været på skindsiden, stadig peger i den retning, som opkøberne efterspørger.
Gennemgå de forskellige typer med et skarp/kritisk øje og vær ærlig overfor dig selv: Hvor mange typer skal jeg fortsat have på min farm? Og hvilke typer er jeg bedst til at opnå en merpris i? Det er disse, der skal satses på.
Video: Minkfodring i efterårsperioden
Michael Sønderup, konsulent hos Kopenhagen Fur, lagde vejen forbi minkavler Eskild D. Nielsen for at tale minkfordring i efterårsperioden. Denne film vil fremover også kunne findes under vejledninger i avl, hvor du kan finde en samlet oversigt over rådgivningsfilm, der relaterer sig til farmdrift.
Se filmen på FarmCockpittet her
Minkenes længdevækst er stoppet nu – justér fodringen derefter
Hunnernes længdevækst er stoppet for flere uger siden, mens hannernes længdevækst først er stoppet nu her. Fra nu af vil tilvæksten være fedt. Derfor skal vi ikke jagte mest mulig daglig tilvækst frem til pelsningstidspunktet, men derimod en positiv daglig tilvækst hver eneste dag frem til den dag, minken skal aflives. En positiv daglig tilvækst sikres bedst ved, at dyrene ikke fodres i stå – dvs. minkene skal ikke presfodres, men skal have en interesse i foderet hver eneste gang, fodermaskinen kommer forbi.
Stopper minkene helt med at æde i nogle dage, får de et ujævnt foderoptag, som øger risikoen for fedtlever. Den væsentligste årsag til fedtlever er, at dyrene fodres for hårdt, eller at de kommer i en situation, hvor de ikke æder og derfor mobiliserer kropsfedt i et betydeligt omfang.
Konklusionen er: Det er et svært job at være fodermester, men det bedste, man kan gøre, er at bruge vejetallene aktivt: Har dyrene en positiv tilvækst (også selvom tilvæksten måske er lidt lavere end hos naboen, svogeren, kammeraten osv.), så er det ikke nødvendigt at øge foderportionen til dyrene, så længe der er ro på farmen.
Fodring af dyr i gruppeindhusning er lidt anderledes, da man skal være opmærksom på evt. uro i disse grupper. Det betyder ofte, at der skal være foder på tråden næsten hele tiden.
Brown vejetal
Tilvæksten er nu på 28,5g og 10,1 for hhv. Brown hanner og hunner, hvilket giver en gennemsnitsvægt på 3.330g og 1.952g. Tallene er indberettet fra 76 farme. Det ser ud til, at tilvæksten af dyrene fortsætter lidt længere i år, så det tegner godt til pelstid.
Husk også: Kom fluer og lopper og fluer til livs
De fleste har nok bemærket det ekstremt lune septembervejr. Selvom det har været vådt, har det været meget lunt, og det er noget, der gavner væksten hos fluer og lopper. Sørg for at forebyg (eller evt. bekæmpe) aktivt nu – både for din egen, men også for omgivelsernes skyld.
De fluer og lopper, der klækkes nu, kan nå at lægge æg til overvintring, og så kommer du til at bekæmpe fluer og lopper i stedet for at forebygge, når de første varme dage kommer i april-maj 2018. Så læg indsatsen mod æg, larver og voksne kryb nu.
Næste nyhedsmail udkommer tirsdag den 2. oktober 2017.
----------------------------------------------------
Nyhedsmail fra Kopenhagen Rådgivning uge 40
3. oktober 2017
Det vigtigste, som du skal tænke på i oktober:
* Sørg for at dyrene får meget halm igennem kasserne, så pelsen bliver renset – tag halmbåndet af, hvis ikke det er gjort. Ekstra halm giver også dyrene noget at beskæftige sig med. Er der uro på farmen, kan en træklods eller noget lignende ændre dyrenes fokus.
* Dyrene skal have en positiv tilvækst helt frem til pelsning. Det vigtigste er, at der bevares en tilvækst helt frem til pelsning – ikke om den er 2 g. højere pr. dag. Se i øvrigt video vedr. fodring her:
* Alle potentielle avlsdyr vejes nu Derefter vejes f.eks. 15 hanner pr. type for at sikre fortsat positiv tilvækst frem til pelsning.
* Udvælg 2 ting – udover kuldstørrelse, som du vil fokusere på at få fremgang i.
* Fortsat loppe- og fluebekæmpelse.
* Evt. købsaftaler - hvis du går med tanker om indkøb af dyr, køb efter nedenstående avlsmål.
Måske har du allerede studeret dine skindstatistikker og fået øje på noget, der kræver ekstra fokus de kommende år.
Vores avlsmål er (i prioriteret rækkefølge):
Sunde harmoniske dyr.
Mange levende hvalpe ved 2. tælling.
Lønsomme skindegenskaber (størrelse, farve/renhed, kvalitet m.m.).
Sunde, harmoniske dyr
Som udgangspunkt, og hvis det er muligt, pelses alle dyr, der har været et eller andet uhensigtsmæssigt med, f.eks. dyr med sår, urinvejsinfektioner eller andet. Også de dyr, som man har været nødt til at behandle med antibiotika. Tilbage er de sunde dyr.
Hernæst finder man de dyr, der er korte i kroppen og temmelig fede samt de dyr, der måtte være ekstreme i deres størrelsesudvikling, og markerer, at de skal pelses. Nu er der kun sunde og harmoniske dyr tilbage. Størrelsesudviklingen på skindsiden skal komme fra, at kommende avlsdyr er lange, forholdsvist slanke, hvilket er definitionen på harmoniske dyr.
Mange levende hvalpe
I maj/juni er potentielle avlsdyr valgt ud fra et højt kuldindeks og/eller et højt antal levende hvalpe ved 2. tælling (7-20 dage).
Har du 5,4 hvalpe per parret hun og 10% golde, så har du 6,0 hvalpe per fødende hun. Dvs. du skal gerne have taget hvalpe fra kuld, der er større end det eller kuld med højt kuldindeks, hvis du bruger avlsprogram.
Lønsomme skindegenskaber
Skindstørrelse er den vigtigste faktor for skindprisen. Har man mindre skind end gennemsnittet, er det svært at opretholde en skindpris på niveau med landets gennemsnit.
På nuværende tidspunkt er dyrets vægt den mest sikre sammenhæng til skindstørrelsen. Så vej alle de potentielle avlsdyr – hanner og hunner. Det kan du sagtens gøre her i slutningen af september og starten af oktober.
Når du ved, hvor mange du har i hver gruppe med 100 grams interval, kan du allerede nu vælge, hvilke dyr der skal sorteres senere. Flere avlere tager cirka 3 gange det antal hanner, de skal bruge i avl (fra den store ende) og 2 gange det antal hunner, de skal bruge.
Har du brug for at fokusere meget på størrelsen, så tag evt. kun 2½ gange det antal hanner, du skal bruge. Herefter sorterer du disse dyr i forhold til farve/renhed og kvalitet – prioriteret i forhold til det, der skal forbedres på din farm.
Bemærk, at i visse typer er der faktisk lige nu flere penge at hente i farve/renhed, end der er i kvalitet. Dette gør sig gældende i lyse typer (alt, hvad der er lysere end brun).
Disse typer skal optimalt have farven MEDIUM-XPALE. Alle typer skal være blålige (= renhedsgrad 1 og 2).
Rigtig god fornøjelse med det spændende arbejde.
Næste Nyhedsmail udkommer tirsdag den 17. oktober 2017.
-----------------------------------------------------
Nyhedsmail fra Kopenhagen Rådgivning uge 42
19. oktober 2017
Er du klar til pelstid?
Den travle pelstid nærmer sig med lynets hast, og da der skal forberedes en del, inden gård og pelseri er klar til dette, opfordrer vi til, at man går i gang i god tid. Maskiner skal klargøres, materialer bestilles hjem, og en eventuel trailer skal måske have et eftersyn. Bemærk, at der er kommet en ny størrelse skindkasser, information om dette findes her:
https://farmcockpit.kopenhagenfur.com/nyheder/nyheder/2017/oktober/nye-kasser-til-indlevering-og-brug-af-vogne/
Strategi- og huldbesøg
Kopenhagen Rådgivning kører ud til rigtig mange avlere her i efteråret og laver et strategibesøg med sparring og planlægning af sorteringsstrategi, indkøb af avlsdyr, krydsningsmuligheder og handlingsplaner for andre tiltag på farmen. Til december starter vi med at køre ud på huldbesøg for at vurdere huldudviklingen, samt huldscore dyrene, for derved at kunne give råd og vejledning om den kommende periodes fodring og styring. Har du brug for et eller flere besøg, så kontakt os meget gerne i god tid, så vi kan planlægge kørslen så rationelt som muligt.
Minkenes tilvækst
Minkenes længdevækst er afsluttet, og fodertildelingen er fornuftigt reduceret, så dyrene ikke fodres i stå. Der, hvor dyrene går i mere end to i burene, kan det dog være svært at skrue ned for foderet, da der kan opstå uro, og der er risiko for at andelen af bidskader kan øges. Tilvæksten skal blot være positiv, der er ingen grund til at jagte en høj tilvækst nu. Den kommende tilvækst, når der vejes i uge 42, vil formentlig ligge på blot 8-10 gram per dag, og dette er fint.
Herunder ses de gennemsnitlige vejetal og tilvæksten d. 3/10 2017.
Type
|
Vægt, gram
|
Tilvækst, gram per dag
|
Brune hanner
|
3901
|
16,5
|
Silverblue hanner
|
4010
|
19,1
|
Hvide hanner
|
3680
|
15,0
|
Brune hunner
|
2176
|
6,8
|
Silverblue hunner
|
2147
|
7,2
|
Hvide hunner
|
2087
|
6,0
|
Er din renhedsgrad i orden?
Det er nu, der kan hentes noget på renhedsgraden ved at sørge for, der kommer en masse halm igennem redekasserne. Fjern halmbåndet og tildel godt med halm. Til pelstid kan vask af de lyse dyr som regel godt betale sig, hvis de er synligt beskidte.
Næste nyhedsmail udkommer tirsdag den 31. oktober 2017.
Nyhedsmail fra Kopenhagen Rådgivning uge 44
1. november 2017
Video: Sundhedsvurdering af kommende avlsdyr
Følg med, når konsulent Michael Sønderup tager på besøg hos Tommy Vemmelund for at snakke om sundhedsvurdering af kommende avlsdyr.
Se filmen her
Video: Vurdering af overfede avlsdyr på rør, i fælder og i bur
Kopenhagen Fur Rådgivning er taget på besøg i Give hos Tommy Vemmelund. Konsulent Michael Sønderup vil kigge nærmere på de forskellige metoder der findes, til at vurdere avlsdyr både på rør, i fælder og i bur.
Se filmen her
Nyt på FarmCockpittet
Der er oprettet en ny tabel, hvor du kan se, hvor mange skind, der er solgt med en given farve OG renhed, hvilket ikke har været muligt tidligere. Stien til opgørelsen er fanebladet AVL, HITLISTE, vælg farvetype og køn – hvorefter du klikker på dit eget navn eller en anden på Hitlisten. Til slut vælges DATA. Opgørelsen giver nyttig information, når der skal udvælges avlsdyr samt indkøbes nye dyr.
Minkenes tilvækst, trivsel og skindlængde
Minkenes længdevækst er for længst afsluttet, og hos mange er fodertildelingen fornuftigt reduceret, så dyrene ikke fodres i stå. Flere melder om færre dødsfald efter, at der tildeles mindre foder, enkelte andre om lidt mere uro. Det er altid en balance at opnå den rette tildeling.
Der, hvor dyrene går mere end to i burene, kan det dog være svært at skrue ned for foderet, da der kan opstå uro, hvorved risikoen for at andelen af bidskader kan øges. Tilvæksten skal blot være positiv, om muligt helt til pelsning. Der er ingen grund til at jagte en højere tilvækst her til slut.
Tips til budgetter og handlingsplaner
Sundest, størst og bedst – samt de overordnede mål for skindsiden i 2018 - Erfa-grupper
Dansk Pelsdyravls oktober-nummer er fuld af gode tips og idéer med henblik på at styrke den danske minkproduktion. Under overskriften: ”De danske avlere udvikler stadig skindene i den rigtige retning” opremses de nedenstående mål for skindsiden for den kommende sæson. Læs også ”Sundest, størst og bedst”.
Måske skulle du, som så mange andre avlere, forbedre produktionen i samarbejde med andre i en erfagruppe. Det kan du også læse om.
Endelig er der ”Tips til budgettet og handlingsplaner” nu, hvor det drejer sig om at have de økonomiske aftaler på plads inden avlssæsonen 2018:
De overordnede mål for den kommende sæson.
- Vi skal stadig øge størrelse og kvalitet på vores skind, således at vi hele tiden optimerer indtjeningsmulighederne.
- Vi skal have ekstra fokus på antallet af dækhår og dækevnen.
- Vi skal have ekstra fokus på underulden. Der er vigtigt med en kompakt underuld.
- Vi skal fastholde vores fokus på mutationsminkene og sikre, at vi optimerer der, hvor de gode priser opnås, dvs. de rigtige farver og rigtige renhedsgrader.
- Vi skal sikre os, at vores gode kvalitet, farve/renhed og størrelse ikke bliver sat til i pelsningsprocessen.
Mod forbedret avlsresultat og sundhed i 2018
Under denne overskrift, også i oktober nummeret af Dansk Pelsdyravl listes følgende tiltag:
Desuden omtales forbedringsmuligheder ved hjælp af krydsning af farvetyper f.eks.:
Kvalitetssikring i pelseriet
De sidste forberedelser til den kommende pelsning er nu i fuld gang. Vi vil i den forbindelse opfordre til, at man går ind på farmcockpittet under skind/pelsning og ser de vejledninger igennem, der ligger der. Det kunne måske være behjælpeligt at printe nogle af dem ud og vise dem til sine medarbejdere i pelseriet, - billeder er ofte nemmere at forklare ud fra.
Vi vil derudover anbefale, at man printer egenkontrol-rapporten ud og anvender den dagligt for derved at minimere utilsigtede fejl i pelseriet. Egenkontrolrapporten kan hentes via menuen: ”Kvalitetssikrede pelserier”/Link til Pelsningsrapporten. Se også skærmprintet med adgangsvej og valgmuligheder.
Næste nyhedsmail udkommer tirsdag den 14. november 2017.
-----------------------------------------------------------------------------------
Ny vejledning fra Kopenhagen Rådgivning
1. december 2017
i gårsdagens nyhedsbrev fra Kopenhagen Rådgivning blev avlerne gjort opmærksom på en ny vejledning farmdrift-sektionen i FarmCockpittet.
Vejledningen i vægtudvikling fra november 2017 til fødsel 2018 er lavet med henblik på at give avlerne et godt hjælperedskab
at opnå et tilfredsstillende avlsresultat i 2018. Vejledningen kan fremover tilgås i farmdrift her på FarmCockpittet.